آمريكا از شمال و جنوب سودان خواست اجازه ندهند مناقشات بر سر نفت و انتخابات به قرارداد صلح سال 2005 كه به دو دهه جنگ داخلي آنها پايان داده لطمه وارد آورد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در صورتي كه در آستانهي حكمي در ماه ژوئيه در مورد يك منطقه مورد مناقشهي نفتي، انتخابات سال 2010 و همه پرسي در مورد جدا شدن جنوب سودان در سال 2011، مناقشات بر سر چگونگي اجراي اين قرارداد حل نشود، اين كشور افريقايي احتمالا دوباره وارد درگيري خواهد شد.
جيم اشتاينبرگ، معاون وزير امور خارجهي آمريكا با بازتاب نگرانيهاي مقامات و تحليلگران از آغاز دوبارهي جنگ داخلي سودان كه دو ميليون كشته داشت، گفت: احتمال آن خيلي بالاست.
اين جنگ داخلي جداي از جنگ دارفور بوده كه هنوز هم در غرب سودان در جريان است.
اشتاينبرگ در كنفرانسي به ميزباني آمريكا صحبت ميكرد. در اين كنفرانس مقاماتي از حزب حاكم "كنگره ملي" در شمال سودان، جنبش آزادي خلق در جنوب سودان و 20 كشور براي كمك به حفظ توافق جامع صلح شركت كرده بودند.
اين توافق يك دورهي موقت را با وجود دولتي ائتلافي ميان منطقه شمالي مسلمان نشين و جنوبي عمدتا مسيحي نشين سودان و تقسيم ثروت نفت تعيين كرده است.
اين سند ظرف 18 ماه آينده با همه پرسي در جنوب كه به گفته تحليلگران دولت براي انجام آن آماده نيست، تكميل ميشود.
خبرگزاري رويترز از واشنگتن گزارش داده است كه شركت كنندگان در اين كنفرانس تاكيد كردند كه ميخواهند شاهد برگزاري يك انتخابات سراسري هماهنگ با جدول زماني فوريه 2010 بوده و اين كه همه پرسي در مورد حق تعيين سرنوشت خود ديرتر از ژانويهي 2011 نبايد برگزار گردد.
بازگشت به جنگ در سودان، بر صنعت نفت اين كشور كه شركت توتال فرانسه، سي ان پي سي چين، پتروناس مالزي و ديگر شركتهاي اصلي حوزهي نفت در آن فعالند و بر كشورهاي همسايهي آن تاثير خانمان براندازي خواهد داشت.
مناقشهي كليدي ميان دو طرف بر سر كنترل منطقه نفتي "آبييئي" در مركز سودان بوده است. شمال و جنوب سودان ادعاي كنترل بر بخشهايي از اين منطقه را دارند و بنابراين نيروهايشان از زمان قرارداد سال 2005 تاكنون در آن با يكديگر ميجنگيدهاند.
قرار است دادگاه لاهه در اين باره در ماه ژوئيه حكم دهد اما بنا به اعتقاد بسياري هيچ كدام از طرفين از آن تصميم خرسند نخواهد بود.
ژنرال اسكات گريشن، فرستاده ويژه آمريكا براي سودان نيز اعلام كرد كه دولت خارطوم و دولت حاكم جنوب سودان (اس پي ال ام) توافق كردهاند، براي جلوگيري از آغاز خشونت در پي حكم دادگاه همكاري كنند.
وي در اين باره به خبرنگاران گفت: ما تعهد كردهايم كه براي تضمين آرامش هر دو طرف هر كاري از دستمان برآيد انجام دهيم.
يك مقام ديگر آمريكايي نيز عنوان كرد كه طرفين ظرف چند روز مذاكره در واشنگتن توافق كردهاند به همراه گريشن نمايندگان خود را در زمان صدور حكم به منطقه آبييئي بفرستند تا نارضايتيهاي احتمالي را آرام كنند.
از سوي ديگر انتخابات فوريه از موارد ديگر اختلاف است. اس پي ال ام ميگويد از اهالي شمارش نشدهي جنوب بار ديگر سرشماري شود و خواستار تعيين دوباره حوزههاي انتخاباتي شده است.
تحليلگران اعلام كردهاند دولت براي آماده كردن خود به منظور يك همه پرسي در جنوب در ژانويهي 2011 در مورد جدا شدن تقريبا اقدامي انجام نداده است.
چنين شكافي ميتواند آتش درگيريها بر سر مرزها، نفت و حق زمين شبه نظاميان را كه ميان اين دو منطقه حضور دارند روشن كند.
اين مقام آمريكايي كه خواست نامش فاش نشود، عنوان كرد كه نمايندگان شمال و جنوب خواستار ادامه مذاكرات سه جانبه با ميانجيگري آمريكا در ماه آينده در خارطوم و در ماه اوت در "جوبا" هستند.