رئیس جمهور امریکا در مقاله ای با تاکید بر احترام به نتایج همه پرسی در جنوب سودان هشدار داد نباید درباره نتایج این همه پرسی پیش از پایان برگزاری آن و شمارش آرا پیشداوری شود.
باراک اوباما در این مقاله که در پایگاه اینترنتی روزنامه الوطن چاپ کویت منتشر شد نوشت : همه نسلها فرصت آن را ندارند که طومار گذشته را ببندند و فصلی جدید در تاریخ ملت خود بنویسند اما با این وجود و پس از جنگ داخلی وحشیانه که پنجاه سال در سودان طول کشید و باعث شد دو میلیون نفر کشته و دو میلیون نفر دیگر آواره شوند این فرصت برای ملت جنوب سودان فراهم شده است .
اوباما افزود : طی روزهای آینده میلیونها سودانی جنوبی رای خواهند داد و تصمیم خواهند گرفت آیا می خواهند بخشی از سودان باشند یا آنکه برای خودشان کشور مستقلی تشکیل دهند . این همه پرسی همراه با رفتارهای رهبران سودانی ، به مشخص کردن این موضوع که آیا ملتی که سختیهای زیادی متحمل شده است به سوی صلح و رفاه گام برخواهد داشت یا به گذشته و چرخه خونریزی بازخواهد گشت کمک خواهد کرد .
پیامدهای چنین تصمیمی تنها بر سودان محدود نخواهد ماند بلکه همه آفریقا و جنوب صحرا و جهان را تحت الشعاع خود قرار خواهد داد .
رای گیری تاریخی این هفته به خودی خود استفاده از حق تعیین سرنوشتی است که از مدت زمان طولانی بلا عمل مانده بود و یک بخش اساسی از توافقنامه صلح 2005 است که به جنگ داخلی در سودان پایان داد .
اما چند ماه پیش با تاخیری که در مقدمه چینی ها به وجود آمد و عمل به جدول زمانی برگزاری همه پرسی به تاخیر افتاد امکان برگزاری همه پرسی قطعی نبود .
به همین سبب ما با شماری از رهبران سودان و جهان در سپتامبر گذشته دیدار کردیم تا به وضوح نشان دهیم جامعه بین المللی درباره برگزاری این همه پرسی ، متحد است و اعتقاد دارد این همه پرسی باید برگزار و باید به خواست و اراده ملت جنوب سودان صرف نظر از نتیجه ، احترام گذاشته شود . رهبران شمال و جنوب سودان در یک گام مهم رو به جلو و با حمایت بیش از چهل کشور توافق کردند که برگزاری همه پرسی را در زمان مشخص و در صلح و آزادی و صداقت تضمین کنند و همه پرسی بازتاب خواست و اراده ملت سودان باشد .
حقیقت آن است که برگزاری به موقع همه پرسی مدیون کسانی است که به تعهداتشان در سودان پایبند بودند و به آنها عمل کردند .
دولت سودان به تازگی اعلام کرده است نخستین طرفی خواهد بود که اگر به استقلال سودان رای داده شود آن را به رسمیت خواهد شناخت .
اکنون جهانیان اوضاع را زیر نظر دارند و ما نیز در تصمیم خود متحد هستیم تا همه طرفها در سودان به تعهداتشان عمل کنند .
در حالی که روند همه پرسی ادامه دارد و باید شرایط حضور رای دهندگان در پای صندوقهای رای و رای آزادانه و بدون ترس و اجبار فراهم شود در همان حال همه طرفها از سخنرانی هایی که احساسات را تحریک و باعث اقدامات تحریک آمیز می شود و امکان دارد تنش بیافریند و جلوی اعلام نظر رای دهندگان را بگیرد باید بپرهیزند .
زمانیکه آرا شمارش می شود همه طرفها باید از پیشداوری درباره نتایج این رای گیری بپرهیزند تا نتایج آرا معتبر و قابل اعتماد باشد .
کمیته ناظر بر همه پرسی باید آزاد و تحت فشار نباشد و از دخالت در کار آن نیز پرهیز شود .
رهبران شمال و جنوب در چند روز آینده که روزهای نگران کننده ای است باید همکاری کنند تا جلوی خشونت را بگیرند و تضمین کنند حوادثی پیش نیاید و اوضاع وخیم نشود .
هیچ یک از طرفها نباید برای کسب امتیاز از دیگری به صورت نیابتی به زور متوسل شود و ما در انتظار نتایج نهایی هستیم .
اوباما نوشت رای گیری موفق باعث خوشحالی و جشن است و یک گام مهم در مسیر طولانی آفریقا در حرکت به سوی درهای دمکراسی و عدالت است اما با وجود این صلح دائم در سودان به چیزهایی فراتر از همه پرسی مورد اعتماد نیاز دارد . توافقنامه صلح فراگیری که در سال 2005 امضا شده است باید کاملا اجرا شود .
این توافقنامه ای است که به امتیاز دهی همه طرفها نیاز دارد و منازعه مرزی و اوضاع منطقه آبه که از شمال تا جنوب گسترش یافته است باید به صورت مسالمت آمیز حل وفصل شود همچنین سلامت و شهروندی همه سودانی ها به ویژه افراد اقلیت جنوبی در شمال و شمالی در جنوب باید مد نظر قرار گیرد .
باید برای توزیع شفاف درآمدهای نفتی که می تواند به توسعه کمک کند ترتیباتی اندیشیده شود .
بازگشت آوارگان باید با اهتمام زیاد به اجرا در آید تا جلوی وقوع فاجعه انسانی دوم گرفته شود .
اگر جنوبی ها استقلال را انتخاب کنند به نفع جامعه بین المللی از جمله امریکاست که تضمین کنند دو ملتی که در شمال و جنوب پا خواهند گرفت به عنوان دو همسایه باثبات و دارای قابلیت زندگی اقتصادی موفق خواهند شد زیرا سرنوشت آنها به هم ارتباط دارد و به ویژه جنوب سودان در دراز مدت برای تحقق انتظارات سیاسی و اقتصادی ملتش به شرکایی نیاز خواهد داشت .
اوباما افزود :در پایان باید بگویم صلح دائم در سودان بدون وجود صلح دائم در دارفور امکان پذیر نخواهد بود .
نباید هزاران نفر از اهالی بی گناه دارفور و رنج و سختی آوارگان همانند آنهایی که من پنج سال پیش با آنها در اردوگاه چاد دیدار کردم فراموش شود .
جهانیان حوادث را زیر نظر دارند .