شبكه تلويزيوني الجزيره قطر روز چهارشنبه اعلام كرد عنصر قبيله نقش بسيار مهمي در تحولات سياسي و اجتماعي جنوب سودان ايفا مي كند.
به گزارش گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا، الجزيره افزود: قبيله و نژاد در جنوب سودان همانند بسياري از كشورهاي آفريقايي نقش و تاثير انكار ناپذيري در افكار مردم ايفا مي كند.
تركيب قبيله اي در جنوب سودان را مي توان به 3 گروه نژادي اصلي تقسيم كرد: نيلي ها، نيلي هاي حامي و گروه سوداني. از بين اين 3 گروه نژادي، گروه نيلي ها از جهت تعداد جمعيت، ميزان نفوذ در بين مردم و در صحنه سياسي و اجتماعي و قدرت در رده اول قرار دارد. اين گروه خود متشكل از 3 قبيله است كه نقش مهمي در جنوب سودان ايفا مي كنند: قبايل 'دنكا'، 'النويل' و 'الشلوك'
مهم ترين قبايل نيلي هاي حامي عبارتند از: 'الباري'، 'المنداري' و 'االبوسا'
و اما اصطلاح 'سوداني' براي سومين مجموعه قبايل جنوب سودان، يك اصطلاح نژادي است نه يك اصطلاح سياسي. مهم ترين قبايل آن 'الزندي' و 'الموس' هستند.
آنچه مسلم است اينكه اين قبايل داراي يك بافت يكپارچه و هماهنگ نيستند و آنچه در حال حاضر همه اين قبايل را با هم متحد كرده، اتحاد براي رويارويي با شمال سودان است.
در جنوب سودان و شهر 'جوبا' كه مركز جنوب است و اگر مردم اين منطقه به استقلال راي دهند، پايتخت كشور جديد التاسيس منطقه جنوب خواهد شد، قبيله دنكا بزرگ ترين قبيله است و قدرت را در دست دارد و افراد آن به گونه اي با سايرين برخورد مي كنند كه گويي قوي ترين و با نفوذترين قبيله هستند. شايد علت اين امر تعداد زياد جمعيت اين قبيله و تسلط آنان بر حكومت جنوب و تملك سلاح باشد. همين امر موجب شده بسياري از قبايل جنوب از تسلط دنكا بر اوضاع اين منطقه شكايت داشته باشند. در سال 1991 ميلادي بعضي افراد قبيله النوير با همكاري برخي عناصر الشلوك عليه 'جان كارانگ' رئيس سابق جنبش مردمي براي آزادي سودان شورش به راه انداختند و جزو طرفداران دولت شمال سودان شدند. بسياري از افراد قبايل جنوب معتقدند تسلط دنكا بر جنوب بسيار خطرناك تر و بدتر از تسلط حكومت خارطوم بر اين مناطق است.
گرچه نژاد و دين، دو عنصر اصلي هويت افراد در سودان محسوب مي شوند در برخي موارد استثناهايي هم از اين قاعده در اين كشور مشاهده شده است.
حضور چشمگير اهالي جنوب در شمال سودان كه تعداد آنان بالغ بر 2 ميليون نفر تخمين زده مي شود نيز عامل مهمي محسوب مي شود چرا كه اگر جنوب سودان از شمال جدا شود، 2 ميليون جنوبي ساكن شمال يك مشكل هميشگي براي كشور جديد التاسيس و ابزار فشاري در دست دولت خارطوم خواهند بود. يك مشكل ديگر در روابط بين شمال و جنوب گذشته از مشكل منطقه 'ابيه' كه هنوز حل نشده، چوپاناني است كه براي چراي دام هاي خود دائما بين شمال و جنوب در تردد هستند. اين افراد عمدتا از افراد قبايل عرب دارفور و كردوان جنوبي و نيل كبود هستند. اين افراد از آن بيم دارند كه جدا شدن جنوب و ايجاد مرزهايي بين شمال و جنوب مانع از آمد و رفت چوپانان در بين دو كشور شود و اين امر مي تواند درگيري هاي قبيله اي بين شمال و جنوب را به دنبال داشته باشد.