معاون ریاست جمهوری سودان روز شنبه از باراک اوباما که درباره خطر وقوع یک جنگ داخلی جدید و نابودی میلیونها نفر در سودان هشدار داده است، به شدت انتقاد کرد.
علی عثمان طاها معاون عمر البشیر رئیس جمهور سودان در کنفرانسی مطبوعاتی در دوحه قطر اعلام کرد رئیس جمهور امریکا اخبار و گزارشهای مربوط به سودان را از منابعی دریافت می کند که از انچه در کشور ما می گذرد هیچ خبری ندارند.
وی تاکید کرد این اولین بار نیست که اوباما درباره سودان و وضعیت داخلی اش این گونه صحبت می کند و مسلما اخرین بار نیز نخواهد بود.
طاها ادامه داد باراک اوباما سخنرانیهای خود را درباره سودان بر پایه اطلاعات و اخباری ایراد می کند که گروههای فشار منتشر می کنند. باراک اوباما رئیس جمهور امریکا که کشورش نقشی تعیین کننده در مذاکرات میان شمال و جنوب سودان ایفا می کند پنجشنبه گذشته درباره خطرات وقوع جنگ داخلی جدید در سودان در صورت شکست همه پرسی در جنوب این کشور هشدار داد و اعلام کرد که در صورت وقوع این فاجعه میلیونها نفر در اتش جنگ میان شمال و جنوب سودان خواهند سوخت.
اوباما همچنین بیست و چهارم سپتامبر نیز در سازمان ملل متحد درباره سرنوشت میلیونها نفر در سودان هشدار داده بود. معاون رئیس جمهور سودان همچنین از موضع امریکا درباره وحدت سودان به شدت انتقاد کرد.
طاها تاکید کرد مقامات امریکا ابتدا ابراز امیدواری کرده اند که وحدت سودان حفظ شود، اما در ادامه اندکی تغییر موضع داده و اعلام کرده اند که خواهان همان چیزی هستند که ساکنان جنوب سودان می خواهند و اکنون مقامات امریکایی تاکید می کنند که جدایی جنوب سودان از این کشور امری اجتناب ناپذیر است.
معاون رئیس جمهور سودان خاطر نشان کرد موضع گیریهای متفاوت امریکا درباره سودان نشان می دهد که برخی گروههای فشار امریکایی وابسته به اسرائیل هستند که اخبار نادرست به مقامات امریکایی می رسانند و انها را به اتخاذ چنین مواضع و حرکت در چنین مسیری تحریک می کنند. برگزاری همه پرسی جنوب سودان از عناصر مهم توافق نامه جامع صلح سودان است که در سال دو هزار و پنج میان جنوب و شمال منعقد شد و به جنگ داخلی میان دو منطقه سودان پایان داد.
در حالیکه پنج سال از پایان جنگ داخلی سودان گذشته است هنوز هم اعتماد میان جنوب و شمال این کشور برقرار نشده است.
اکثریت ساکنان شمال سودان مسلمان و اکثریت ساکنان جنوب مسیحی هستند. در حال حاضر مقامات مسئول برگزاری همه پرسی جنوب سودان تلاش می کنند کارهای مقدماتی این همه پرسی را انجام دهند.
کمیسیون مسئول برگزاری این همه پرسی تلاش می کند که این همه پرسی در زمان مقرر برگزار شود اما مشکلاتی و محدودیتهایی وجود دارد که تردیدهایی را در این زمینه به وجود اورده است به طوری که در هفته های اخیر زمزمه هایی درباره احتمال تعویق برگزاری همه پرسی در جنوب سودان به گوش رسیده است.
هشدارها و اظهار نظرهای تند، تشدید اختلافات و تنشها بر سر منطقه نفت خیز مورد مناقشه ابیه در حدفاصل جنوب و شمال سودان، احتمال به تعویق افتادن برگزاری همه پرسی درباره جنوب، نشانه های هشدار دهنده ای هستند که از سودان منتشر می شود و به نگرانیهای جامعه بین المللی درباره این کشور دامن می زند. معاون رئیس جمهور سودان تاکید کرد دولت مرکزی این کشور به هیچ وجه برای حفظ وحدت کشور به ابزار زور متوسل نخواهد شد.
وی افزود نیروهای ارتش به طور کامل از جنوب سودان خارج شده اند.