جلابیه نام لباس سنتی مسلمانان سودان است که از 1300 سال قبل همزمان با ورود اسلام به این کشور ، به سودان آمده است و همچنان با تغییراتی بسیار اندک در نوع دوخت، لباس اصلی و ملی سودانی ها محسوب می شود.
یک شهروند سودانی می گوید : مردم ما هرجا می خواهند بهترین لباس خود را بپوشند ، جلابیه بر تن میکنند.
این لباس جزیی از فرهنگ ماست. مقامات و شخصیت ها به همراه جلابیه از شال مخصوص و پوشش سر هم استفاده می کنند تا لباسشان حالت رسمی داشته باشد.جشنها و دید و بازدیدهای عید، نمازجمعه از مراسمهایی است که بیشتر شرکت کنندگان در آنها جلابیه به تن دارند. دیگر شهروند سودانی گفت : همه جور لباس خارجی با مدلهای مختلف در بازار یافت می شود اما من جلابیه رو ترجیح می دهم. در بازار اصلی خارطوم پایتخت سودان خیاطی های زیادی است که انواع جلابیه دوخته می شود.
در این خیاطی ها در کنار استادان و قدیمی های بازار ، تعداد قابل توجهی از جوانان سودانی هم به یادگیری دوخت جلابیه مشغولند. عبدالله پنجاه ساله که از سن دوازده سالگی به دوخت جلابیه مشغول بوده است ، گفت : این لباسی است که پدران و اجداد ما همه از این لباس استفاده میکردند، سودانی ها در خارج از کشور با این لباس شناخته می شوند و حتی سودانی هایی که در خارج جلابیه نمی پوشند ، به محض بازگشت به کشورشان، جلابیه بر تن می کنند. از بازار اصلی خارطوم که عموم مردم برای خرید به آنجا می روند تا مغازه ها و بوتیک های مناطق ثروتمند نشین شهر جلابیه ها در مدل ها و باقیمتهایی متفاوت یافت میشوند. جلابیه ، لباس ملی سودانی هاست که کوچک و بزرگ در سودان به آن ، افتخار می کنند.