فرانكو فراتيني وزير امور خارجه ايتاليا روز چهار شنبه توافق اخير مقامات اتحاديه اروپا و ليبي را براي مهار موج فزاينده مهاجرتهاي غيرقانوني از طريق مديترانه، بسيار ضروري و مهم توصيف كرد.
فرانكو فراتيني در جلسه اي در مجلس نمايندگان ايتاليا كه در رابطه با نشست اتي شوراي اروپا تشكيل شده بود خاطر نشان كرد اگر اروپا به دولت ليبي براي تامين امنيت يكهزار و دويست كيلومتر از مرزهاي جنوبي اين كشور كمك نكند نمي توان انتظار داشت كه ليبي به تنهايي نگهبان مرزهاي شمالي مديترانه باشد و منافع اتحاديه اروپا را نيز در اين مرزها تامين كند.
فرانكو فراتيني تاكيد كرد لازم است كه اتحاديه اروپا و ليبي در اين شرايط براي مبارزه با مهاجرتهاي غير قانوني يك توافق نامه اصولي امضا كنند.
ماه مه گذشته دولت ليبي از اتحاديه اروپا خواست به تعهدات خود براي مبارزه با مهاجرتهاي غيرقانوني عمل كند و در زمينه فني، اموزشي و تجهيزاتي به نيروهاي مرزبان ليبي كمك كند.
دولت ايتاليا در اين اواخر تلاشهاي خود را براي مبارزه با مهاجرتهاي غير قانوني كه به معضلي بزرگ براي اين كشور تبديل شده، افزايش داده است. دولتهاي ايتاليا و طرابلس به تازگي يك سياست جنجال برانگيز جديد در زمينه مبارزه با مهاجرتهاي غير قانوني به اجرا گذاشته اند كه بر اساس ان نيروهاي دريايي ايتاليا مي توانند مهاجران غيرقانوني را در دريا رهگيري كنند و انها را به ليبي بازگردانند. شمار زيادي از مهاجران افريقايي که وارد سواحل ايتاليا مي شوند سفر خود را از ليبي اغاز مي کنند. هر سال هزاران مهاجر غير قانوني که غالبا افريقايي هستند با پرداخت هزاران يورو به گروههاي قاچاق انسان، با قايقهاي نامناسب از ليبي حركت مي كنند تا خود را به سواحل ايتاليا برسانند. پس از فرانسه که از ديرباز سرزمين مهاجرت به شمار مي رود، در سالهاي اخير ايتاليا و اسپانيا به دومين و سومين مقصد مهاجران قانوني و غير قانوني افريقا تبديل شده است.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از رم، مقامات دولت راستگراي ايتاليا بخش عمده اي از جرم و جنايات در کشورشان را ناشي از افزايش مهاجرت به اين کشور مي دانند. دولت ايتاليا تدابير سختگيرانه اي براي مقابله با مهاجرتهاي غير قانوني به اين کشور اتخاذ کرده است.
كميسارياي عالي اوارگان وابسته به سازمان ملل متحد نيز ماه گذشته ميلادي با ارسال يک نامه اعتراض اميز رسمي به دولت ايتاليا اعلام كرد اين كشور حقوق متقاضيان پناهندگي را كه به ليبي بازگردانده شده اند، ناديده گرفته است. سازمان ملل متحد، واتيكان و برخي از سازمانهاي بشردوستانه بين المللي از رويكرد دولت ايتاليا در برخورد با مهاجران غير قانوني انتقاد كرده و از مقامات رم خواسته اند به تعهدات و وظايف خود در قبال متقاضيان پناهندگي عمل كنند.
برخي سازمانهاي مدافع حقوق بشر سخنان سيلويو برلوسکني را در زمينه مبارزه با مهاجرت افريقائيها، بيگانه ستيزي و عوام فريبي دانسته و اعلام کرده اند كه هدف نخست وزير ايتاليا از اين اظهار نظرها و موضع گيريهاي تند اين است که راي دهندگان نژاد پرست حامي جناح راست افراطي را خوشحال کند و راي انها را به دست اورد.