یک مسئول بین المللی از این مسئله ابراز نگرانی کرد که نتایج همه پرسی درباره وضعیت سیاسی جنوب سودان، می تواند توقعات گروههای شورشی فعال در منطقه دارفور در غرب این کشور را افزایش دهد.
جبریل باسوله، میانجی اتحادیه افریقا و سازمان ملل متحد در روند صلح سودان اعلام کرد نگرانی که در حال حاضر برای من مطرح شده این است که ایا برگزاری همه پرسی در جنوب سودان ، اراده گروههای شورشی دارفور را که در مذاکرات صلح دوحه شرکت می کنند، تضعیف نخواهد کرد و انتظارات انها را افزایش نخواهد داد.
وی افزود مسلما این گروهها پیش از امضای توافق نامه صلح، منتظر خواهند شد تا ببینند نتیجه همه پرسی در جنوب سودان چه خواهد بود و تکلیف مسائل حساس و تعیین کننده ای مانند تقسیم قدرت و تقسیم اراضی چه خواهد شد. در حالیکه پنج سال از پایان جنگ داخلی سودان گذشته است هنوز هم اعتماد میان جنوب و شمال این کشور برقرار نشده است.
اکثریت ساکنان شمال سودان مسلمان و اکثریت ساکنان جنوب مسیحی هستند. میانجی سازمان ملل متحد خاطر نشان کرد در مذاکرات روند صلح سودان برخی از مسائل ساده مرتبط با توسعه اجتماعی و اقتصادی، بازگشت اوارگان و مناقشاتی که بر سر مالکیت اراضی وجود دارد احتمالا به سرعت حل و فصل خواهد شد اما این احتمال وجود دارد که برخی از دیگر مسائل مطرح شده در مذاکرات تحت تاثیر نتایج همه پرسی در جنوب سودان قرار گیرد بنابراین بهتر است در این باره با شفافیت و صراحت کامل سخن بگوییم. جبریل باسوله گفت من به عنوان میانجی اتحادیه افریقا و سازمان ملل متحد در روند صلح سودان خواستار روشن شدن کامل تمام مسائل هستم.
وی افزود طرفهای حاضر در مذاکرات سودان در دوحه قطر، فهرستی از مسائل ارائه کرده و می گویند حاضریم در این باره مذاکره کنیم اما مسائلی هم وجود دارد که به نتایج همه پرسی در جنوب سودان بستگی خواهد داشت. جبریل باسوله که یک دیپلمات بورکینافاسویی است، افزود به اعتقاد من علت اصلی این است که همه پرسی در جنوب سودان می تواند انتظارات گروههای شورشی دارفور را در برخی زمینه ها به ویژه تقسیم قدرت و تصدی سمتهای دولتی افزایش دهد.
اگر پس از برگزاری همه پرسی در جنوب سودان این منطقه از سودان جدا شود، سمت معاونت ریاست جمهوری سودان که در حال حاضر در اختیار یکی از مسئولان جنوب سودان است، عملا خالی خواهد شد و این احتمال وجود دارد که گروههای دارفور انرا مطالبه کنند. برگزاری همه پرسی جنوب سودان نیز یکی از عناصر مهم توافق نامه جامع صلح سودان است که در سال دو هزار و پنج میان جنوب و شمال منعقد شد و به بیش از بیست سال جنگ داخلی میان دو منطقه سودان پایان داد. کمیسیون برگزاری همه پرسی جنوب سودان تلاش می کند کارهای مربوط به ثبت نام واجدان شرایط سودانی را برای همه پرسی اینده جنوب سودان، انجام دهد و نیازهای تدارکاتی برگزاری این همه پرسی را تامین کند.
این نهاد در حال اتخاذ تدابیری است که این همه پرسی در زمان مقرر برگزار شود اما مشکلاتی و محدودیتهایی وجود دارد که تردیدهایی را در این زمینه به وجود اورده است به طوری که در هفته های اخیر زمزمه هایی درباره احتمال تعویق برگزاری همه پرسی در جنوب سودان منتشر شده است اما مسئولان گروه شورشی سابق جنوب سودان موسوم به جنبش خلق ازادسازی سودان، مخالفت خود را با هر گونه تلاش برای به تعویق انداختن همه پرسی این منطقه اعلام کرده و درباره پیامدهای ان هشدار داده اند.
به گفته شورشیان سابق جنوب، هر گونه پیشنهاد یا تلاش برای به تعویق انداختن همه پرسی نقض مفاد توافق نامه صلح جامع سودان است و روند صلح کشور را به خطر خواهد انداخت.
مسئولان منطقه نیمه خودگردان جنوب سودان تاکید کرده اند که به منظور مقابله با مانع تراشیهای برخی گروهها برای به تعویق انداختن یا مختل کردن همه پرسی، به سازوکارهای مختلف متوسل خواهند شد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، عمر البشیر، رئیس جمهور سودان نیز تعهد کرده است که همه پرسی در تاریخ مقرر برگزار خواهد شد.