بدنبال اقدام دولت سنگال در كاهش سطح روابط با ایران ،سرمایه گذاری های ایران در این كشور آفریقایی در هاله ای از ابهام قرار گرفته است
به گزارش شبكه خبری صداقت به نقل از آتی نیوز، دولت سنگال اعلام کرد که پس از قانع نشدن از توضیحات ایران درباره آنچه محموله تسلیحاتی خوانده میشود سفیر خود را از ایران برای پارهای مشورت و رایزنیها فرا میخواند.
به گزارش رویترز وزارت خارجه سنگال در بیانیه ای ادعا کرد: صلح و امنیت که باید راهنمای روابط دولتها باشد نیازمند حقیقت است و توضیحاتی که از سوی ایران در این باره داده شد ما را قانع نکرد و سنگال تصمیم گرفت تا سفیر خود را برای رایزنی از امروز فرا خواند.
فراخوانی سفیر سنگال یک روز پس از بازگشت منوچهر متکی وزیر خارجه سابق ایران از این کشور صورت میگیرد که برای تسلیم پیام رئیسجمهوری ایران به مقامهای سنگال به این کشور سفر کرده بود.
این گزارش می افزاید : در پی اظهارات مقامات این كشور 12 میلیونی مسلمان ، سرمایه گذاری های كه ایران در این كشور آفریقایی انجام داده در هاله ای از ابهام قرار می گیرد .
به طور نمونه یكی از این سرمایه گذاری ها را می توان تاسیس كارخانه خودرو سازی توسط شركت ایران خودور در این كشور آفریقایی نامید كه به دستور رئیس جمهور انجام گرفته بود و قرار بر این بود كه در ماه آینده با سفر آقای احمدی نژاد به سنگال افتتاح گردد .
این گزارش تصریح می كند : برخی منابع از سرمایه گذاری بیش از هزار میلیارد تومانی ایران خودرو در این پروژه خبر می دهند كه معلوم نیست بعد از اظهارات مقامات دولت سنگال ، چه كسی باید پاسخگویی از بین رفتن این مقدار از بودجه بیت المال باشد .
بر اساس این گزارش، 22 مهرماه 1389 بود كه جهانبخش حسنزاده سفیر جمهوری اسلامی ایران در سنگال روابط تهران و داكار، و ظرفیتهای موجود در سنگال را درگفت و گویی تشریح كرد ، كه خلاصه ای از آن در ذیل این گزارش میآید و كمتر از دو ماه از این مصاحبه نگذشته كه روابط با این كشور كوچك آفریقایی رو به تیرگی می گذارد.
* همسویی و همراهی تهران و داكار
وی در این گفتوگو در خصوص روابط ایران و سنگال، با اشاره به رایزنیهای منظم و مستمر بین مقامات عالیرتبه دو كشور كه از طریق تبادل هیئتها و اعزام فرستادگان ویژه و ... انجام میشود، گفت: این رایزنیها همسویی و همراهی خوبی را در موضوعات دوجانبه، چندجانبه و بینالمللی به دنبال داشته است. حمایت و پشتیبانی دو كشور از كاندیداتوری یكدیگر در سازمان ملل و نهادهای تخصصی این سازمان، گروه 15، جنبش عدم تعهد و سازمان كنفرانس اسلامی، اتخاذ مواضع مشترك در قبال موضوعات بینالمللی همچون خلع سلاح جهانی و فلسطین و حمایت كامل سنگال از فعالیتهای صلحآمیز هستهای جمهوری اسلامی ایران نمونههایی از درك متقابل دو كشور از مواضع یكدیگر است.
حسنزاده با بیان اینكه سنگال به عنوان سرپل كشورهای فرانسه زبان غرب آفریقا زمینه ساز و دروازه توسعه روابط جمهوری اسلامی ایران با دیگر كشورهای آفریقایی نیز به شمار میرود، خاطرنشان كرد: این كشور بازیگر مهمی در حل مناقشات منطقهای است و در بسیاری از كشورهای آفریقایی با موفقیت نقش میانجی را برای برقراری صلح و امنیت ایفا كرده است.
