دولت مغرب روز جمعه اعلام کرد اخبار و گزارشهایی که درباره ازار و اذیت اتباع اسپانیا، اروگوئه و شهروندان صحرای باختری در هفته اخیر در فرودگاه العیون واقع در صحرای باختری منتشر شده است، به هیچ وجه صحت ندارد.
مقامات رسمی العیون که تحت فرمان دولت مغرب هستند در بیانیه ای که روز جمعه منتشر شد اعلام کردند نیروهای پلیس مغرب اتباع خارجی یا ساکنان صحرای باختری را مورد بدرفتاری و خشونت قرار نداده و حتی از هیچکس بازجویی هم نکرده اند. یک مسئول بلند پایه صحرا روز جمعه به خبرگزاری این منطقه «اس پی اس» اعلام کرده بود شماری از اتباع اسپانیا،یک اروگوئه ای و برخی از شهروندان صحرا در هفته ای که گذشت با بدرفتاری و خشونت مسئولان فرودگاه العیون مواجه شدند.
این خبرگزاری افزود از میان افرادی که زخمی شده اند می توان به کارملو رامیرز، رایزن شهرداری لاس پالماس، یک زن به نام میتی، عضو حزب چپ متحد منطقه کانتابری، و یک هنرپشیه اسپانیایی به نام ویلی تولدو اشاره کرد.
این منبع افزود دست راست ویلی تولدو بر اثر خشونت نیروهای امنیتی فرودگاه العیون مصدوم شده است و مسئولان فرودگاه تلفن همراه وی را نیز توقیف کرده اند. دولت مغرب در واکنش به این اخبار اعلام کرد شکستگی دست تولدو قبل از ورود وی به العیون اتفاق افتاده است وانگهی این هنر پیشه اسپانیایی پس از ورود به فرودگاه العیون با حرفهای توهین امیز و اقدامات نامناسب خود مسئولان و نیروهای امنیتی مغرب را تحریک به خشونت کرده است. خبرگزاری صحرای باختری اعلام کرد این گروه از خارجیها قصد داشتند در حمایت از ان دسته از ساکنان صحرا که از الجزایر باز می گشتند، زنجیره انسانی تشکیل دهند.
العیون بزرگ ترین شهر صحرای باختری است. به گزارش خبرگزاری فرانسه از رباط، صحرای باختری یکی از مستعمره های پیشین اسپانیا است که دولت مغرب در سال هزار و نهصد و هفتاد و پنج انرا ضمیمه خاک خود کرد.
دولت مغرب اعلام کرده که حاضر است به صحرای باختری خودگردانی گسترده بدهد و اجازه دهد که دولت و یک پارلمان محلی تحت نظارت دولت مغرب در این منطقه فعالیت کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، مغرب بارها بر مخالفت خود با هر گونه استقلال این منطقه تاکید کرده و اعلام کرده است که هر گونه مذاکره برای حل و فصل مسئله صحرای باختری باید بر اساس این طرح صورت گیرد.
اما جبهه پولیساریو که از حمایت الجزایر برخوردار است ضمن رد طرح پیشنهادی دولت مغرب خواستار ان شده است که ساکنان صحرای باختری در یک همه پرسی درباره تعیین سرنوشت سرزمین خود شرکت کنند.
در این همه پرسی که تحت نظارت سازمان ملل متحد برگزار خواهد شد مردم صحرای باختری می توانند یکی از این سه گزینه را انتخاب کنند: وابستگی به مغرب، استقلال، خودگردانی تحت حاکمیت مغرب.