ايرنا - آفريقاي جنوبي همواره تلاش كرده است كه با نگاه به كشورهاي توسعه يافته همچون آمريكا و كشورهاي درحال توسعه ديگر همچون بزريل و چين و روسيه، الگوي هاي اقتصاد رقابتي آنها را در نظام اقتصادي خود بومي سازي كند.
از همين رو تا پيش از اين، دولت و تحليل گران توسعه اقتصادي اين كشور دو كشوري را كه به عنوان ملاك توسعه در نظر مي گرفتند ، آمريكا و برزيل بود اما يك گزارش كنفدارسيون صنعت ملي برزيل كه تحت مديريت و نظارت دولت آن كشور فعاليت مي كند ديروز نشان داد كه اقتصاد آفريقاي جنوبي رقابتي و برگرفته از اقتصاد برزيل است.
اين پژوهش پيمايشي كه براساس شاخص هاي توسعه اي سال 2008 انجام شد، نشان داد كه آفريقاي جنوبي از ميان 14 اقتصاد رو به توسعه جهان رتبه دوم را دارا است و نظام بانكي اين كشور نيز پيچيده ترين اين كشورها و تا حدودي از نظام بانكي آمريكا نيز پيچيده تر عمل مي كند.
اين تحقيق با بررسي 10 بعد توسعه در 14 كشور در حال توسعه جهان همچون استراليا، كانادا، روسيه، چين، هلند، مكزيك، هند، كلمبيا، اسپانيا، شيلي، كره جنوبي، آرژانتين، آفريقاي جنوبي و برزيل، پس از ارزيابي هاي دقيق علمي، اقتصاد آفريقاي جنوبي را پس از استراليا داراي بهترين كارنامه شاخص هاي توسعه اقتصادي در جهان معرفي كرد.
نتيجه اين تحقيق كه در نشريه اين كنفدراسيون با عنوان 'رقابت در برزيل: مقايسه با ديگر كشورها' منتشر شده است ، اقتصاد آفريقاي جنوبي را علاوه بر رقابتي بودن، سرمايه پذيرتر، داراي زيرساخت هاي توسعه اي قوي تر از ديگران، كمتر وابسته به ماليات ها و با درآمد 'اقتصاد كلان' به مراتب بيشتري نسبت به برزيل ارزيابي كرده است.
اين تحقيق مقايسه اي همچنين به شاخص استفاده از نيروي كار يدي اين كشورها اشاره كرده و آورده است كه فقط نيروي كار يدي در برزيل ارزانتر از آفريقاي جنوبي است و اين كشور از درآمد 'اقتصاد خرد' بيشتر و در عين حال نوآورانه تر از آفريقاي جنوبي برخوردار است.
اين تحقيق با استناد به گزارش هاي سالانه توسعه اقتصادي بانك جهاني، كتاب سال موسسه مديريت توسعه ي رقابتي و گزارش همايش هاي توسعه و رقابت اقتصاد جهاني در آمريكا، نظام بانكداري آفريقاي جنوبي را از ميان 14 كشور پيچده ترين پس از بانكداري كانادا و جلوتر از بانكداري استراليا و برزيل خوانده و از نظر ماليات محور بودن اقتصاد ملي نيز، پس از اقتصاد شيلي دومين كشور كمتر وابسته به ماليات از ميان 14 كشور معرفي كرده است.
اين كشور همچنين در زمينه شاخص سهولت دسترسي به سرمايه نيز پس از استراليا، شيلي و برزيل، چهارمين كشور است و راحتر تر از همه اين كشورها وام هاي سرمايه گذاري اعطا مي كند.
سيستم حمل و نقل اين كشور نيز با توجه به وسعت ارضي ششمين كشور بوده و نيز رتبه هفتم را در جذب سرمايه گذاري هاي خارجي به عنوان شاخص توليد ناخالص داخلي در سال 2008 داراست.
توليد ناخالص ملي اين كشور نيز از كشورهايي چون استراليا، كانادا، هلند و بزريل بالاتر بوده اما در عين حال پس از كره جنوبي داراي بدترين سابقه در پرداخت دستمزدهاي كارگري را از آن خود كرده است ولي در عين حال ميزان پرداخت دستمزد كارگري در كارخانجات صنعتي اين كشور بهتر از كشورهايي چون مكزيك، هلند و روسيه و كره جنوبي و تا حدودي گرانتر از برزيل، هند و چين است.
ميزان كارايي كارگران صنعتي آفريقاي جنوبي بيش ازكارگران در روسيه، كلمبيا، بزريل، چين و هند است و در عين حال كمتر از كارگران در كره جنوبي، شيلي و مكزيك است.
براساس اين پژوهش تنها شاخص منفي در توسعه اقتصاد رو به رشد آفريقاي جنوبي، ميزان پايين بودن سطح آموزش اين كشور است بطوري كه در مجموع 30 درصد فارغ التصيلان برزيلي، 50 درصد فارغ التحصيلان شيليايي و 90 درصد آنها در كره جنوبي پس از گرفتن ديپلم دوره متوسطه براحتي جذب نظام آموزش عالي مي شوند ولي در آفريقاي جنوبي فقط 15 درصد جوانان تحصيل كرده دوران متوسطه به دانشگاه ها راه مي يابند.
به همين دليل هم هست كه دولت اين كشور بيش از هشت درصد درآمد ملي را صرف توسعه آموزش در كشوري مي كند كه سالها تحت نظام تبعيض نژادي قرار داشته و تا كنون در جذب دانشجويان و فارغ التحصيلان خارجي در اين كشور نيز بسيار قوي عمل كرده است.
سرانجام اينكه اين كشور در استفاده از نوآوري ها و انواع فناوري و خلاقيت ها بعد از آرژانتين، شيلي، مكزيك و كلمبيا پايين ترين رتبه را دارد.
اما مردم آفريقاي جنوبي در مقايسه با ديگر كشورهاي درحال توسعه بيش از ديگران از تلفن همراه استفاده مي كنند چون بيشتر از مردم شيلي، برزيل، كانادا، چين، هند و استراليا از اين وسيله ارتباطي بهره برداري مي كنند، ولي آرژانتيني ها، هندي ها و روس ها در اين زمينه از آنهاجلو تر هستند.
اين شاخص ها مربوط به سال 2008 يعني دو سال گذشته هستند، به همين دليل تحليل گران توسعه اقتصادي معتقدند كه آفريقاي جنوبي طي دو سال اخير از سرعتي به مراتب بيشتر از همه اين كشورها به سمت توسعه حركت كرده است.
چرا كه ميزباني از رويداد مهمي چون جام جهاني سال 2010 آفريقاي جنوبي موجب شده است دولت و ملت اين كشور براي آماده شدن براي اين رويداد تاريخي در سطح آفريقا، همه توان خود را بكار ببندند تا به شاخص هاي اصلي ميزباني اين جام كه آنها نيز از معيارهاي توسعه اقتصادي هستند، دست يابند.
به همين منظور، علاوه بر آنچه كه در پژوهش پيمايشي موسسه دولتي بزريل آمده است، شاخص هاي توسعه در سازمان ملل به ويژه سازمان عمران و توسعه ملل متحد (يو ان دي پي)، يونسكو، شاخص هاي توسعه در قاره آفريقا نيز بر اين رشد سريع و شايد سرسام آور آفريقاي جنوبي به سوي توسعه همه جانبه اقتصادي اعتراف كرده و مي كنند.