سازمان ملل متحد اعلام کرد در صورتی که پس از همه پرسی ماه آینده درباره استقبال جنوب سودان جنگی آغاز شود، صدها هزار سودانی ممکن است به کشورهای همسایه فرار کنند.
تحلیلگران می گویند جنوبی ها در همه پرسی نهم ژانویه که در موافقتنامه سال دو هزار و پنج بین شمال و جنوب نیز وعده آن داده شده است احتمالا به استقلال جنوب و جدایی این منطقه از شمال رای خواهند داد. برخی تحلیلگران میگویند مناقشات برسر مناطق نفت خیز سودان و دیگر مسائل در این کشور ممکن است منجر به آغاز درگیری پس از برگزاری همه پرسی نهم ژانویه شود. کمیساریای عالی آوارگان سازمان ملل متحد که برنامههایی را برای مقابله با پیامدهای ناشی از آغاز جنگ در سودان پس از استقلال جنوب و آواره شدن مردم این منطقه تهیه کرده است اعلام کرد حدود صد هزار ساکن جنوب سودان ممکن است به اوگاندا ، صد هزار نفر به کنیا ، هشتاد هزار نفر به اتیوپی و پنجاه هزار نفر به مصر فرار خواهند کرد. محمد دیری نماینده کمیساریای عالی آوارگان سازمان ملل متحد در سودان گفت ما امیدواریم اتفاق خاصی نیفتد اما ممکن است برخی از ساکنان جنوب سودان برای پناهندگی به کشورهای همسایه فرار کنند. وی افزود مشکلات امنیتی پس از برگزاری همه پرسی درباره استقلال جنوب سودان ممکن است برخی از حدود یک میلیون و پانصد هزار ساکن جنوب که در خرطوم پایتخت سودان و اطراف آن زندگی می کنند به مصر فرار کنند. مقامات مصر نیز درمورد هجوم گسترده آوارگان سودانی هشدار داده و اعلام کرده اند قادر به استقبال از این آوارگان نیستند زیرا پیشتر هزاران سودانی به این کشور فرار کرده اند و مشکلاتی را برای مصر بوجود آوردهاند. حدود پنج میلیون جنوبی که در شمال ، جنوب و خارج زندگی می کنند مجاز به شرکت در همه پرسی درباره استقلال جنوب سودان هستند. تا کنون شمار کمی از جنوبی هایی که در شمال زندگی می کنند برای شرکت در این همه پرسی نام نویسی کردهاند.
خبرگزاری رویترز در تحلیل خود از قاهره به قلم الکساندر دزیادوج نوشت ، تحلیلگران می گویند اگر جنوبی ها در همه پرسی درباره استقلال جنوب سودان پیروز شوند و این منطقه از شمال جدا شود ، عمر البشیر رئیس جمهور سودان با خطر از دست دادن قدرت و جایگاه و همچنین نفت روبرو خواهد شد و همین مسئله باعث شده است تا وی و متحدانش همچنان در فکر به تاخیر انداختن یا برهم زدن این رای گیری تاریخی در سودان باشند . شورشیان سابق جنوب سودان و نیروهای وابسته به حزب حاکم عمر البشیر یکدیگر را به توسل به تهدید و ارعاب در آستانه برگزاری همه پرسی درمورد استقلال جنوب سودان متهم می کنند.
مقامات بلند پایه جنبش آزادیبخش خلق سودان پس از بازدید از مراکز نام نویسی از شرکت کنندگان در همه پرسی نهم ژانویه اعلام کردند جنوبی هایی که در شمال زندگی می کنند تحت فشار قرار گرفته اند تا در این همه پرسی به یکپارچگی شمال و جنوب رای بدهند. اما حزب حاکم بر سودان چنین چیزی را رد کرد . یکی از مقامات حزب کنگره ملی گفت: جنبش آزادیبخش خلق سودان جنوبی ها را تشویق می کند از نام نویسی در شمال خودداری کنند زیرا از آن بیم دارند که جنوبی هایی که در شمال زندگی می کنند به یکپارچگی رای دهند و نه استقلال جنوب. وی افزود جنوبیهایی که در شمال زندگی می کنند با تهدیدهای زیادی روبرو هستند. مهمترین عاملی که درحال حاضر ذهن عمر البشیر و حزب کنگره ملی را به شدت به خود مشغول کرده این است که آیا در صورت جدایی جنوب سودان جایگاه سیاسی وی نیز تحت الشعاع قرار خواهد گرفت یا خیر. یک منبع دیپلماتیک گفت: درصورت جدا شدن و استقلال جنوب سودان ، جایگاه عمر البشیر نیز ضربه خواهد خورد زیرا او نیمی از کشور را از دست خواهد داد و تنها حاکم نیم دیگر خواهد بود .