رئیس جمهور سودان از طرف های مخالف خواست تا در آستانه برگزاری همه پرسی به منظور استقلال جنوب این کشور با یکدیگر متحد شوند.
عمر البشیر در نطق سالیانه خود به مناسبت روز استقلال سودان گفت من از همه قدرت های داخلی و رهبران احزاب سیاسی می خواهم تا متحد شوند تا اساس و استقلال کشور ما بدون مداخله خارجی ها تقویت شود. در حالی که عمر البشیر از جانب دادگاه کیفری بین المللی به اتهام ارتکاب جنایات جنگی و نسل کشی در منطقه ناآرام دارفور در غرب سودان تحت پیگرد قرار دارد، وی قادر نیست به سفرهای خارجی برود و از نظر سیاسی نیز به طور گسترده منزوی شده است. رویکرد اخیر وی درخصوص درخواست از گروه های مخالف را می توان نشانه ای از تحت فشار قرار داشتن رئیس جمهور سودان دانست هر چند تحلیل گران معتقدند چنین اقداماتی نیز در گذشته به بهبود اوضاع کمکی نکرده است. خبرگزاری سونا به نقل از البشیر از احزاب و گروه های مخالف خواسته است به جبهه داخلی با حمایت دولت از روند همه پرسی بپیوندند. این در حالی است که کمال عمر، از مقامات ارشد حزب مخالف کنگره ملی ضمن رد اظهار نظر اخیر رئیس جمهور سودان، تنها راه حل را کناره گیری وی از قدرت و برگزاری انتخابات و نشست تازه ای برای تصویب قانون اساسی جدید بیان کرد. مخالفان دولتی در سودان از زمان برگزاری انتخابات ماه آوریل که در جریان آن حزب کنگره ملی حاکم بر سودان به رهبری البشیر اکثریت کرسی های پارلمانی را در اختیار گرفت، همچنان مراقب اوضاع هستند. با این حال بیشتر مخالفان آن انتخابات را تحریم کردند و آنرا همراه با تقلب نامیدند و ناظران نیز انتخابات اخیر را بسیار پایین تر از معیارهای بین المللی توصیف کردند. اوایل سال دو هزار و ده نیز رئیس جمهور سودان تلاشی نیمه کاره را به منظور جلب نظر مخالفان برای برگزاری نشستی صورت داد اما هرگونه توافق را به منظور بررسی یک دستور نشست مشخص رد کرد که مخالفت احزاب سیاسی مخالف را نیز به منظور برگزاری این نشست در پی داشت. قرار است طبق برنامه روز نهم ژانویه سال دو هزار و یازده درخصوص جدایی جنوب سودان که از منابع نفتی نیز برخوردار است، همه پرسی برگزار شود، با این حال، بیشتر ساکنان شمال به علت از دست دادن پایگاه های مالی و همچنین مناطق نفتی مهم حسن نیت لازم را به منظور اعطای خودمختاری به مناطق جنوبی این کشور از خود نشان نمی دهند. در صورتی که جنوب سودان مستقل شود همان طور که احتمال آن نیز می رود باعث خواهد شد نمایندگان آن از دولت و پارلمان در سال دو هزار و یازده خارج شوند و بنابراین یک چهارم کرسی های مجلس سودان خالی خواهند شد و کرسی های خالی دولت نیز زمینه حضور مخالفان را در مناطق شمالی در کابینه فراهم خواهد آورد. این در حالی است که احزاب مخالف با آن چه که از آن به دولت وحدت ملی تعبیر می شود، فاصله بسیاری دارند و به نظر می رسد با جدا شدن مناطق جنوبی، شمال سودان با بحران اقتصادی روبرو شود و بنابراین بسیاری از احزاب تمایلی به پیوستن به دولتی که همانند کشتی در حال غرق شدن است، نخواهند داشت. از طرف دیگر، سودان نیز در همین هفته به مذاکرات صلح دارفور در قطر پایان داد و هیئت نمایندگی خود را از این نشست کنار کشید پس از آن که میانجی گری به منظور ایجاد پیشرفتی ملموس در این روند با ناکامی روبرو شده بود.
خبرگزاری رویترز در پایان گزارش خود از خرطوم به نقل از رئیس جمهور سودان اعلام کرد، وی همچنین خود را متعهد به صلح در دارفور می داند اما هر گونه مذاکره ای باید در سودان ادامه پیدا کند.