به گزارش پایگاه خبری "محیط"، محمد حسنین هیکل، نویسنده مصری درباره دیدار باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا از مصر و سخنرانی وی خطاب به جهان اسلام گفت: عده ای اشتباه فهمیده اند که می گویند اوباما برای اعلام سیاستهای جدیدش به مصر آمده بود، این مساله صحت ندارد، زیرا اگر اوباما می خواست از تغییر سیاستهای آمریکا بگوید باید به کنگره می رفت، زیرا کنگره تصمیمات سیاسی را اتخاذ می کند و جایگاه این سخنان در دانشگاه قاهره نبود.
هیکل در گفتگو با روزنامه "الشروق"، چاپ مصر گفت: انتخاب اوباما به عنوان رئیس جمهور آمریکا نشانگر اوج بحرانی است که این کشور از آن رنج می برد و بیانگر شکست سنگین دولت پیشین است.
هیکل تصریح کرد: سخنرانی اوباما خطاب به جهان اسلام و همه جهان عربی نبود، در حقیقت خطاب به بخشی از جهان عرب یعنی سه کشور میانه رو مصر، عربستان و اردن بود تا مسوولیت های مشخصی را در مرحله بعد بر عهده گیرند.
هیکل از مبالغه شدید و امیدهایی که مردم به سخنرانی اوباما داشتند، ابراز تعجب کرد و گفت: عده ای به سخنرانی اوباما، افکار،لهجه و شواهد او خیره شده و دچار سردرگمی شدند، آنها شیفته سخنوری و شایستگی وی در انجام وظیفه اش شدند و موجب این برداشت شد که در جعبه رئیس جمهور جدید آمریکا بسته جدیدی وجود دارد.
هیکل افزود: جریانی که اوباما را برگزید ، از اوج بحرانی که دولت قبلی آمریکا درگیر آن شد، آگاه بود و تلاش کرد رمز جدیدی با شعار جدید ارائه دهد و نمی توان به آن ایراد گرفت، زیرا حکومت ها به دنبال منافع افراد جامعه خود هستند.
وی در ادامه افزود: این منافع را سیاستمداران به طور اتفاقی تعیین نمی کنند، بلکه در هر جامعه ای موسساتی که قدرت واقعی را در دست دارند، آن را تعیین کرده و شخصی که می تواند بهترین تعبیر از آن را داشته باشد، انتخاب می کنند.این نقشی است که اوباما امروز با اقتدار آن را ایفا می کند و در این راه از موهبت ها و جذابیت خود استفاده می کند.
هیکل گفت: اوباما برای تغییر در رسالت و تغییر در نحوه سخن گفتن از منافع به میدان آمد، وی نمی خواهد سیاستها را تغییر دهد؛ در واشنگتن مذاکرات گسترده ای برای انتخاب کشور محل سخنرانی اوباما انجام شد و سرانجام 4 پایتخت یعنی جاکارتا، ریاض، آنکارا و قاهره انتخاب شد، اولی به علت بعد مکانی اش، دومی به علت عدم تمایل عربستان رد شد و قاهره و استانبول باقی ماند.
وی افزود: انتخاب قاهره با 4 ایراد روبرو شد و فقط گزینه آخر باقی ماند، بنابراین رئیس جمهور آمریکا به ترکیه رفت تا در برابر پارلمان این کشور به عنوان نماینده مردم، سخنرانی کند، اما از آنجاییکه رسالت وی از پایتخت ترکیه منتقل نشد، بنابراین نیاز به تکرار اعلام سیاستهای آمریکا از قاهره احساس شد تا محافظه کاریهای دوره قبل نیز به کنار رود و انعکاس آن را می توان در متنی که اوباما آن را قرائت کرد، مشاهده کنیم.
هیکل افزود: رئیس جمهور آمریکا هیچ یک از مردم مصر را مورد خطاب قرار نداد و یادی از رئیس جمهوری که میزبان او بود، نکرد ، اوباما مصر تاریخی و نه مصر معاصر را در دیدار خود مورد توجه قرار داد، حدود 38 تا 40 نفر برای آماده کردن این سخنرانی و روش گفتار آن جهت پذیرش از سوی عموم مردم تلاش کردند.
هیکل همچنین گفت: مذاکرات اوباما با محمد حسنی مبارک، رئیس جمهور مصر بیش از 20 دقیقه به طول نینجامید و این زمان اجازه نمی دهد که بحثی پیرامون مسائل خاورمیانه مطرح شود.
هیکل افزود: اوباما موفق شد تاثیر مورد نظر خود پس از این سخنرانی را ایجاد کند، موضع آمریکا درباره اسرائیل نیز تکان نخورد و او روابط میان دو کشور را ثابت و تغییر ناپذیر دانست.وی کشتار 6 میلیون یهودی در کوره های آدم سوزی نازی ها را مورد تاکید قرار داد که این رقم جای شک و بررسی دارد،حتی پاپ واتیکان نیز در سفر اخیر خود به قدس از اشاره به این مساله خودداری کرد.
وی فضای استقبال از اوباما در قاهره را سومین جشن ترویج سیاستهای آمریکا دانست که اولین آن در دیدار نیکسون از قاهره در دهه هفتاد برای پوشش رسوایی واتر گیت انجام شد.
دومین جشن نیز پس از کنفرانس مادرید و بیست سال بعد برگزار شد و پس از آن هم عراق ویران شد، اکنون نیز باید به این سخنرانی از این جهت نگاه کنیم که در زمان برگزاری انتخابات لبنان و پس از آن انتخابات ایران، انجام شد، همچنین با اقدام نیروهای تشکیلات خودگردان فلسطین برای استفاده از سلاح در برابر مقاومت فلسطین همزمان شده است.