در حاليكه ترديدهاي زيادي درباره آينده اقتصادي سودان وجود دارد ، تحليلگران مي گويند در صورت استقلال قسمت جنوبي آن يعني محل قرار گرفتن ذخاير نفتي اين كشور ، وضعيت وخيم شمال سودان بدتر خواهد شد .
به گزارش خبرگزاري فرانسه از خارطوم ، تورم در حال افزايش كه ناشي از كم ارزش شدن واحد پول سودان در سه ماه اخير است و همينطور بدهي هاي زياد خارجي در كنار كاهش قيمت نفت در سه سال اخير در مقابل نگراني ها از آثار همه پرسي سودان كه روز يكشنبه برگزار مي شود، چيزي به حساب نمي آيد .
ناظران پيش بيني مي كنند مردم در اين همه پرسي به طور گسترده اي از تجزيه سودان حمايت كنند .
نفت 90 درصد بخش صادرات سودان را تشكيل مي دهد و اين كشور در حال حاضر روزانه 500 هزار بشكه نفت توليد مي كند اما حدود سه چهارم اين مقدار از ذخاير نفتي جنوب سودان حاصل مي شود .
'عمر البشير ' رئيس جمهور سودان در يك سخنراني در 31 دسامبر ( 10 دي ) كاهش در آمدهاي نفتي شمال را در صورت تجزيه كشور تاييد كرد و از عزم دولت براي متنوع كردن بخش اقتصادي كشور خبر داد .
وي در اين رابطه گفت : ما با در نظر گرفتن تغييرات بين المللي و با حفظ در آمد ملي خود در صورت كاهش در آمدهاي نفتي ، سياست خود براي داشتن اقتصادي پايدار و منعطف را ادامه مي دهيم .
اما با توجه به اقتصاد ضعيف سودان در بخش هاي كليدي مانند كشاورزي ،صنعت و معدن تحليلگران در توانايي سودان در پايدار نگاه داشتن در آمدهاي خود در صورت سقوط در آمدهاي نفتي ترديد دارند .
يك استاد اقتصاد در دانشگاه خارطوم در اين رابطه گفت : توسعه صادرات در بخش هاي سنتي مانند كشاورزي زمان بر است .
وي افزود : به علت بدهي هاي انباشته شده دولت و انزواي بين المللي سودان ،سرمايه گذاري خارجي در كشور وجود ندارد .
اين استاد دانشگاه خاطر نشان كرد : يكي از راه هايي كه احتملا دولت به واسطه آن درآمد خود را افزايش مي دهد افزايش ماليات است و اين در حالي است كه دولت بيش از 75 درصد بودجه سال گذشته خود را در امور دفاعي و امنيتي خرج كرد .
يك اقتصاد دان سوداني ديگر در گفتگو با خبرگزاري فرانسه اظهار داشت : افزايش نرخ ماليات براي شمالي ها از عواقب احتمالي جدايي جنوب سودان از شمال آن است . وي افزود : در حال حاضر ما به جز نفت نمي توانيم چيز ديگري صادر كنيم .
اين اقتصاد دان در ادامه گفت : ما ناچاريم حدود 80 درصد از گندم خود را از خارج وارد كنيم و بايد براي آن پول بدهيم چرا كه بخش كشاورزي سودان به اندازه كافي براي كشور مواد غذايي فراهم نمي كند . وي تاكيد كرد : ما بدون شك به درآمدهاي نفتي احتياج خواهيم داشت و اگر درآمدهاي نفتي ما متوقف شود دولت ميزان ماليات را افزايش مي دهد و در مدتي 6 ماه وضعيت زندگي در سودان بسيار مشكل مي شود .
وزير كشاورزي سودان در اواخر سال گذشته ميلادي اظهار داشت : احياي بخش كشاورزي سودان كه زماني بسيار پررونق و كامياب بود مي تواند باعث خودكفايي اين كشور در توليد گندم در عرض 5 سال شود .
يكي تحليلگر غربي در اين رابطه گفت : اگر دولت سودان مي تواند از بخش كشاورزي كسب درآمد كند وزير كشاورزي سودان بايد اين كار را انجام دهد . البته بين ايجاد يك رشد اقتصادي پايدار در بخش كشاورزي و كسب سود سريع از طريق اجاره زمين هاي كشاورزي به كشورهايي مانند 'عربستان سعودي' و 'اندونزي' تفاوت وجود دارد.