در برخي كشورهاي آفريقايي افراد مبتلا به بيماري 'آلبينيسم' يا 'زال' ها را مي كشند و با اعضاي بدن و خون آنان جادوگري مي كنند.
به گزارش گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا، پايگاه اطلاع رساني فرانسوي زبان و آفريقايي 'لو گريو' روز سه شنبه گزارش داد: در كشور آفريقايي بروندي، افرادي جمعه شب به منزل خانواده اي كه سه كودك زال دارند، حمله بردند تا اندام آنان را قطع كنند.
اين گزارش حاكي است: در آفريقا از هر چهار هزار كودك يك نفر به بيماري ژنتيكي آلبينيسم مبتلاست. در بيماران مبتلا به آلبينيسم يا زالي، عدم توليد رنگدان? 'ملانين' باعث ميشود كه رنگ پوست و موهاي بيمار سفيد باشد. در نتيجه، شبكي? چشم هم شديداً به نور خورشيد حساس است و به همين دليل، مبتلايان در روز مشكل ديد دارند.
در آفريقا افسانه هاي زيادي در مورد زال ها وجود دارد. به طور مثال چنين تصور مي شود كه زال ها هنگام مرگ ناپديد مي شوند، برخي نيز آنان را هديه اي خدايي مي دانند.
در برخي از كشورهاي آفريقايي همانند بوركينافاسو افراد زال كه به دليل افكار خرافي متعدد كنجكاوي ديگران را بر مي انگيزند، از هداياي ويژه اطرافيان خود برخوردار مي شوند.
به عكس در برخي ديگر از كشورهاي اين قاره و به ويژه در شرق آن، متاسفانه اين افراد را قرباني مي كنند. آنها را مي كشند و با اعضاي بدن و خون آنان جادوگري مي كنند. در برخي موارد اعضاي بدن افراد زال تا دو هزار دلار هم معامله مي شود. در اين كشورها اعتقاد بر اين است كه در اختيار داشتن اعضاي بدن اين افراد، فرد را به ثروت مي رساند.
اين گزارش با اشاره به فعاليت برخي از گروه ها براي مبارزه با افكار خرافي در مورد افراد زال، حاكي است: نخستين عامل وجود چنين افكاري 'جهل' مردم نسبت به اين بيماري است كه در جوامع روستايي بيشتر به چشم مي خورد.
اين گزارش در مورد اقدامات دولتي صورت گرفته براي مبارزه با اين افكار و ايجاد بازار هولناك تجارت اعضاي بدن مبتلايان به آلبينيسم، افزود: در تانزانيا قتل يك فرد زال مجازات مرگ به همراه خواهد داشت. همچنان كه دولت مي كوشد امنيت اين افراد را در عبور و مرور معمول مانند مدرسه رفتن كودكان زال، تامين كند. البته اين اقدامات به جوامع شهري محدود مي شود. در حالي كه افكار خرافي در مورد زال ها در بخش هاي روستايي از شدت بيشتري برخوردار است.
پايگاه اطلاع رساني 'اخبار بروندي' نيز سخنان جوان زالي به نام 'جرمي' را منتشر كرد: 'سال گذشته، به منزل برادرم حمله، او را تكه تكه كردند و بعضي از اعضاي تنش را با خود بردند'.
اين گزارش افزود: به دنبال اين واقع? هولناك، جرمي، همراه با هفت آلبينوس ديگر شهر خود را ترك كرده و به شرق كشور كه امن تر است، پناه بردند.
'كازونگو قاسم' رييس انجمن 'آلبينوس هاي بدون مرز' معتقد است كه اين رسم شوم از كشور همسايه، تانزانيا به سرزمين وي سرايت كرده است. او مي گويد: 'به دليل اين كه آلبينوس ها از آفتاب پرهيز مي كنند، در تانزانيا اعتقاد دارند كه آنان كودكان خورشيد هستند. خيلي از مردم باور دارند كه اگر خون يا گوشت آنان را با برخي داروهاي سنتي مخلوط و مصرف كنند، به ثروت و قدرت مي رسند.'
اين گزارش با بيان اين كه آلبينوس هاي بروندي از دولت انتظار دارند كه با جديت با اين بيماري مهلك اجتماعي مبارزه كند، به نقل از قاسم عنوان كرد: آلبينوس ها نياز به حمايت دولت دارند. موارد كشتار آلبينوس ها در بروندي به اين دليل افزايش يافته است كه در تانزانيا، مجازات اين جنايت اعدام است؛ در نتيجه جادوگران و جويندگان خون زال براي يافتن قرباني به كشور همسايه مي آيند.
به نوشت? برخي منابع آفريقايي، در كشور بروندي حدود 800 آلبينوس زندگي مي كنند و طي دو سال اخير 17 نفرشان قرباني شده اند.
گزارش ها حاكي است: خرافات و اعتقادات جادويي در مورد زال ها در كشورهاي مالي، كامرون، بوروندي، تانزانيا و جمهوري دموكراتيك كنگو رايج تر است. با اين حال در دو سه سال اخير تحول فكري و فرهنگي در اين كشورها شتاب بيشتري گرفته و اعتراض ها به اين نوع مراسم سنتي هم بيشتر شده است.
در سال 2009، براي نخستين بار در تانزانيا، هفت نفر به اتهام قتل آلبينوس ها به اعدام محكوم شدند. اين افراد همگي مشتريان جادوگران و رمالان آفريقايي بودند اما تاكنون هيچ جادوگري به جرم استفاده از اعضاي تن انسان، در هيچ دادگاهي محكوم نشده است.