'دينا عزت' نويسنده و تحليلگر مصري، اقدام بعدي گروه اخوان المسلمين به دنبال شكست اين گروه در انتخابات اخير پارلماني اين كشور را اجتناب از رويارويي با دولت، حفظ ارتباط با مردم از طريق فعاليت در امور مذهبي و خيريه و نيز هماهنگي در مواضع با ساير نيروهاي سياسي مصر دانست.
به گزارش گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا به نقل از هفته نامه الاهرام مصر، دينا عزت خاطرنشان كرد: گمانه زني هاي قبل از انتخابات نشان مي داد كه گروه اخوان المسلمين كه در جريان انتخابات سال 2005 موفق به احراز 88 كرسي مجلس شده بود، با كاهش تعداد كرسي هاي خود و رسيدن آن به زير 10 كرسي مواجه شود.
اما نتايج انتخابات بسيار تكان دهنده تر از حد انتظار بود و از بين 130 نامزد اين گروه كه به رغم برخورداري از محبوبيت بسيار نزد افكار عمومي مصر، فعاليت آن از سوي دولت اين كشور غيرقانوني اعلام شده است، تنها يك نفر توانست در هر دو دور انتخابات كه در روزهاي 7 و 14 آذر برگزار شد، پيروز شود.
نويسنده مصري خاطرنشان كرد: اين نامزد پيروز انتخابات از گروه اخوان المسلمين در مصاحبه با روزنامه مصري الاهرام گفته است با وجود خروج نمايندگان گروهش از مجلس، قصد دارد كرسي خود را حفظ كند.
نويسنده به نقل از 'عصام العريان' (Essam El-Erian) از مقامات ارشد گروه اخوان المسلمين افزود: عدم حضور گروه اخوان المسلمين در مجلس مصر به معناي غيبت از فعاليت در عرصه فعاليت هاي سياسي و اجتماعي اين كشور نيست.
عزت با اشاره به سخنان 'حمدي حسن' يكي از نمايندگان پيشين گروه اخوان المسلمين در مجلس خلق مصر، خاطرنشان كرد: مشروعيت اين گروه و حضور آن در جامعه هرگز بر اساس تعداد كرسي هاي آن در مجلس نبوده، هر چند كه حضور 88 نماينده گروه در مجلس قبلي در جلب توجه افكار عمومي مصر به مساله فساد در كشور موثر بوده است.
اين نماينده پيشين اخوان المسلمين همچنين از تداوم فعاليت اين گروه در امور مذهبي، خيريه و رسانه ها به منظور حفظ ارتباط با مردم خبر داده است.
'مصطفي كمال السيد' تحليلگر سياسي مصر نيز معتقد است، گروه اخوان المسلمين تنها يك حزب سياسي نيست و تصور اين كه اين گروه به دليل عدم حضور در مجلس، از عرصه عمومي مصر محو خواهد شد، اشتباه است.
نويسنده افزود: از ديدگاه اخوان المسلمين، مجلس تنها يكي از ابزارهاي سياسي و اجتماعي
براي پيشبرد دستور كار سياسي اين گروه است.
وي با طرح اين پرسش كه آيا گروه اخوان المسلمين سياست عدم رويارويي با رژيم مصر را ادامه يا روش خود را تغيير خواهد داد، به نقل از يكي از مقامات دولتي مصر خاطرنشان كرد كه انتظار نمي رود تغيير مهمي در رويكرد گروه اخوان المسلمين حاصل آيد. اين گروه از يك سال پيش تاكنون با اقدامات امنيتي مواجه بوده كه به بازداشت تعداد بسياري از اعضاي ان منجر شده است.
السيد نيز احتمال هرگونه رويارويي جدي گروه اخوان المسلمين با دولت را بعيد دانست و خاطرنشان كرد: البته، سياست دولت در افزايش كنترل بر اين گروه مي تواند اين موازنه را برهم بزند.
عزت به نقل از ناظران سياسي و برخي از اعضاي گروه اخوان المسلمين افزود: اين گروه احتمالا تلاش خواهد كرد تا با ساير نيروهاي سياسي كشور هماهنگ شود.
در اين راستا، السيد و العريان، باتفاق، از احتمال ايجاد جبهه مخالف جديدي با مشاركت نيروهاي سياسي كشور از جمله گروه اخوان المسلمين، احزاب سكولار و گروه هاي اجتماعي ديگري از جمله 'جنبش مصري براي تغيير' خبر دادند.
به گفته العريان، همكاري با 'محمد البرادعي' رييس پيشين آژانس بين المللي انرژي هسته اي، يكي از گزينه هاي پيش روي گروه اخوان المسلمين است و وي به منظور جلب حمايت گسترده اين گروه و يا هر يك از گروه هاي سياسي در كشور نيازمند به آغاز كار بر روي طرح منسجمي در زمينه اصلاحات است.
عزت خاطرنشان كرد: العريان و حسن تاكيد دارند كه گروه اخوان المسلمين با همكاري يا بدون همكاري البرادعي به دنبال هماهنگي در مواضع با ديگر نيروهاي سياسي مصر خواهد بود به ويژه با توجه به اين كه در انتخابات اخير بسياري از گروه هاي سياسي مصر كنار گذاشته شده اند.
به گفته العريان، گروه اخوان المسلمين تنها يك پيام ساده و موجز براي ساير گروه هاي سياسي كشور دارد و آن اين كه همگي ما در شرايط يكساني بسر مي بريم.