حسني مبارك در كنفرانس خبري مشترك با مدودف در قاهره، از امضاي معاهدهي استراتژيك بين دو كشور جهت تحكيم همكاريهاي اقتصادي، تجاري و فناوري خبر داد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، حسني مبارك رييس جمهور مصر، در كنفرانس مطبوعاتي مشترك با ديميتري مدودف رييس جمهور روسيه كه به قاهره سفر كرده است، آمادگي كشورش را براي كمك به روسيه جهت برگزاري كنفرانس بينالمللي صلح خاورميانه در مسكو اعلام كرد.
وي تاكيد كرد: تحقق صلح در خاورميانه تنها از طريق يك قدرت امكان پذير نيست، بلكه تمامي طرفها بايد در راهكار حل و فصل بحران خاورميانه سهيم باشند.
حسني مبارك همچنين بر ضرورت تداوم نقش روسيه در فرايند صلح خاورميانه از طريق كميته چهار جانبهي صلح و خارج از اين كميته تاكيد كرد.
وي در ادامه از مذاكرات گسترده با رييس جمهور روسيه پشت درهاي بسته خبر داد كه به بررسي اوضاع منطقه و جهان به ويژه اوضاع خاورميانه و فرآيند صلح اختصاص داشت.
رييس جمهور مصر همچنين از بررسي مسايل مربوط به امنيت، انرژي، مسايل غذايي و پيامدهاي بحران اقتصادي جهان در اين نشست و توافق بر سر ادامهي مذاكرات در خصوص اين مسايل از طريق مشاركت دو كشور در نشست گروه 8 در ايتاليا خبر داد.
مبارك در پاسخ به سوالي مبني بر نقش روسيه در فرآيند صلح خاورميانه گفت: روسيه يكي از كشورهاي بزرگ است كه بر تمامي مسايل جهاني تاثير گذار است. اين كشور از ابتدا با مسايل خاورميانه در ارتباط بود و به همين دليل ما اهتمام ويژهاي نسبت به مشاركت روسيه در پيشبرد فرايند صلح داريم.
وي در خصوص توافقنامه تجارت آزاد بين مصر و روسيه گفت: اين مساله نيز مطرح شد و رييس جمهور روسيه وعده داد كه آن را پيگيري ميكند.
به نوشتهي روزنامهي لبناني السفير، مبارك همچنين تاكيد كرد كه مذاكراتش با مدودف نشان داد روسيه ميتواند در جهت تحقق ثبات در خاورميانه تلاش كند.
مدودف نيز خاطرنشان كرد كه اين مذاكرات نزديكي ديدگاههاي دو كشور را در خصوص مسايل و مشكلات مختلف منطقه و لبنان نشان داد و حتي در بسياري از مسايل نيز ديدگاههاي دو طرف كاملا با همديگر منطبق بود.
وي همچنين با اشاره به پيشرفتهاي مثبت دو كشور در زمينهي همكاريهاي اقتصادي و تجاري، از افقهاي گستردهي پيش روي دو كشور جهت ادامهي همكاريها در اين زمينه خبر داد.
رييس جمهور روسيه تاكيد كرد كه دو كشور همچنين همكاريهاي خود را در زمينههاي صنعتي و انرژي هستهيي ادامه ميدهند.
وي آمادگي كشورش را براي تداوم همكاريها با مصر در زمينهي همكاريهاي فضايي، ماهوارهها و فناوريهاي مربوط به آن اعلام كرد.
مدودف همچنين فرايند صلح خاورميانه را پيچيده توصيف كرد و در عين حال بر تعهدات كشورش نسبت به ادامهي تلاشها براي پيشبرد فرايند صلح تاكيد كرد.
وي گفت: ما تا زمان دستيابي به راهكاري براي خروج از اين مشكل به تلاشهاي خود ادامه ميدهيم.
رييس جمهور روسيه همچنين از تلاشهاي مصر جهت تحكيم اعتماد متقابل بين طرفهاي ذيربط در اين پروندهي پيچيده و حساس تقدير كرد.
وي در پاسخ به سوالي مبني بر اين كه اساس تلاشها جهت تحقق فرايند صلح چيست، گفت: اصولي جود دارد كه در هر گونه تلاش براي حل و فصل عادلانه و فراگير بحران بايد مراعات شود و اين اصول عبارتند از راهكار تشكيل دو كشور، توقف شهرك سازيهاي اسراييل و قرار دادن بيتالمقدس به عنوان پايتخت كشور آيندهي فلسطين - اسراييل.
وي بار ديگر با تاكيد بر ضرورت از سرگيري فرايند صلح بين فلسطينيان و رژيم صهيونيستي، حمايت مسكو را از اين فرايند و همكاري با جامعهي بينالمللي اعلام كرد.
مدودف همچنين تاكيد كرد: كنفرانس بينالمللي صلح خاورميانه كه قرار است پايان سال جاري ميلادي در مسكو برگزار شود در تحقق اين هدف سهيم خواهد بود.
از سوي ديگر، رييس جمهور روسيه طي سخناني در مقر اتحاديهي عرب در قاهره پس از برگزاري نشست با عمرو موسي دبير كل اين اتحاديه، تاكيد كرد كه كشورش موافقت اوليهي تمامي طرفهاي ذيربط پروندهي صلح از جمله دولت جديد اسراييل را براي مشاركت در كنفرانس صلح خاورميانه در مسكو دريافت كرده است.
وي خاطرنشان كرد: تشكيل كشور مستقل و صاحب حاكميت فلسطين به پايتختي بيتالمقدس شرقي بايد نتيجهي به وجود آمده از حل و فصل بحران اعراب و اسراييل باشد.
رييس جمهور روسيه ادامه داد: ما همچنان بر ضرورت توقف شهرك سازيهاي اسراييل تاكيد داريم.
مدودف همچنين بر ضرورت ايجاد راهكاري عادلانه براي حل و فصل مشكل آوارگان فلسطيني و ضرورت تحقق آشتي ملي در فلسطين تاكيد كرد.
وي تصريح كرد: هر گونه ديكته و تحميل دموكراسي و يا دخالت مستقيم خارجي، در جهان عرب جايز نيست.
رييس جمهور روسيه همچنين اظهار داشت: سخنراني باراك اوباما رييس جمهور آمريكا، بر اين موضوع دلالت دارد كه دولت جديد آمريكا دريافته است كه تلاشها جهت دخالت در امور داخلي جهان عرب، ديكته كردن سياست و تحميل خواست و اراده و تحميل دموكراسي عليه اين كشورها، عقيم مانده است و اكنون فهم و درك نسبت به اين موضوع در جهان نيز افزايش يافته است.