سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد روز پنجشنبه گفت سازمان ملل درحال مذاکره با سودان برای اعزام دو هزار نیروی پاسدار صلح دیگر به این کشور در آستانه برگزاری همه پرسی درباره استقلال جنوب سودان است .
سوزان رایس افزود هیچکس درخواست تاخیر در برگزاری همه پرسی نهم ژانویه سودان را که ممکن است منجر به تجزیه بزرگترین کشور آفریقایی شود مطرح نکرده است . حوادث و اظهارات تند بین مقامات شمال و جنوب در سودان طی چند هفته اخیر افزایش یافته است. رایس که کشورش رئیس کنونی شورای امنیت سازمان ملل متحد است در کنفرانسی مطبوعاتی تصریح کرد افزایش نیروهای پاسدار صلح در سودان باعث تقویت دوازده هزار نیروی پاسدار صلحی می شود که درحال انجام دادن ماموریت در این کشور هستند .
به گزارش خبرگزاری فرانسه از نیویورک ، هنوز هیچ درخواست رسمی برای به تعویق افتادن همه پرسی سودان به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه نشده است . رایس تصریح کرد مقامات سازمان ملل متحد درحال رایزنی با دولت سودان و مقامات جنوب سودان هستند .
بااین حال دولت سودان با اعزام نیروهای پاسدار صلح بیشتر به این کشور مخالف است . رئیس کمیسیون برگزاری همه پرسی درباره استقلال جنوب سودان گفت قصد دارد از مقامات سودان بخواهد برگزاری این همه پرسی را به مدت سه هفته به تعویق بیندازند . این درحالی است که چنین اقدامی بدون شک باعث عصبانیت جنوبی ها خواهد شد . مقامات سودان در تلاش هستند تا به وعده خودشان درمورد برگزاری همه پرسی درباره استقبال جنوب این کشور در نهم ژانویه عمل کنند .
در این همه پرسی که بخشی از موافقتنامه صلح سال دو هزار و پنج به شمار می رود مشخص خواهد شد که آیا مردم جنوب باید اعلام استقلال کنند یا اینکه بخشی از سودان باقی بمانند . موافقتنامه صلح سال دو هزار و پنج به چند دهه جنگ داخلی بین شمالی ها و جنوبی ها در سودان پایان داد .
زمان برگزاری این همه پرسی در سودان به مسئله ای حساس در این کشور تبدیل شده است و تحلیلگران از آن بیم دارند که برگزاری نشدن این همه پرسی در زمان تعیین شده باعث آغاز دوباره درگیری های داخلی بین شمال و جنوب شود . رهبران جنوب ، مقامات شمال را به تلاش برای به تاخیر انداختن این همه پرسی متهم می کنند تا بتوانند کنترل نفت جنوب را به دست بگیرند .
به همین علت آنها با هرگونه درخواست برای به تعویق افتادن این همه پرسی مخالفند . معاون محمد ابراهیم خلیل رئیس کمیسیون برگزار کننده همه پرسی در سودان گفت ابراهیم خلیل اعلام کرده است قصد دارد با نوشتن نامه هایی برای عمر البشیر رئیس جمهور سودان و همچنین برای رئیس منطقه نیمه خودمختار جنوب از آنها بخواهد این همه پرسی را به تاخیر بیندازند . وی افزود ابراهیم خلیل از رئیس جمهور خواهد خواست این همه پرسی به علت فشردگی زمان ، تا پایان ماه ژانویه به تعویق بیفتد .