خبرگزاری فرانسه در گزارشی از خرطوم به قلم گیلومه لاوالی نوشت : شورشیان سابق جنوب سودان و نیروهای وابسته به حزب حاکم عمر البشیر رئیس جمهور سودان روز شنبه یکدیگر را به توسل به تهدید و ارعاب در آستانه برگزاری همه پرسی در مورد استقلال جنوب سودان متهم کردند .
مقامات بلندپایه جنبش آزادیبخش خلق سودان پس از بازدید از مراکز نام نویسی از شرکت کنندگان در همه پرسی نهم ژانویه اعلام کردند جنوبی هایی که در شمال زندگی می کنند تحت فشار قرار گرفته اند تا در این همه پرسی به یکپارچگی شمال و جنوب رای بدهند . این مقامات افزودند " کمیته های شهروندان " از حزب کنگره ملی وابسته به عمر البشیر شماره تلفن های جنوبی هایی را که برای شرکت در همه پرسی نام نویسی می کنند جمع کرده اند . آتم گارانگ Atem Garang از جنبش آزادیبخش خلق سودان گفت با جنوبی ها تماس هایی گرفته شده و از آنها درخواست شده است در همه پرسی درباره استقلال جنوب ، به یکپارچگی شمال و جنوب رای بدهند . وی افزود این نوعی ارعاب در آستانه برگزاری همه پرسی به شمار می رود و برخلاف قانون است . اما حزب حاکم بر سودان چنین چیزی را رد و جنبش آزادیبخش خلق سودان را متهم کرد . مندور المهدی از مقامات حزب کنگره ملی وابسته به عمر البشیر گفت جنبش آزادیبخش خلق سودان جنوبی ها را تشویق می کند از نام نویسی در شمال خودداری کنند زیرا از آن بیم دارند که جنوبی هایی که در شمال زندگی می کنند به یکپارچگی رای خواهند داد و نه استقلال جنوب . وی افزود جنوبی هایی که در شمال زندگی می کنند با تهدیدهای زیادی روبرو هستند . حدود پنج میلیون جنوبی که در شمال ، جنوب و خارج زندگی می کنند مجاز به شرکت در همه پرسی درباره استقلال جنوب سودان هستند . تاکنون شمار کمی از جنوبی هایی که در شمال زندگی می کنند برای شرکت در این همه پرسی نام نویسی کرده اند .
همه پرسی در جنوب سودان که قرار است ماه ژانویه برگزار شود بخش مهمی از موافقتنامه صلح سال دو هزار و پنج بین شمال و جنوب این کشور به شمار می رود که به دو دهه جنگ داخلی در سودان پایان داد .
تحلیلگران می گویند اکثر مردم مناطق نفت خیز جنوب سودان خواستار استقلال هستند . هزاران نفر از جنوبی ها طی هفته گذشته خارج شدن از خرطوم پایتخت سودان را آغاز کرده و اکنون در حال بازگشت به جنوب در آستانه برگزاری همه پرسی هستند .
اینها به حدود دو میلیون ساکن جنوب سودان اضافه خواهند شد که پس از موافقتنامه صلح سال دو هزار و پنج به جنوب سودان بازگشته اند . اما براساس آمارهای منتشر شده همچنان حدود دو میلیون جنوبی در شمال سودان باقی خواهند ماند زیرا هیچ امیدی مانند کار ، خانه ، زمین و دام برای بازگشت ندارند . سازمان ملل متحد درمورد پیامدهای ناشی از بازگشت جنوبی ها به زادگاهشان هشدار داد زیرا آنها باید جایی برای زندگی داشته باشند ، بتوانند به خدمات بهداشتی و مواد غذایی کافی دسترسی داشته باشند و اگر بدون برنامه ریزی به جنوب سودان بازگردند پیامدهای انسانی وخیمی درپی خواهد داشت . سازمان ملل متحد یک برنامه فوری بیست و پنج میلیون دلاری به جنوب سودان اختصاص داده است تا دسترسی مردم این منطقه را به مواد غذایی کافی ، آب و دیگر نیازهای اولیه تضمین و همچنین از خشونت های پس از همه پرسی جلوگیری کند .