رئیس جمهور دموکرات کنگو ژوزف کابیلا در 4 ژوئن در یک دستور کتبی از نخست وزیر کشور آدولف مازیتو را ملزم ساخت تا از این پس تمام مخارج در نظر گرفته برای طرحها و برنامه های دولت باید کاملا تحت نظر وی و با اجازه او پرداخت شود.
پس از ابلاغ این دستور کتبی توسط رئیس کابینه رئیس دولت نیز به امضا رسید. آدولف لومانو مولاندا اظهار داشت از این پس تمام مخارج دولتی صرف شده قبل از مطالبه از خزانه داری دولت مورد بررسی دقیق رئیس جمهور قرار می گیرد و سپس از خزانه داری مطالبه می شود.
در طی ماه گذشته اشکالات متعددی در مورد میزان بودجه در نظر گرفته شده برای اجرای بسیاری از طرحها صورت گرفته است که این اشکالات تا به امروز به کرات تکرار شده است . هدف از اجرای این طرح ممانعت از بروز چنین مشکلات و پایین آمدن ارزش پولی کنگو است . به گفته مشاور رئیس جمهور کنگو ،ژوزف کابیلا پس از انتخابش در اکتبر 2008 تا امروز از نظر مالی دولت با کاستی های فراوانی روبرو شده است..
بسیاری از اعضا پارلمان کنگو و مشاوران رئیس دولت کنگو مکررا در مورد اقدامات مازیتو و نحوه عملکردش را مطرح کرد و خواستار بررسی عملکرد مازیتو شده اند.
طی دریافت این دستور کتبی از جانب رئیس دولت ، نخست وزیر اظهار داشت در بوجود آمدن شرایط فعلی تنها نحوه عملکرد وی نبوده است در بوجود آمدن شرایط فعلی وزیر امور مالی و اقتصاد آتاناس ماتاندا ، وزیر بودجه میشل لوکولا و مدیر بانک مرکزی کنگو در پدید آمدن وضعیت نابسامان اقتصادی کنگو نشستی داشته اند.
نخست وزیر کنگو مازیتو اظهار داشت تا به امروز میلیونها فرانک در این کشور صرف مصارف دولتی و اجرایی شده است که رئیس جمهور ، ژوزف کابیلا از آن بی خبر بوده است.
شرایط بوجود آمده و کمبود بودجه تعیین شده سبب شده است رئیس دولت نسبت به نخست وزیر و سایر اعضا دولت بدگمان و مردد شود.
طی چندین روز گذشته وضعیت کشور بقدری نابسامان شده است که اگر رئیس جمهور برنامه ای برای مقابله با این مشکلیدا نکند کشور به ورطه نابودی کشیده می شود . منتقدان سیاسی و اقتصادی کنگو اعلام کردنند بحران حکم بر کشور و افزایش فقر و بیکاری سبب بروز شورش در کشور می شود .
ژانکلود موومبا یکی از نمایندگان محالف با نخست وزیر مازیتو اظهار داشت مازیتو قادر نخواهد بود سرو سامانی به وضعیت حاکم بدهد. ژان لوسین بوتاتونگبا یکی دیگر از نمایندگان مخالف نخست وزیر و یکی از اعضا جنبش لیبرال کنگو و ژان پیر بمبا از بسیاری از اسرار نخست وزیر آدولف مازیتو مطلع بودند در برابر مازیتو موضع گرفتند و معتقدند وی قادر نخواهد بود به وضعیت نابسامان اقتصادی کنگو پایان دهد.
بسشیاری از منتقدان سیاسی کنگو معتقدند ابلاغ کتبی این دستور به نخست وزیر عواقب خوشایندی را در پی خواهد داشت . با ابلاغ این دستور کتبی می توان جرقه های اختلاف میان احزاب مختلف سیاسی طرفدار رئیس جمهور یا نخست وزیر را شعله ور سازد.
در حال حاضر جمهوری دموکرات کنگو از نظر اقتصادی در وضعیت بسیار نابسامانی بسر می برد که از نظر منتقدان سیاسی ادامه این بحران عواقب ناگواری را در پی خواهد داشت.
یکی از برنامه های رئیس جمهور کنگو ژوزف کابیلا در بهبود وضعیت حاکم به کنگو تغییر نحوه عملکرد سازمان ها و نهادهای موجود در کشور است . این تغییرات سابقا در سال 1973 در یک بحران اقتصادی انجام شده است.