در آستانه دور دوم انتخابات ریاست جمهوری تاریخی در ساحل عاج، این کشور الگویی مناسب از برگزاری انتخابات دموکراتیک بدون تنش در آفریقای جنوب صحرا را به تصویر می کشد.
ونسان اوژو، تحلیل گر ارشد هفته نامه فرانسوی اکسپرس، در مصاحبه با شبکه فرانس 24 با اشاره به مناظره تلویزیونی شب گذشته نامزدهای نهایی انتخابات ریاست جمهوری ساحل عاج گفت: دو نامزد دور دوم انتخابات که روز یکشنبه برگزار خواهد شد، مناظره ای به سبک دموکراسی های بزرگ مانند آمریکا را به نمایش گذاشتند که در آفریقای جنوب صحرا بی سابقه است.
اوژو درباره مناظره تلویزیونی لوران باگبو و الحسن واتارا گفت: در این مناظره باگبو، رییس جمهور فعلی، اعلام کرد که از ساعت ده شب روز یکشنبه، مقررات منع عبور و مرور در کشور اعمال خواهد شد.
این تمهید از سوی باگبو حاوی دو پیام بود.
یکی اینکه وی می خواست یادآور شود که در حال حاضر قدرت اول کشور و رییس آن است و در زمان مقتضی تصمیماتی برای اداره امور اتخاذ می کند.
دوم اینکه وی به طور ضمنی یادآور شد که در صورت شکست در انتخابات ممکن است خشونت و هرج و مرج بر کشور حاکم شود.
اوژو با فشرده خواندن رقابت در دور دوم گفت: این صحیح است که آنری کنان بدیه، نفر سوم دور اول با بیش از بیست و پنج درصد آرا، از طرفداران اش خواسته است در دور دوم به واتارا رای بدهند، اما سخت است تصور کنیم که به دلیل رقابت جویی های قومی و جمعیتی موجود میان شمال و مرکز ساحل عاج، تمام رای دهندگان مرکز کشور که در دور اول به بدیه رای داده اند، در دور دوم به واتارا که از شمال می آید، رای بدهند.
اوژو درباره اقتصاد ساحل عاج گفت: اقتصاد ساحل عاج تا ده پانزده سال قبل لکوموتیو اقتصاد غرب آفریقا بود.
اما اکنون با توجه به بحران چندساله این اقتصاد رونق گذشته را ندارد، اما ظرفیت های آن در حوزه های تولید کاکائو و قهوه و همچنین تولید نفت در آینده همچنان نوید بخش است.
هر دو نامزد دور دوم از نوزایی مجدد اقتصاد ساحل عاج خبر دادند، اما باید اذعان کرد که حاشیه مانور هر دو در این بخش محدود است.
از این لحاظ اختلاف زیادی در برنامه اقتصادی دو نامزد دیده نمی شود. ونسان اوژو درباره شیوه برگزاری و سازماندهی انتخابات در ساحل عاج و اینکه این انتخابات می تواند الگویی برای آفریقا باشد، گفت: دور اول انتخابات علی رغم پیش بینی ها در شرایط بسیار مطلوبی با مشارکت هشتاد و سه درصدی رای دهندگان برگزار شد و از جهاتی یک غافلگیری بود.
اگر ساحل عاج بتواند پس لرزه های انتخاباتی بعد از روز یکشنبه و شایعاتی را که اغلب درباره بروز تقلب در این گونه انتخابات مطرح می شود، به خوبی مدیریت کند، نه تنها می تواند مجددا به موتور محرکه اقتصاد غرب آفریقا تبدیل شود، بلکه سابقه ای بسیار مطلوب در سطح آفریقا را ایجاد می کند که می تواند درسی برای دیگر کشورهای این قاره باشد.
در این صورت کشوری که سال ها در بحران سیاسی و نظامی سختی گرفتار بوده است، می تواند به شیوه ای دموکراتیک به مسیر صحیح بازگردد و با ارائه تصویری مطلوب از خود مجددا به عنوان نقش آفرین اصلی در سطح آفریقا مطرح شود.