وزیر امور خارجه پیشین انگلیس گفت، ما تحت فشار قذافی، رهبر لیبی، المقراحی را آزاد نکردیم، بلکه این تصمیم خودمختارانه ی وزیر دادگستری اسکاتلند بوده است.
به گزارش شبکه تلویزیونی سی ان ان، مجری این شبکه گفت، برخی از اسناد منتشر شده در پایگاه اینترنتی ویکی لیکس که شامل اسناد محرمانه از مخابرات وزارت امور خارجه امریکا و سفارتخانه های این کشور در سراسر جهان است، از اضطراب فزاینده انگلیس در رابطه با تهدیدهای معمر قذافی، رهبر لیبی برای آزادی عبدالباسط المقراحی، محکوم به بمبگذاری در هواپیمایی که بر فراز لاکربی سقوط کرد، خبر می دهد.
المقراحی در اوت 2009 میلادی آزاد شد و مورد استقبال گرم دولتی و مردمی در لیبی قرار گرفت.
مجری این شبکه، مصاحبه ای اختصاصی با جک استرا، وزیر امور خارجه سابق انگلیس در مورد شرایط منجر به آزادی المقراحی و همچنین اسناد منتشر شده توسط سایت ویکی لیکس ترتیب داد.
استرا گفت، چنان که من قبلاً بارها توضیح داده ام، تصمیم برای آزادی المقراحی، بر اساس قانون تبادل زندانیان که میان انگلیس و لیبی در سال 2008 میلادی امضا شده بود، نبوده است، بلکه بر پایه قانون قدیمی اسکاتلند که از قوانین بقیه بخش های انگلیس متمایز و با آن متفاوت است، اتخاذ شد.
این صرفاً تصمیمی خودمختارانه توسط وزیر دادگستری اسکاتلند، و به علت بیماری المقراحی و دلایل انسان دوستانه، بوده است.
استرا در رابطه با این که هنوز المقراحی زنده است گفت، شما می دانید که پیش بینی های پزشکی در مورد طول عمر باقی مانده بیماران سرطانی و غیره، بسیار غیردقیق است.
وی افزود، البته در آن زمان، نگرانی بسیار قابل توجهی در انگلیس در رابطه با استقبال قهرمان گونه ای که از ورود المقراحی به طرابلس، پایتخت لیبی انجام شد، وجود داشت.
وی افزود، هنگامی که المقراحی از دنیا برود، البته باید مانند هر انسان دیگر برای وی تشییع جنازه مناسب انجام شود، اما من امیدوارم، دولت لیبی احساسات بازماندگان قربانیان هواپیمای سقوط کرده در لاکربی را در نظر بگیرد، و تشییع جنازه المقراحی را (پس از مرگ او) بیش از حد بزرگ نکند.
مجری این شبکه پرسید، تا چه حد لیبی بر انگلیس نفوذ و تأثیر دارد؟ استرا پاسخ داد، ما با تعداد زیادی از کشورهای دنیا مناسبت و روابط داریم.
اما در رابطه با تأثیرات متقابل انگلیس و لیبی باید بگویم که عملیات اطلاعاتی انگلیس و سپس امریکا بود که در سال 2003 میلادی، دولت لیبی را قانع کرد که توافق کند، از برنامه تولید سلاح های هسته ای خود دست بکشد، و این در حالی بود که این برنامه در آن زمان در لیبی، بسیار گسترده و پیشرفته شده بود.
استرا در خاتمه تأکید کرد، فعالیت های ما باعث شد تا بازرسان بین المللی، اجازه ورود به لیبی و بازرسی تأسیسات هسته ای این کشور را یافتند.