دو وزارت 'امور مجاهدين' و 'اوقاف و امور ديني' الجزاير با شعار '17 اكتبر خاطره و عبرت'، چهل و نهمين سالروز كشتار 17 اكتبر ( 25مهر ) سال 1961 را كه به كشته شدن صدها الجزايري ساكن پاريس منجر شده بود، گرامي مي دارند.
به گزارش روز يكشنبه گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا به نقل از پايگاه خبري
'الجزيره'، استان 'مسيله' الجزاير ميزبان برگزاري مراسم رسمي اين روز است، اما بسياري از شهرهاي اين كشور نيز شاهد جشن هاي مردمي است كه طي آن از مجاهدان و بيوه هاي شهدا قدرداني مي شود.
اين مراسم كه از 14 ماه جاري ميلادي آغاز شده و تا 20 اين ماه (22 تا 28 مهر) ادامه دارد، شاهد سخنراني ها، نمايش فيلم ها ، برگزاري همايش ها و نمايشگاههاي عكس است.
هدف از برگزاري اين مراسم، آشنا ساختن همه مردم با نقش مهاجران الجزايري در انقلاب آزاديبخش اين كشور است.
برگزاري مراسم امسال با درخواست هايي براي صدور قانوني در جنايتكار دانستن استعمارگران همراه شده است؛ اما 'عبدالعزيز زياري'، رئيس پارلمان الجزاير صدور اين قانون را موجب ايجاد مشكلات ديپلماتيك و سياسي ميان الجزاير و فرانسه دانسته است.
حادثه 17 اكتبر به سال 1961 باز مي گردد كه در آن تاريخ 'موريس پاپون'، رئيس پليس پاريس، دستور منع آمد و رفت الجزايري هاي ساكن پاريس را از ساعت 8 شب تا 5:30 صبح صادر كرد.
اما مهاجران الجزايري اين حكم را نژاد پرستانه توصيف كرده و هزاران نفر از آنها با برگزاري تظاهراتي مسالمت آميز به اين حكم اعتراض كردند.
تظاهر كنندگان براي محكوم كردن اين حكم و لغو آن در ميدان هاي عمومي شهر تجمع كردند كه اين تجمع بزودي تبديل به يك فاجعه شد.
'سعيد بقطاش'، يكي از كساني كه در اين تظاهرات شركت كرده بود، گفت: نيروهاي پليس فرانسه با شليك گلوله هاي واقعي به تظاهرات كنندگان حمله كردند و برخي از مجروحان را به رودخانه سن انداختند كه روز بعد جسد اين افراد روي سطح آب آمد.
وي افزود: هزاران الجزايري نيز در اين تظاهرات دستگير شدند كه برخي از آنها زير شكنجه كشته شدند.
'حسن زغيذه'، مورخ الجزايري درباره اين حادثه مي گويد: آنچه كه در تظاهرات 17 اكتبر روي داد، يك جنايت سازمان يافته دولتي بود كه همه قوانين بين المللي را ناديده گرفت و با گذشت زمان نيز فراموش نخواهد شد.
وي به اين مساله اشاره كرد كه جنايت 17 اكتبر در ميان سكوت رسانه اي انجام شد، زيرا دولت فرانسه از حضور روزنامه نگاران و نويسندگان در محل حادثه جلوگيري كرده و شكايت هاي خانواده هاي مفقودين در اين تظاهرات را ناديده گرفت.
اين مورخ الجزايري ، تعداد كساني كه در اين حادثه به ضرب گلوله كشته شده اند را 400 نفر دانست و 400 نفر ديگر را مفقود الاثر برشمرد.
وي افزود: منظره اجسادي كه در رود سن بودند، وجدان فرانسوي ها را بيدار كرد و 19 سازمان و حزب فرانسوي بيانيه هايي را در محكوميت اين جنايت صادر كردند و جامعه بين المللي را عليه دولت فرانسه تحريك كردند.
كشور الجزاير نيز 132 سال از حضور استعمارگران فرانسوي رنج برد تا سرانجام در سوم ژوئيه 1962 (سوم تير 1341) به استقلال دست يافت.
اين در حالي است كه 'نيكلا ساركوزي'، رئيس جمهوري فرانسه همواره از عذر خواهي رسمي به خاطر جنايات فرانسه در دوران اشغال الجزاير خودداري كرده و مي گويد: 'فرزندان نمي توانند به خاطر اشتباهات پدران خود عذرخواهي كنند.'