88.03.15
تهران - شبكه الجزيره قطر از نخستين ساعات روز پنجشنبه، سخنراني امروز باراك اوباما رئيس جمهور آمريكا در دانشگاه قاهره را از جنبههاي مختلف مورد تجزيه و تحليل قرار داده است.
به گزارش گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا، شبكه الجزيره در تحليلي در اين زمينه گفت: گرچه مقامهاي آمريكايي بارها تلاش كردهاند مسلمانان را قانع كنند كه باراك اوباما در سياست جديد خود نسبت به جهان اسلام و سخنراني امروز در قاهره داراي حسن نيت كامل است و ميكوشد اشتباهات دولت گذشته آمريكا را جبران كند اما بسياري از مردم عادي در مصر با ترديدهاي زيادي به امكان عملي شدن وعدههاي اوباما دال بر ايجاد تغيير در برخورد با جهان اسلام نگاه ميكنند. علت اين بدبيني و ترديد، سابقه برخوردهاي منفي آمريكا با جهان اسلام است و نيز اينكه اوباما به تازگي قدرت را در دست گرفته و هنوز از توان كافي براي مواجهه با كنگره برخوردار نيست زيرا لابي حامي صهيونيستها از قدرت زيادي در كنگره آمريكا برخوردار است.
خبرنگار الجزيره در قاهره در اين زمينه گفت: ناظران در مصر معتقدند اگر اوباما بتواند در سخنراني امروز خود فضايي از جديت در سياستهاي جديد را به جهان اسلام منتقل كند، اين امر به افزايش وجهه وي كمك ميكند و خوشبيني ها درباره او كه از زمان به قدرت رسيدن در آمريكا ايجاد شده بود دوچندان ميسازد اما اگر در اين امر ناكام بماند، اين سخنراني به منزله آغاز بازگشت احساسات خصمانه عليه ايالات متحده به جهان اسلام خواهد بود.
وي افزود: افكار عمومي و ناظران منتظرند در سخنراني امروز اوباما مشخص شود آيا او به سياست بوش دال بر برخورد تمدنها و معرفي اسلام به عنوان دين تشويقكننده تروريسم ادامه ميدهد يا اينكه صراحتا پايان سياستهاي بوش در اين زمينه را اعلام خواهد كرد؟ موضوع مبارزه با تروريسم هم يكي ديگر از مسائل مهم و ترديد بر انگيز است كه همه در انتظار موضع اوباما در قبال آن هستند. اوباما پس از انتخاب به عنوان رئيس جمهور آمريكا گفته بود به اين سياست در پاكستان و افغانستان ادامه ميدهد، اكنون بايد سرنوشت سياست موسوم به مبارزه با تروريسم را مشخص كند. در موضوع صلح خاور ميانه هم بايد گفت نشانههاي مثبتي از سخنان اوباما مشاهده شده زيرا وي براي اولين بار در تاريخ آمريكا اعلام كرد تحقق صلح عادلانه در خاور ميانه، به نفع امنيت ملي آمريكا است. وي همچنين خواستار توقف شهركسازي قانوني و غير قانوني شده است.
خبرنگار الجزيره ادامه داد: مخالفان سياسي دولت مصر معتقدند انتخاب اين كشور به عنوان محل سخنراني تاريخي اوباما خطاب به جهان اسلام با هدف راضي كردن دولت مصر و حسني مبارك انجام شده است زيرا سفر اوباما به تركيه، از نظر سياستمداران مصري نشاندهنده نوعي رو گرداني از تكيه بر نقش اساسي مصر در خاور ميانه تلقي شده بود. برخي از گروههاي مخالف دولت مصر از اين امر نگران هستند كه دولت مصر، سفر اوباما به قاهره را نوعي حمايت مستقيم آمريكا از نظام سياسي مصر تلقي كنند نه حمايت از موقعيت تاريخي اين كشور . همين برداشت نادرست باعث ميشود دولت قاهره از انجام اصلاحات دموكراتيك و سياسي ضروري سر باز بزند.
وي درباره حضور برخي نمايندگان اخوان المسلمين در مراسم سخنراني اوباما در دانشگاه قاهره گفت: حضور اين افراد، خواسته آمريكا بود زيرا دولت آمريكا اعلام كرد سخنراني وي خطاب به جهان اسلام و همه مسلمانان است نه خطاب به دولتها و نظامهاي حاكم بر كشورهاي اسلامي.
برگزاركنندگان مراسم سخنراني كوشش كردهاند بيش از ۲هزار و ۵۰۰نفر به نمايندگي از اكثر جناحهاي سياسي و گرايشهاي فرهنگي مصر و حتي ساير كشورهاي اسلامي باشند كه جناحهاي اسلامي و ملي گرايان و ليبرالها و حتي چپگرايان و نخبگان فرهنگي را در بر بگيرد. اين امر نشان ميدهد حضار اين مراسم با دقت انتخاب شدهاند و حتي برخي دشمنان اصلي نظام حاكم بر مصر از جمله رهبران جنبش كفايه و شخص ايمن نور رهبر حزب فردا براي حضور در اين مراسم دعوت شده اند. انتخاب دقيق حاضران اين شانس را فراهم ميكند كه سخنراني اوباما از سوي همه رسانههاي معتبر عربي به خصوص شبكههاي ماهوارهاي تلويزيوني و راديويي پوشش مستقيم داده شود و بيشترين تعداد مسلمانان بتوانند از محتواي سخنراني وي آگاه شوند و تاثير مورد نظر اوباما بر افكار عمومي مسلمانان گذاشته شود و وجهه بسيار منفي آمريكا بهبود يابد.
البته برخي شخصيتهاي برجسته مخالف دولت مصر اعلام كردهاند با وجود دعوت از آنها در مراسم شركت نميكنند به خصوص جناح ملي گراي مصر زيرا آنان معتقدند اوباما تا كنون هيچ اقدام عملي دال بر حسن نيت وي در برخورد با جهان اسلام ارائه نداده است. اين شخصيتها خواستار ابراز مواضع صريح و آشكار اوباما در مسائل مهم مسلمانان از جمله عقب نشيني سريع آمريكا از عراق و خودداري از ادامه جنگ در افغانستان و موضعي مشخص و روشن در قبال مساله فلسطين هستند.