از سال 2001 تا به امروز نتایج مثبت و قابل توجهی در سیستم تجاری و صادرات کشورهای آفریقایی مشاهده شده است . بنا به گفته منتقدان اقتصادی نقطه شروع این پیشرفت اقتصادی از زمان همکاری برخی کشورهای آفریقایی با چین آغاز شد.
برخی از کشورها همچون انگلستان نقش مهمی در حفظ این روابط تجاری ایفا کرده است . در اواخر ماه می ، مقامات انگلیسی ملاقاتی را میان مقامات کشورهای آفر یقایی و مقامات چینی ترتیب دادنند که در حفظ روابط تجاری میان قاره آفریقا و چین بسیار مفید بوده است میزان درآمد حاصل از فعالیتهای تجاری چین و آفریقا در سال 2008 به 100 میلیارد دلار رسیده است . این درحالی است که میزان درآمد حاصل از فعالیتهای اقتصادی و تجاری میان این قاره و چین در سال 2006 دقیقا 55 میلیارد دلار بوده است . مقامات انگلیسی نقش مهمی در به حرکت درآوردن چرخه اقتصادی قاره آفریقا داشته است و در حال حاضر نیز چندین کشور در طی دیدارهای خود با مقامات کشورهای آفریقایی ، خواهان مراودات تجاری با این قاره هستند. این رویداد از نظر کارشناسان اقتصادی ، آینده ای روشن را برای این قاره رقم می زند.
در ماه فوریه گذشته رئیس جمهور چین هو جینتائو وارد این قاره شد و این بار از کشورهای تولید کننده فرآورده های غیر نفتی همچون تانزانیا ، سنگال ، مالی و جزیره موریس دیدن کرد. چین قصد دارد فعالیتهای خود را در زمینه های مختلف از جمله کشاورزی با کشورهای آفریقایی از جمله سنگال افزایش دهند. یوآن شن یکی از مدیران بانک توسعه چین تاکید کرد دولت چین قصد دارد در تمام پروژه های زیر ساختی از جمله کشاورزی با کشورهای آفریقایی همکاری کند. دولت چین با جمهوری دموکرات کنگو نیز مراودات تجاری نیز داشته است و در بسیاری از طرحهای زیر ساختی با جمهوری دموکرات کنگو همکاری کرده است . درآمد حاصل از همکاری چین و جمهوری دموکرات کنگو از ژانویه سال گذشته تا امروز 9 میلیارد دلار بوده است که 6 میلیارد دلار آن مربوط به طرحهای زیر ساختی بوده است . قاره آفریقا قاره ای غنی از انواع معادن و بسیاری از بخشهای آن نفت خیز است که همکاری این قاره با کشورهای آسیایی و ارو پایی برای هر دو طرف بسیار پر سود است ، همکاری چین با جمهوری دموکرات کنگو یک طرح سه ساله است . بنابر برآوردهای انجام شده میزان درآمد حاصل از مراودات تجاری میان چین و آفریقا در سال 2007 به 73.3 میلیارد رسیده است که نسبت به سال 2006 پیشرفتی 32 درصدی داشته است .
برای حفظ و حمایت از مراودات تجاری میان چین و آفریقا مقامات چینی همکاری با کشورهای آقریقایی را یکی از طرحها ی اساسی خود میدانند. بنا بر شواهد و اسناد موجود همکاری میان چین وگشور های آفریقایی برای هر دو طرف بسیار پر منفعت است.طبق براوردهای انجام شده میزان درامد حاصل از این همکاری به زودی پنج برابر خواهد شد. چین با کشورهایی چون مالزی ، سنگاپور ، سنگال ، تانزانیا ، مالی و بسیاری از کشورهای آفریقایی مراودات تجاری دارد. انجام این مراودات اقتصادی و تجاری با بسیاری از کشورهای آفریقایی سبب بهبود اوضاع اجتماعی این کشورها می شود.
یکی از اقدامات جدید چین انجام فعالیتهای اقتصادی در زمینه کشاورزی است . رافائل کاپلینسکی یکی از متخصصان اقتصادی میان چین و آفریقا اظهار داشت چین در حال حاضر یکی از پرجمعیت ترین کشورهای جهان است و حدود 20% از جمعیت جهان را به خود اختصاص داده است . این در حالی است که در کشور چین تنها 7 درصد از اراضی آن قابل کشت هستند . از این رو چین احتیاج شدیدی به تولید بیشتر محصولات کشاورزی دارد .
برزیل ، آرژانتین ، روسیه و اکراین جز آندسته کشورهایی هستند که بخشی از تولیدات کشاورزی خود را به این کشور صادر می کنند . اما انجام مراودات اقتصادی و تجاری در هر زمینه ای در حال حاضر با کشورهای آفریقایی برای چین سودآورتر است . در حال حاضر موزانبیک علاوه بر صادرات برنج ، دهها هزار محصول دیگر به چین صادر می کند و در این همکاری دو جانبه ، چین با کشورهایی چون ساحل عاج ، کنیا ، زیمباوه و اوگاندا فعالیت می کند.
در نشستی که در لندن با همکاری گروه اوکرااکسپرس تشکیل شده بود ، بسیاری از مقامات چینی همانند دبیر کل بانک مرکزی چین و بسیاری از اعضا بانک توسعه چین و اکثریت مقامات کشورهای آفریقایی شرکت کردنند . در این نشست سفیر سنگال نیز در مورد وضعیت محیطی کشورش سخنرانی کرد.