کشور قحطی زده اتیوپی یکی از کشورهایی است که رود نیل از ان سرچشمه می گیرد.
به گزارش شبکه تلویزیونی فرانس24، بسیاری از روستاییان اهل اتیوپی به علت کمبود اب کشاورزی نمی کنند.
سازمان ملل عقیده دارد هشتصد و پنجاه هزار نفر در اتیوپی به کمکهای غذایی بشردوستانه وابسته اند زیرا قادر به برداشت کافی محصول از مزارع خود نیستند.
اما به تازگی سدها و کانالهایی اطراف سرچشمه های رود نیل در اتیوپی ایجاد شده که از طریق انها اب لازم برای ابیاری زراعی و تولید برق تامین می شود. صدها هزار روستایی اتیوپیایی در وضع معیشتی بهتری به سرمی برند و حتی برخی از کشاورزان قادرند مازاد محصولات زراعی خود را در بازار بفروشند.
در روستاهایی که در انها کانالهایی برای ابیاری تعبیه شده، روستاییان قادرند سه بار در سال از محصولاتشان برداشت کنند.
این اقدام خشم مصر را برانگیخته است زیرا همواره این حق را برای خود محفوظ داشته که با اجرای طرحهایی مرتبط با سرچشمه های رود نیل در دیگر کشورهای افریقایی مخالفت کند. اتیوپی کمتر از نیم درصد از ابهای نیل را مصرف می کند. در سال 1929 پیمانی میان انگلیس(قدرت استعماری ان زمان) و مصر امضا شده بود که طبق ان مصر حق وتوی همه طرحهایی را داشت که در ابتدای رود نیل اجرا می شد. موافقتنامه ای دیگر میان سودان و مصر در سال هزار و نهصد و پنجاه و نه موجب شد قاهره مدعی هشتاد و هفت درصد از ابهای رود نیل شود.
اتیوپی عقیده دارد این وضع باید تغییر کند.
فکر احمد نقاش وزیر منابع ابی اتیوپی می گوید به نظر من ما این حق را داریم که سیستمی برای ابیاری و مدیریت اب ایجاد کنیم تا به امنیت غذایی و توسعه اقتصادی دست یابیم. مذاکرات همچنان ادامه دارد اما مصر نمی خواهد حتی قطره ای از اب رود نیل را واگذار کند.
طارق غنیم سفیر مصر در اتیوپی می گوید درحالی که مصر کاملا به ابهای نیل وابسته است، کشورهای دیگر منابع ابی دیگری هم دارند. به گفته برخی از کارشناسان حقوق بین الملل بهترین راه حل این است که کشورهای حوزه رود نیل موافقتنامه های همکاری نظیر تقسیم منافع ناشی از تولید برق از نیل امضا کنند.