هفته نامه الاهرام ابدو در ادامه گزارش خود نوشت: منطقه "آبه" از مهم ترین مسایل مورد اختلاف بین دو طرف است .
به گفته مقامات جنبش آزادیبخش خلق سودان، همه پرسی درباره منطقه نفت خیز آبه که قرار است الحاق به شمال یا جنوب سودان انتخاب کند نمی تواند در موعد پیش بینی شده خود یعنی نهم ژانویه برگزار شود.
این احتمال خشم شهروندان آبه و جنوبی ها را برانگیخته است.
در واقع ، به گفته مقامات حزب حاکم، اختلافات درباره معیارهای انتخاب رای دهندگان مانعی در پیش روی این همه پرسی است. الضریری محمد احمد مسئول مسئله آبه در درون حزب کنگره ملی تحت رهبری عمر البشیر رئیس جمهوری سودان اعلام کرد:" ما درباره این مسئله که برگزاری همه پرسی آبه در نهم ژانویه امکان پذیر نیست به توافق نرسیدیم.
این همه پرسی اگر در این تاریخ برگزار شود با مشکلات زیادی و در صدر آن مشکل مشخص شدن رای دهندگانی که حق رای دادن دارند مواجه خواهد شد." دنگ اروپ کوئل مدیر ارشد این منطقه واقع در مرکز سودان در واکنش به این اظهارات بلافاصله اعلام کرد تعویق غیر قابل قبول خواهد بود. وی احتمال این مسئله را که مردم همه پرسی را تحت نظارت بین المللی برگزار کنند رد نکرد. مقامات جنوب سودان ظاهرا با این نظر موافقند.
پاگان اموم دبیر کل جنبش آزایبخش خلق سودان نیز هشدار داد:" هرگونه تعویقی برای انتخابات غیر قابل قبول خواهد بود.
این اعلام( الضریری) بر مجموع روند صلح تاثیر منفی خواهد گذاشت." مقامات حزب ریاست جمهوری در تلاش برای آرام کردن اوضاع از برگزاری گفتگوهای جدید بین جنوبی ها و شمالی ها در بیست وهفت اکتبر سخن گفتند.
در طول این دیدار راه حل هایی برای این بحران مورد بررسی قرار خواهد گرفت که برگزاری همه پرسی را در این تاریخ تضمین خواهد کرد.
علاوه بر این، شمالی ها و جنوبی ها قصد دارند راه حلی برای آبه پیدا کنند که الزاما به معنای برگزاری همه پرسی را درباره وضع این منطقه نیست. سالوا کر رئیس منطقه جنوب سودان در برابر این وضع و برای وارد کردن فشار به شمال به تازگی از شورای امنیت سازمان ملل متحد تاسیس یک منطقه بی طرف سی ودو کیلومتری را در طول مرز دوهزار وصد کیلومتری بین شمال و جنوب به منظور جلوگیری از خشونت های احتمالی مربوط به همه پرسی درخواست کرد.
اما یکی از مقامات سازمان ملل متحد اعلام کرد: ایجاد یک منطقه حایل امکان پذیر نیست.
وی در عین حال افزود سازمان ملل متحد به زودی نیروهای خود را در مناطق پرتنش مرزی افزایش می دهد. آلن لوروی رئیس بخش عملیات صلح بانی سازمان ملل متحد اعلام کرد:"ما حضور خود را افزایش می دهیم اما فقط در برخی مناطق حساس این حضور افزایش می یابد." وی مشخص نکرد آیا سازمان ملل به اعزام نیروهای بیشتر به سودان یا تغییر آرایش نظامیانی که در این کشور مستقر هستند مبادرت خواهد کرد یا خیر. شماری از مقامات سازمان ملل متحد اعلام کردند این سازمان کلاه آبی هایی را برای ایجاد مناطق حایل محدود به منظور پیشگیری از هرگونه مناقشه ای که ممکن است پیش از همه پرسی به وجود آید مستقر خواهد کرد. ارتش سودان بلافاصله طرح ایجاد مناطق حایل را در مناطق حساس سودان رد کرد. السویمری خالد سخنگوی ارتش سودان اعلام کرد:" اظهارات درباره ایجاد منطقه حایل تحت نظارت سازمان ملل در مرز بین شمال و جنوب سودان فقط از ناآگاهی درباره وقایع حوادث جنوب سودان یا تعرض علیه ثبات و تمامیت ارضی کشور حکایت دارد.