كارشناسان مصري مسائل سودان و آفريقا روز دوشنبه در قاهره، با تاكيد بر اينكه رهبران جنوب سودان از مدتها پيش تصميم به جدا شدن از سودان گرفتند، هشدار دادند كه اين اقدام، خطر بروز جنگ داخلي و هرج و مرج گسترده در اين كشور را در پي خواهد داشت.
به گزارش ايرنا، كارشناسان مصري در جريان برگزاري همايش روابط مصر و سودان از سوي دانشگاه قاهره، نهاد هاي بين المللي را به ايفاي نقش فعال تردر حل مسئله جنوب سودان دعوت كردند.
دكتر محمد ابوالعينين استاد پژوهش و مطالعات آفريقا گفت: مصري ها و سوداني ها با رويداد تعيين كننده اي روبرو هستند كه بدترين احتمال آن وقوع جنگ داخلي است.
وي بر لزوم ايستادگي براي مقابله با احتمال وقوع جنگ داخلي در سودان تحت هرشرايطي تاكيد كرد و گفت: گزينه جدايي از طريق برگزاري همه پرسي بدترين گزينه است.
ابوالعينين افزود: هيچ كشوري تجزيه و جدا شدن را تصميم بهتر نمي داند و ما نسبت به اين مساله حساسيت داريم
و بايد در جهت وحدت سودان و تحقق وحدت كونفدرالي بين مصر و سودان تلاش كنيم.
سمير حسني مدير اداره آفريقا و همكاري عربي آفريقايي در اتحاديه عرب نيز از اعزام هيات 80 نفره اين اتحاديه متشكل از ديپلمات هاي مصري و كشورهاي عربي به جنوب سودان براي نظارت بر همه پرسي ستايش كرد و گفت: اين هيات گزارشي در زمينه سلامت و شفافيت اين همه پرسي تهيه و در اختيار مقامات اتحاديه عرب قرار خواهد داد.
از سوي ديگر دكتر هاني ارسلان رييس برنامه مطالعات سودان در مركز مطالعات راهبردي الاهرام نيز گفت: در طول پنج سال و نيم مرحله انتقالي رهبران احزاب در شمال و جنوب سودان به وحدت اين كشور نيانديشيدند.
وي افزود: رفتار رهبران جنوب در مرحله انتقالي نشان مي دهد كه آنها با اقداماتي نظير تعيين كد بين المللي تلفن ، تغيير محتواي درسي از زبان عربي به انگليسي در جنوب سودان و تلاش براي امضاي قرار دادهاي غير قانوني اكتشاف نفت با طرف هاي خارجي از ابتدا قصد جدا شدن را داشتند.
وي گفت: همه تحركات و موضعگيري هاي رهبران جنوب در جهت فراهم كردن شرايط مناسب براي رسيدن به زمان برگزاري همه پرسي در 9 ژانويه ( 19 دي) آينده است تا مشروعيت قانوني و بين المللي را براي تشكيل كشوري جديد بدست آورند.
دكتر صبحي قنصوه استاد علوم سياسي در مدرسه عالي مطالعات قاهره نيز در سخناني نسبت به خطر جدا شدن جنوب سودان هشدار داد و گفت: مهمترين بحران در اين كشور درگيري مسلحانه و جنگ داخلي بين گروه هايي با قوميت هاي مختلف است.
وي افزود: قوميت دنكا كه 40 در صد جمعيت جنوب سودان را تشكيل مي دهد تلاش مي كند، قدرت را در دست گيرد، و پس از آنها نويرها با 20 در صد، اراندي با 10 در صد و توبوسا با 8 در صد ، شيلوكها و باقيمانده قوميت ها در صد كمتري را تشكيل مي دهند.