گفتگوهای جدیدی بین جنوب و شمال سودان در خصوص مسایل معوقه برای بیست وهفت اکتبر پیش بینی شده است که بخش گسترده ای از آن به منطقه مرکزی " آبه" مربوط می شود.
تحلیلگران درباره به سرانجام رسیدن همه پرسی مربوط به تعیین سرنوشت جنوب سودان تردید دارند. در فضایی بیش از پیش پرتنش ، عمر البشیر رئیس جمهوری سودان این هفته در برابر مجمع ملی این کشور هشدار داد پس از همه پرسی تعیین سرنوشت که برای نهم ژانویه آینده پیش بینی شده است گزینه ای را به جز گزینه وحدت سودان( وسیع ترین کشور آفریقایی) نخواهد پذیرفت . به گزارش پایگاه اینترنتی هفته نامه فرانسوی زبان الاهرام ابدو از قاهره، این اظهارات نه فقط جنوبی ها بلکه جامعه بین المللی را نگران کرده است زیرا خطر مناقشه جدید در صورت تعویق یا اختلال در همه پرسی وجود دارد. باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا که کشورش نقشی اساسی در گفتگوهای شمال وجنوب سودان ایفا می کند نیز به دولت سودان درباره خطر " میلیون ها کشته " در صورت بازگشت جنگ داخلی شمال جنوب هشدار داده است. در عین حال ،پیشتر البشیر اعلام کرده بود متعهد می شود به انتخاب ساکنان جنوب سودان احترام گذارد ، حتی اگر جنوبی ها جدایی را بر یکپارچگی ترجیح دهند فقط در صورتی که همه پرسی آزادانه و عادلانه باشد. موضوعات مربوط به همه پرسی در عین حال بسیار پیچیده است. ربیع عبدالاتی از مقامات بلند پایه حزب کنگره ملی حاکم سودان اعلام کرد:" نطق رئیس جمهوری نباید به عنوان تهدید محسوب شود." وی اعلام کرد که بشیر به نوعی جنوبی ها را تشویق کرد تا آنان را برای انتخاب کردن گزینه وحدت متقاعد کند. بشیر برای پیشگیری از تجزیه کشورش تقسیم سودمند قدرت و منابع را به جنوبی ها پیشنهاد و تصریح کرده است حکومت در خرطوم همچنان متعهد است همه پرسی آزاد، بدون تقلب و بدون مداخله خارجی را برگزار کند. شمال و جنوب سودان سال دوهزار وپنج به بیش از دو دهه جنگ داخلی که به کشته شدن دو میلیون تن منجر شد پایان دادند.
با نزدیک شدن به زمان همه پرسی و پیروزی احتمالی گزینه جدایی جنوب، نگرانی ها درباره بازگشت شدت گرفته است. حسن الترابی از مخالفان اسلامگرای دولت سودان اعلام کرد:" من نگران آن هستم آنچه در سومالی اتفاق افتاد و حتی بدتر از آن در سودان برای ما اتقاق افتد زیرا سومالیایی ها یک ملت ، یک کشور و یک دین هستند و این درحالی است که ما از ملت های مختلف تشکیل شده ایم." در این خصوص، رهبران سودان تلاش می کنند راه حلی را برای مسایل حساس خود پیدا کنند: مقامات حزب کنگره ملی سودان و شورشیان سابق جنوب موسوم به جنبش آزادیبخش خلق سودان به گفتگوهای خود درباره تقسیم قدرت، خط مرزی و مسئله شهروندی ادامه می دهند.
سودان اکنون پانصد هزار بشکه نفت در روز تولید می کند که سه چهارم آن از میدان های نفتی جنوب سودان یا مناطق مورد منازعه در مرز شمال جنوب سودان تامین می شود. جنوب سودان ، منطقه ای گسترده در قلب قاره آفریقا است که در عین حال خط لوله انتقال نفت در اختیار ندارد و از خطوط لوله ای که از شمال سودان می گذرد استفاده می کند تا نفت خود را صادر کند، این مسئله در عین حال دو طرف را مجبور به همکاری می کند.
این همکاری در عین حال با اختلافات زیادی بین دو جناح درباره تقسیم درامدهای نفتی مواجه است. این اختلافات ممکن است سرانجام به مناقشه جدیدی منجر شود.