نخست وزیر اتیوپی ، دولت مصر را به اقدام نظامی احتمالی علیه کشورش به علت اختلاف بر سر آب رود نیل و حمایت قاهره از گروه های شورشی مخالف دولت آدیس آبابا متهم کرد اما این اظهارات " میلیس زیناوی" موجب تعجب مصری ها شده است که این اتهام را عاری از حقیقت می دانند.
به گزارش روز چهارشنبه پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبری العالم، زیناوی در گفت وگو با خبرگزاری انگلیسی (رویترز) گفت: مصر که از گروه های شورشی اتیوپیایی با هدف ایجاد بی ثباتی در اتیوپی حمایت می کند، در جنگ با آدیس آبابا بر سر آب رود نیل پیروز نخواهد شد.
وی افزود: ما نگران حمله نظامی مصری به اتیوپی نیستیم اما هیچیک از کسانی که قبلا دست به این اقدام زده اند، زنده نمانده اند تا نتیجه اقدامشان را برای دیگران تعریف کنند.
نخست وزیر اتیوپی در عین حال تصریح کرد: مصری های امروز با گذشتگان خود تفاوت دارند و بر این باورم که آنها نتیجه هر جنگی را بخوبی می دانند.
تعجب و حیرت مصری ها
در واکنش به اظهارات زیناوی ، سخنگوی وزارت امور خارجه مصر با ابراز نگرانی و تأسف از این اظهارات با صدور بیانیه ای اعلام کرد:موجب شگفتی است که زیناوی از رویارویی نظامی مصر و اتیوپی بر سر آب رود نیل سخن می گوید".
"حسام زکی " تاکید کرد: موضع قاهره کاملا مشخص است و جنگ با سیاست های ما که اساس آن گفت وگو، مشورت و مراجعه به قوانین بین المللی و حقوق کشورهاست ، مغایرت دارد.
وی به تمایل شدید مصر برای دستیابی آدیس آبابا به فضایی مناسب که مانع بهره برداری گروه های شورشی شود، افزود: اظهارات زیناوی درباره سوء استفاده مصر از گروه های شورشی مخالف نظام حاکم اتیوپی، اتهاماتی دروغین است.
سخنگوی وزارت امور خارجه مصرهمچنین از اقدام برخی کشورها و در صدر آنها اتیوپی برای پیش دستی در زمینه نتایج گفت وگوها در زمینه تقسیم آب رود نیل اظهار تاسف کرد.
از سوی دیگر " احمد ابوالغیط " وزیر امور خارجه مصر که " حسنی مبارک " را در سفر به امارات همراهی می کند، با اظهار تعجب از لحن زیناوی گفت: مصر برای جنگ افروزی تلاش نمی کند و هیچ گونه جنگی برپا نخواهد شد.
9 کشور حوزه رود نیل از جمله مصر و اتیوپی از بیش از 10 سال پیش تاکنون در حال انجام گفت وگوهایی با هدف حل اختلافات تقسیم آب رود نیل هستند اما تا کنون برخی از این کشورها احساس می کنند در توافق نامه سال 1929 متضرر شده اند.
در ماه می گذشته اتیوپی، اوگاندا، تانزانیا، رواندا و کنیا بدلیل بدور از عدالت دانستن توافق نامه سال 1929، توافق نامه جدیدی امضا کردند.
کشورهای امضا کننده توافق نامه جدید به سایر کشورهای حوزه رود نیل یعنی مصر، سودان، بروندی و جمهوری دمکراتیک کنگو برای پیوستن به این توافقنامه یک سال مهلت دادند.
براساس توافق نامه سال 1929، مصر که با آغاز سال 2017 دچار کمبود آب خواهد شد سالیانه به 55.5 میلیارد متر مکعب آب دست خواهد یافت.
اتیوپی که سرچشمه 85 درصد از آب رود نیل می باشد در دهه اخیر اقدام به احداث سدهای بزرگی بر روی این رود کرده و همچنین تأسیسات برقی و آبی جدیدی با هزینه 1.4 میلیارد دلار احداث کرده است.