صداقت - بروجردی: آمریكا و صهیونیستها بهدنبال تخریب روابط ایران و آفریقا هستند
دیروز خبرگزاریهای مختلف جهان از قطع رابطه ایران و گامبیا خبر دادند. خبرگزاری رویترز به نقل از منابع خود در دولت گامبیا اعلام كرد دولت این كشور كوچك آفریقایی از سفارت ایران خواسته است تمام شهروندان ایرانیای كه به نمایندگی از سوی كشورمان در گامبیا فعالیت میكنند خاك این كشور را ترك كنند. در بیانیهای كه از سوی دولت یحیی جامه، رئیسجمهور گامبیا منتشر شده است اعلام شده تمام قرردادهایی كه میان گامبیا و ایران منعقد شده لغو میشوند. این تصمیم ناگهانی در حالی اتخاذ شده است كه برخی از رسانههای مدعی شدهاند قطع رابطه گامبیا با ایران با توقیف كشتی ایرانی در سواحل نیجریه مرتبط است، موضوعی كه چند روز پیش در روابط ایران و نیجریه تنش بهوجود آورد و به نظر میرسد كه دامنه این تنش به كشور كوچك گامبیا نیز سرایت كرده است. روابط ایران و گامبیا در شرایطی با مشكل مواجه شده است كه پیش از این، منوچهر متكی، وزیر امور خارجه كشورمان اعلام كرده بود سوءتفاهم میان ایران و نیجریه برطرف شده است.
متكی سلاحهای توقیف شده كشتی ایرانی را متعلق به شركت خصوصی دانسته بود و مقصد این تسلیحات متعارف را یكی از كشورهای آفریقایی عنوان كرده بود. در همین حال برخی از تحلیلها هم از فشار ایالات متحده آمریكا و اسرائیل بر كشورهای آفریقایی برای كاهش یا قطع روابط با ایران خبر میدهند. بر همین مبنا علاء الدین بروجردی، رئیس كمیسیون امنیت ملی مجلس روز سه شنبه در گفتوگو با ایرنا اظهار داشت:« در دولت آقای احمدینژاد رویكرد متفاوتی نسبت به دولتهای گذشته در خصوص كشورهای آفریقایی اتخاذ شد و در این راستا معاونت آفریقایی در وزارت امور خارجه تشكیل شد. ارتباطات گسترده جمهوری اسلامی ایران با كشورهای آفریقایی، آمریكا و همپیمانان اروپایی آن و نیز صهیونیستها را حساس كرد و آنان از مدتها پیش به دنبال تخریب روابط جمهوری اسلامی ایران با كشورهای آفریقایی بودند. » وی به موضوع فروش اسلحه از سوی شركتهای ایرانی به گامبیا اشاره كرد و گفت:« یكی از شركتهای ایرانی سالها پیش قراردادی را در این خصوص منعقد كرده بود و طبق مقررات بینالمللی قرار بود این محموله به گامبیا ارسال شود.» همچنین خبرگزاری ایسنا به نقل از یك منبع آگاه در وزارت امور خارجه اقدام گامبیا را تحت فشار قدرتهای خارجی ارزیابی كرد.
نامه محرمانه وزرای آفریقایی به منوچهر متكی؟
بحران تهران- بانجول در حالی به نقطه اوج خود رسیده است كه محمود احمدینژاد، رئیسجمهوركشورمان سال پیش با سفر به گامبیا بر توسعه روابط با این كشور تاكید كرده بود. وی در آذرماه ۱۳۸۸ در بانجول، روابط ایران و گامبیا را برادرانه و بسیار خوب و مثبت ارزیابی كرده بود. گامبیا حدود 11 هزار كیلومتر مربع مساحت دارد و جمعیت آن به یك میلیون و 700 هزار نفر میرسد. یحیی جامه در سال ۱۹۹۴ با انجام یك كودتای نظامی قدرت را در دست گرفت. او در سال ۲۰۰۶ میلادی سومین دوره ریاستجمهوری خود را آغاز كرد. بعد از اینكه در چند ماه گذشته سفیر كومور در ایران از عدم توجه ایران به تعهدات خود انتقاد كرده بود اقدام گامبیا و البته ارسال پرونده كشتی ایرانی به شورای امنیت از سوی نیجریه میتواند نشانهای بر وجود برخی از نگرانیهای جدی در روابط تهران با كشورهای آفریقایی قلمداد شود.
بنا بر این گزارش یكی از سفرای كشورهای آفریقایی در گفت و گو با ایران دیپلماتیك، مدعی جلسه برخی سران كشورهای آفریقایی برای بررسی تعهدات ایران به آفریقا شد. این سفیر آفریقایی ادعا كرده: «این كشورها مدعی عملی نشدن برخی وعدههای مقامات ایرانی در سفرهای خود به آفریقا هستند و این در حالی است كه در دولت نهم و دهم روابط سیاسی و اقتصادی ایران و آفریقا رشد فزایندهای داشته است.» این سفیر آفریقایی همچنین به نقش لابی آمریكا و اسرائیل در این جنگ روانی علیه ایران اشاره كرد و گفت:«گروكشی برخی كشورهای آفریقایی در برابر ایران ناشی از نداشتن استقلال سیاسی و اقتصادی آنها در برابر آمریكا و اسرائیل است. »
منتشر شده در روزنامه تهران امروز
به تاریخ چهراشنبه سوم آذر 1389