* سرمایهگذاری ایران در معادن فسفات سنگال
وی درباره روابط اقتصادی تهران و داكار با ذكر این نكته كه مبادلات تجاری دو كشور رو به گسترش بوده، گفت: در زمینه امور زیربنایی و همكاریهای اقتصادی، شركت ایران خودرو از جمهوری اسلامی ایران با مشاركت بخش دولتی و خصوصی سرمایهگذاری مشتركی برای ایجاد كارخانه تولید خودرو سمند كردهاند كه تولیداتی برای بازار سنگال و دیگر كشورهای منطقه دارد. در زمینههای فنی و مهندسی یك شركت ایرانی پروژههای مربوط به انتقال برق را بین سه شهر عمده این كشور اجرا كرده و در زمینههای كشاورزی، انرژی، پروژههای زیربنایی و معادن نیز طرحهایی را مشخص و مذاكراتی را برای اجرایی كردن آنها با طرف سنگالی انجام داده و یادداشت تفاهمات اجرایی آن نیز امضا شده است.
حسنزاده با بیان اینكه طرحهایی برای تولید تراكتور و انواع دیگر اتومبیل با استفاده از سرمایهگذاری صورت گرفته برای ایجاد كارخانه تولید اتومبیل سمند در سنگال در دست مطالعه و اجراست، افزود: برای تامین نیازهای مواد معدنی جمهوری اسلامی ایران همچون فسفات و آهن و همكاری در زمینه تحقیقات زمین شناسی و اكتشاف، مذاكرات و توافقات خوبی صورت گرفته است. جمهوری اسلامی ایران برای خرید مقادیر قابل توجهی فسفات از سنگال اعلام آمادگی كرده و قرار است ایران در معادن فسفات «ماتام»، برای بهرهبرداری، سرمایه گذاری كند.
سفیر ایران در سنگال همكاری فنی در زمینه كشاورزی، ایجاد مزرعه نمونه در سنگال و واگذاری 10 هزار هكتار اراضی كشاورزی به شركتهای ایرانی و همچنین خرید بادام زمینی صادراتی سنگال را از جمله زمینههای همكاری دو كشور در بخش كشاورزی برشمرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران با توسعه همكاریهای اقتصادی خود با سنگال، انتقال تكنولوژی و ایجاد اشتغال برای جوانان سنگالی را همیشه مدنظر قرار داده است.
وی همچنین افزود: موافقتنامه اجتناب از اخذ مالیات مضاعف بین دو كشور به امضاء رسیده و برخی قراردادهای پایه نیز در حال نهایی شدن است.
* استفاده از ظرفیتها
سفیر ایران در سنگال در پاسخ به این سؤال كه آیا از ظرفیتهای موجود در روابط دو كشور به خوبی بهره گرفته شده، با ذكر این نكته كه از ظرفیتهای موجود به خوبی استفاده شده، گفت: امكان ظرفیت سازی و ارتقای همكاریها بهخصوص در زمینه اقتصادی نیز وجود دارد كه با توجه به اراده مقامات عالیه دو كشور به زودی شاهد عبور از سطح فعلی روابط خواهیم بود. طرحها و پروژههای بسیاری برای همكاری مطالعه و آماده اجرا شده كه چگونگی تامین مالی آنها در دست بررسی است.
حسنزاده با اشاره به حضور جمهوری اسلامی ایران در صنایع و معادن سنگال، كارخانه تولید اتومبیل و مشاركت در بخش كشاورزی و توافقات صورت گرفته در همكاریهای مالی و زیربنایی، اظهار داشت: ایران به زودی به عنوان نخستین شریك آسیایی سنگال به شمار خواهد آمد.
سفیر ایران در داكار به برخی برنامهها در این زمینه از جمله احداث 200 كیلومتر جاده، تأسیس صندوق مشترك سرمایهگذاری، مشاركت در معادن سنگ آهن و فسفات، گشایش شعبه دانشگاه ایرانی، تأسیس مركز تجاری ایران و داكار، برگزاری همایش فرصتهای تجاری ایران در داكار، ارائه خدمات فنی و مهندسی، سرمایهگذاری در معادن فسفات ماتام، خرید بادام زمینی صادراتی سنگال، توسعه كارخانه تولید اتومبیل و متنوع كردن محصولات آن، همكاریهای كشاورزی، رادیو تلویزیونی و خبرگزاریها، همكاریهای دانشگاهی و برقراری خطوط كشتیرانی اشاره كرد.