رئیس مرکز مطالعات آینده" در قاهره با اشاره به خسارات فزاینده انسانی و به ویژه مالی امریکا و ناتو در افغانستان گفت بدون همکاری منطقه ای از جمله همکاری ایران ، برقراری ثبات و امنیت در افغانستان امکان پذیر نیست .
عادل سلیمان در برنامه " سناریوی آینده " شبکه تلویزیونی النیل مصر گفت" طالبان که مدتی بود حملاتش کاهش یافته بود قدرتش را کاملا از دست نداده اما به علت اختلافات داخلی مدتی دچار ضعف شده بود.
اختلافات طالبان نیز اختلافات قبایلی و بر سر منافع است .
بیست درصد طالبان به شیوه نظامی و هشتاد درصد به شیوه گفتگو اعتقاد دارند ".
سلیمان گفت "سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ( ناتو ) دو مشکل اساسی در افغانستان دارد .
مشکل اول به مسائل مالی مربوط می شود .
بودجه ناتو در سال 2001 زمانیکه جنگ را در افغانستان آغاز کرد سیصد و هفتاد میلیارد یورو بود اما در سال 2010 به بیش از هزار و نهصد میلیارد یورو افزایش یافت و این عامل اصلی فشار به ناتو برای تجدید در راهبرد خود در این کشور بود. موضوع دوم نیز به چگونگی رهایی از افغانستان مربوط می شود زیرا ده سال است که ناتو در جنگ مداوم در این کشور درگیر است .
مشکل افغانستان فقط با راهبرد نظامی قابل حل نیست بلکه به یک راهبرد جامع نیاز دارد اما در عین حال باید در ابعاد سیاسی و اقتصادی نیز چاره اندیشی و به طبقات فقیری که به علت فقر با طالبان همسو و به آن جذب می شوند رسیدگی شود.
عنصر جدیدی نیز وجود دارد یعنی لزوم جذب کشورهای جدید برای حل قضیه افغانستان مانند روسیه .
روسیه برای نخستین بار است که به صراحت اعلام می کند از ناتو در افغانستان حمایت خواهد کرد و این حمایت در برخی مواقع به حمایت نظامی نیز گسترش می یابد" .
سلیمان گفت "باید برای جذب برخی قدرتهای منطقه ای تلاش شود زیرا بدون همکاری قدرتهای منطقه ای در افغانستان از جمله ایران و پاکستان و هند و پاکستان برقراری امنیت در این کشور امکان پذیر نیست .
هند در افغانستان به صورت عمیقی وارد شده است و در سال 2010 میلادی یک میلیارد و دویست و پنجاه میلیون روپیه برای حمایت از تاسیسات اساسی و خدماتی در افغانستان اختصاص داده و چین نیز با قدرت به این کشور وارد شده است ". سلیمان افزود " مشکل اساسی افغانستان در قبیله ای بودن این کشور است نه در طایفه ای بودن آن .
تنوع قبایل در مناطق مختلف این کشور ، فقر شدید و نابودی تاسیسات خدماتی از مشکلات اساسی این کشور هستند.
بر اساس آنچه که ناتو اعلام کرده است تا سال 2014 مقدمات خروج از افغانستان فراهم خواهد آمد اما امکان چنین چیزی با توجه به شرایطی که افغانستان دارد وجود ندارد" . تحلیلگر مسائل سیاسی مصری تصریح کرد" اگر اوضاع آن گونه که ناتو تصور می کند پیش برود و با ناتو نیز همکاریهای منطقه ای شود دست کم ده سال طول می کشد تا امکان خروج ناتو در افغانستان به وجود آید". وی درباره شرکتهای خصوصی امنیتی در افغانستان گفت "بیست شرکت امنیتی خصوصی در این کشور منحل شده اند و تنها پنج شرکت باقی مانده است ".
سلیمان درباره تلفات انسانی نیروهای ناتو گفت "تلفات انسانی نیروهای ناتو زیاد نیست بلکه ناتو از خسارت شدید مالی در افغانستان رنج می برد به ویژه آنکه کشورهای عضو ناتو خود به شدت درگیر بحران اقتصادی مالی هستند". سلیمان گفت " پاکستان در رویدادهای افغانستان یک نقش ویژه دارد .
حتی بین دولت حامد کرزای رئیس جمهور افغانستان و پاکستان به صورت ضمنی توافق شده است تا حملات انتحاری و حملات دیگر در داخل کابل متوقف شود.
پاکستان به ویژه سازمانهای اطلاعاتی این کشور بر عناصر طالبان تاثیر گذاری زیادی دارد ". سلیمان در خصوص مذاکرات امریکا با طالبان گفت "مذاکرات حقیقی بین طالبان و دولت افغانستان آغاز نشده است زیرا قبایل مختلف درباره دو دیدگاه دارند .
عده ای می گویند باید عناصر مسلحانه طالبان شکست نظامی بخورد زیرا آنها به هیچ وجه سلاح را کنار نخواهند گذاشت و تجربه جنگ داخلی و تجارب دیگر این را ثابت کرده است.
گروهی دیگر معتقدند باید رهبران طالبان را جذب و با آنها گفتگو کرد .
همین اختلاف باعث شده است که گفتگو در حد آرزو باقی بماند.
نکته دیگر آن است که برخی ها همچنان این پرسش را در افغانستان مطرح می کنند که جنبش طالبان چیست و در واقع طالبان را نمی شناسند.
همگان در این خصوص اتفاق نظر دارند که برای آنکه مذاکره با طالبان به نتیجه برسد باید توافق منطقه ای حاصل شود . طالبان دیگر آن طالبان پیش از سال 2000 نیست زیرا جامعه افغانستان تغییر کرده است.
زمانیکه طالبان بر این کشور حکومت می کرد تنها یک نشریه به عنوان " شریعتی " و یک شبکه نیز به نام " شریعتی " وجود داشت اما اکنون در افغانستان پنجاه شبکه تلویزیونی فعالیت می کنند و بیش از دویست و پنجاه روزنامه و نشریه منتشر می شود و بیش از صد شبکه رادیویی فعال است .
اکنون روستاییان افغان نیز موبایل دارند .
حجاب زنان افغانستان نیز تغییر کرده است". سلیمان افزود " اوضاع عراق با افغانستان کاملا متفاوت است.
در عراق درگیریهای طائفه ای وجود دارد و به مساجد و حسینیه ها حمله می شود اما در افغانستان به اهداف مشخصی حمله می شود که پیامی به ناتو و دولت افغانستان است .طالبان حتی اگر بازگردد دیگر آن طالبان گذشته نخواهد بود زیرا جهان و جامعه افغانستان تغییر کرده است".