کارشناس مرکز مطالعات سیاسی و راهبردی الاهرام قاهره تصریح کرد از جایگاه راهبردی پاکستان در سیاست خارجی آمریکا کاسته شده است.
«محمد فایز فرحات» در گفتگو با شبکه تلویزیونی بی بی سی عربی از واشنگتن درباره سفر باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا به هند گفت: روابط هند و آمریکا به سطح بالایی از سطوح راهبردی خود رسیده است.
روابط دو کشور در زمینه اقتصادی رشد قابل ملاحظه ای داشته است. اهمیت هند برای آمریکا تنها به دلیل ایجاد توازن تجاری با چین نیست بلکه دهلی نو اهمیت ویژه ای برای واشنگتن در بخش اقتصادی دارد.آمریکا توجه ویژه ای به بازار هند برای موازنه برقرار کردن مبادله تجاری خود با چین دارد.
در مساله افغانستان نیز هند اهمیت ویژه ای برای آمریکا پیدا کرده است به طوری که واشنگتن به این نگرش رسیده است که بیش از پاکستان بی ثبات می تواند به هند باثبات در صحنه افغانستان اتکا داشته باشد.آمریکا قویا از نقش پاکستان در افغانستان نگران است. وی افزود:از سوی دیگر هند به دلیل جایگاه برتر در زمینه هسته ای و تسلیحات متعارف نیاز زیادی به آمریکا ندارد ولی این واشنگتن است که هند را در این منطقه متحد طبیعی خود می داند و سفر وی به هند و عدم سفر به پاکستان این پیام را می دهد که واشنگتن تلاش می کند اعتماد بیشتر دهلی نو را به دست آورد و پیام ارسالی به اسلام آباد این است که منافع ملی آمریکا بالاتر از موازنه های سیاسی و نظامی پاکستان و هند است. در همین حال مقامات پاکستان نیز سریعا واکنش نشان دادند و پرویز مشرف رئیس جمهور سابق این کشور عدم سفر اوباما به پاکستان را نگران کننده دانسته است ولی واشنگتن اهمیتی به این نگرانی نمی دهد و موضع خود را درباره مشخص کردن متحد نهایی خود یعنی هند نهایی کرده است. هند در بخش اقتصادی می تواند می تواند به آمریکا کمک بیشتری انجام دهد اما پاکستان از کمک های مالی و اقتصادی آمریکا استفاده می کند.