وزیر خارجه سودان کشورهای غربی را به تلاش برای تجزیه سودان متهم و تاکید کرد دولت هرگز اجازه تکرار جنگ در این کشور را نخواهد داد .
به گزارش شبکه تلویزیونی روسیا الیوم،علی کرتی وزیر خارجه سودان در گفتگوی اختصاصی با این شبکه در برنامه موسوم به " سیاستگذاران "گفت: من به عنوان کسی که به مراکز تصمیم گیری سیاسی نزدیک هستم تاکید می کنم اراده ای خیلی محکم و قوی لا اقل از سوی دولت سودان وجود دارد تا جنگی در کشور رخ ندهد و امیدواریم هیچ عامل و مسببی برای مناقشه بوجود نیاید .
علی کرتی گفت : ما هنگام اجرای توافقنامه صلح از مرحله خیلی دشوار عبور کردیم زیرا اجرای شمار زیادی از بندهای این توافقنامه خیلی آسان نبود.
علل این دشواری ان بود که بندهای توافقنامه دارای جزئیات خیلی زیادی بود و به تفاهم و اعتماد متقابل زیادی نیاز داشت.
مساله دیگر اینکه برخی از اجزای این توافقنامه به دستیابی به تفاهم درباره معنای حقوقی و صحیح نیاز داشت .
در این مدت خیلی دشوار همیشه این تصور وجود داشت که جنگ بار دیگر شروع می شود و برخی از فرستادگان ویژه آمریکا به این مساله اشاره می کردند ولی با مرور زمان متوجه شدند که چنین اتفاقی رخ نخواهد داد . علی کرتی در پاسخ به این سئوال که آیا آمریکا و همپیمانانش در جدایی آرام شمال و منطقه جنوب سودان منافعی دارند؛ گفت: البته به صراحت می پرسم چگونه ممکن است طرفی که از این جنگ چندین دهه حمایت و اموال زیادی در این راه هزینه کرده است و موسسه های سیاسی خود را برای اعمال فشار بر طرف دیگر و رواج شایعه ها و دروغ به کار گرفته است منفعتی نداشته باشد ؟ آیا گمان می کنید این اتفاقات بدون فایده رخ می دهد؟! آنها در انتظار دستیابی به سود کارهای خود هستند .
کشورهای غربی این اخلاق را ندارند که بدون هدف به ملت ها کمک کنند.
به نظر ما اکنون تمایلای وجود دارد که منطقه جنوب ثبات داشته باشد تا آنان بتوانند آنچه را قبلا هزینه کرده اند ؛ ثمره اش را به دست بیاورند زیرا می دانید که منطقه جنوب سودان منابع مهم و زیادی دارد.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا تصور نمی کنید شکل اسلامی جبهه نجات سودان یکی از عواملی است که باعث شد روحیه جدایی طلبی در جنوب سودان تقویت شود گفت:من معتقدم که این مساله به جدایی جنوب سودان ربطی ندارد زیرا توافقنامه صلح تصریح کرده است که تعالیم اسلام در شمال سودان اجرا می شود و منطقه جنوب نیز حق دارد قوانین مناسب خود را تعیین کند.
این مساله در توافقنامه ذکر شده و پس از آن در قانون اساسی دو هزار و پنج نیز به ان تصریح شد.
به این ترتیب سخن درباره اینکه دولت سودان بخواهد بر ساکنان جنوب، شکل قانونی و بخصوصی را تحمیل کند، وجود ندارد.
وی افزود در حالی که اکثریت ساکنان شمال سودان شکل خاصی از حکومت را می خواهند و از آن حمایت می کنند اما در مقابله با دادگاه بین المللی درکنار عمر البشیر رئیس جمهور این کشور قرار دارند . ساکنان شمال سودان با اکثریت قاطع در انتخابات شرکت کردند و به عمر البشیر رای دادند .
پس سوال این است که ایا در دموکراسی نباید به این اراده و خواست گسترده مردم احترام گذاشته شود؟ چطور است که اکنون به ما گفته می شود اگر اجازه دهید اقلیت بر اکثریت حکومت کند فرصت وحدت سودان از بین نمی رود؛ آیا این حرفها با نظامهای دموکراسی همخوانی دارد؟! به نظرم سخن گفتن درباره نحوه اجرای تعالیم اسلامی یا نحوه ریاست تلاشی برای فرار از اتهامات مربوط به تلاش برای جدایی جنوب سودان است .