روزنامه نگار و تحلیلگر سیاسی عوامل داخلی و خارجی را علت حملات اخیر در مصر دانست.
عبدالباری عطوان، سردبیر روزنامه عربی زبان القدس العربی در لندن در گفتگو با شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی اظهار داشت عوامل خارجی تلاش می کنند از اوضاع داخلی مصر بهره برداری کنند تا به درگیری های فرقه ای در این کشور دامن بزنند.
وی درتبیین علت دخالت عوامل بیگانه در حوادث داخلی مصر به نوع این حمله اشاره کرد و انفجار خودروی بمب گذاری شده در مصر را پدیده جدیدی دانست.
وی به نمونه های استفاده از خودرو برای انفجار بمب درعراق، افغانستان و لبنان اشاره کرد و افزود طی بیست سال گذشته در این کشور انفجار خودرو صورت نگرفته است و این بدان مفهوم است که تاکتیک وحشتناک استفاده از خودرو برای انفجار از خارج به این کشور وارد شده است.
وی همچنین به فضای داخلی مصر به عنوان یکی از عوامل افزایش تنش در این کشور اشاره کرد و گفت فضای داخلی مصر به گونه ای است که تحریکات قومی زمینه را برای این قبیل اقدامات آماده می کند و موجب گسترش این پدیده مخوف در کشور باثباتی مانند مصر می شود.
عطوان در پاسخ به این سئوال که آیا تعجب آور نیست که با وجود استقرار این همه نیروی امنیتی دراطراف کلیسا ، این واقعه رخ می دهد گفت: بروز این حادثه با وجود این همه نیروهای امنیتی حاکی از آن است که امنیت بطور کافی برقرار نشده بود و اینکه افراد تندرویی که قصد دارند دست به خونریزی بزنند و اوضاع را منشنج کنند از سد نیروهای امنیتی عبور کردند.
وی استفاده از خودرو برای حمله به کلیسا و کشته شدن بیست و یک نفر و مجروح شدن دهها نفر را شگفت آور دانست و گفت این اقدام هشدار جدی برای نظام سیاسی مصر، جامعه مسیحیان و مسلمانان به شمار می آید زیرا اگر این قبیل اقدامات در مصر گسترش یابد ، منجر به بروز حوادث مرگباری خواهد شد.
عطوان گفت باید به ریشه های سیاسی مسئله توجه شود و می توان مسائلی از قبیل رکود اوضاع سیاسی ، تقلب در انتخابات ، تخریب تصویر رژیم حاکم ، یاس و ناامیدی در کشور و بی توجهی مردم مصر به انتخابات و دولت و حتی به آینده را از عوامل بروز این قبیل حوادث دانست.
این تحلیلگر سیاسی افزود بنابراین این مسائل باعث می شوند عناصر افراطی بر اوضاع مسلط شوند.
من معتقدم عوامل افراطی همچنان تلاش می کنند در نیروهای امنیتی نفوذ کنند و در واقع این حمله ، شروعی برای حملات شدید تر در آینده محسوب می شود.
وی با اشاره به درگیری های فرقه ای در مصر گفت هر دو جناح مسلمان و مسیحی دست به اقدامات تحریک آمیزی در کشور می زنند.
برخی از رهبران مسلمان، مسلمانان را علیه مسیحیان تحریک می کنند و به همان صورت رهبران مسیحی نیز مسیحیان را علیه مسلمانان تحریک می کنند، صرفا به خاطر آنکه آنها به این نکته پی برده اند که رژیم حاکم بر مصر کاملا فلج شده است و دیگر از محبوبیتی برخوردار نیست.
بنا براین درمصر رژیمی وجود ندارد که بتواند از قدرت خود برای تسلط بر مسیحیان و مسلمانان استفاده کند و این مسئله خود فاجعه بار است و من معتقدم تحریکات فرقه ای باید متوقف شود.
وی در پایان گفت دولت مصر باید به هر گونه تحریکات پایان دهد و از طریق اصلاحات سیاسی ، اقتصادی و مبارزه با فساد در کشور ثبات پدید آورد.