هیئت اعزامی شورای امنیت سازمان ملل متحد روز شنبه با هشدار درمورد جنگ در منطقه دارفور در غرب سودان و درعین حال ابراز اطمینان درمورد برگزاری به موقع همه پرسی در جنوب این کشور به سفر جنجالی خود به سودان پایان داد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از خرطوم ، سفر چهار روزه سفیران پانزده کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد و نمایندگان بلندپایه این شورا با اعتراض های خیابانی شدید و همچین مطرح شدن هشدارهایی ازسوی مقامات سودان درمورد اقدام بین المللی در بزرگترین کشور آفریقایی روبرو شد. سازمان ملل متحد براورد کرده است دستکم سیصد هزار نفر از آغاز جنگ در منطقه دارفور در سال دو هزار و سه تاکنون کشته شده اند . مارک لیال گرانت سفیر انگلیس در سازمان ملل متحد در بیانیه ای به نمایندگی از کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرد شورای امنیت به شدت نگران اوضاع بشری در دارفور و امنیت مردم این منطقه است . سفیر انگلیس همچنین بر ضرورت آغاز یک روند صلح موفقیت امیز و جدی در منطقه دارفور تاکید کرد و از شورشیان در این منطقه خواست به این روند ملحق شوند . گمانه زنی هایی مطرح شده است مبنی بر اینکه اگر همه پرسی نهم ژانویه در جنوب سودان و منطقه نفت خیز آبه در زمان تعیین شده برگزار نشود ، این کشور ممکن با یک جنگ داخلی جدید روبرو شود. همه پرسی در جنوب سودان که قرار است ماه ژانویه برگزار شود بخش مهمی از موافقتنامه صلح سال دو هزار و پنج بین شمال و جنوب این کشور به شمار می رود که به دو دهه جنگ داخلی در سودان پایان داد .
در این جنگ حدود دو میلیون نفر کشته شدند . براساس توافقنامه صلح دو هزار و پنج که به بزرگترین جنگ داخلی آفریقا پایان داد، نیمی از درآمدهای نفتی سودان به جنوب این کشور تعلق گرفته است.
گفتنی است بیشتر ذخایر نفتی سودان در جنوب این کشور واقع شده است با این حال شمال سودان دارای بنادر و پالایشگاه است.
تحلیلگران می گویند اکثر مردم نفت خیز جنوب سودان خواستار استقلال هستند . بسیاری از دیپلمات ها از آن بیم دارند که تاخیر در برگزاری این دو همه پرسی در جنوب سودان و منطقه آبیی منجر به اعلام استقبال یکجانبه جنوب سودان و آغاز درگیری های جدید در این کشور شود . حزب کنگره ملی حاکم بر سودان اعلام کرده است اگر شرکای جنوبی آنها در دولت بدون برگزاری همه پرسی اعلام استقلال کنند مرکتب خودکشی خواهند شد . جنبش آزادیبخش خلق جنوب سودان تهدید کرده است اگر همه پرسی ماه ژانویه به تاخیر بیفتد گزینه های دیگری را انتخاب خواهد کرد . تحلیلگران سیاسی می گویند زمان برای فراهم کردن مقدمات برگزاری همه پرسی در جنوب سودان رو به پایان است و اگر جنوبی ها فکر کنند شمالی ها در تلاش برای به تاخیر انداختن این همه پرسی هستند ممکن است موج جدیدی از خشونت ها در این کشور به راه بیفتد . سودان از جامعه بین المللی خواسته است از همه پرسی درباره استقلال جنوب سودان که ممکن است منجر به تجزیه این کشور شود حمایت و بر آن نظارت کند .