شبکه تلویزیونی فرانس بیست و چهار، تحولات سیاسی تونس و سرنگونی رژیم زین العابدین بن علی رئیس جمهوری مخلوع تونس را در چارچوب میزگردی با شرکت کارشناسان مسائل سیاسی و اجتماعی این کشور به بحث و تبادل نظر گذاشت.
مجری این شبکه با اشاره به حکومت بیست و سه سال زین العابدین بن علی این سئوال را از زیاد لیمام ، خبرنگار مجله آفریقا پرسید که آیا پیش بینی می کرداین رژیم این گونه از هم بپاشد.
وی در پاسخ گفت به طور صریح بگویم که هیچ کس تصور نمی کرد این رژیم اینگونه و در عرض پانزده روز ازهم بپاشد.
وی با این حال خاطرنشان کرد نقش اصلی را در این سقوط خشم طبقه محروم جامعه ایفا کرد، هر چند که سیاستمداران و احزاب مخالف هم فعالیت های خاص خود را در این زمینه داشتند. وی خاطر نشان کرد علت نقش اصلی مردم در این تحول سیاسی بزرگ نیز آن بود که این اعتراضات قربانی داشت که در تاریخ سیاسی تونس بی سابقه بود .
درست است این کشور تجربه سال هزار و نهصد و هشتاد و چهار را پشت سر خود داشت اما برای مردم در این مقطع از زمان قابل قبول نبود که نیروهای پلیس نزدیک به هشتاد نفر را بکشند.
ابوبکر جامای روزنامه نگار مستقل مغربی، نیز به بررسی احتمال سرایت این قیام به مغرب پرداخت و گفت چنین احتمالی درباره مغرب ضعیف به نظر می رسد. وی علت قیام مردم تونس را ماهیت کثیف رژیم بن علی دانست که در طول بیست و سه سال هیچ گونه دریچه اطیمنانی برای خود باقی نگذاشته بود.
ابوبکر جامای درمقایسه تونس با مغرب گفت اوضاع در مغرب مثل تونس نیست .
زیرا اکنون حکومت حاکم بر مغرب روند دموکراسی سازی در بطن نخبگان کشور را آغاز کرده و این امر باعث شده است تا نخبگان مغربی با هم تفاهم داشته باشند و مانند مورد تونس مردم را به قیام تشویق نکنند.
این روزنامه نگار مغربی با این حال خاطر نشان کرد از نظر فساد مالی شباهت هایی زیادی بین زین العابدین بن علی و پادشاه مغرب وجود دارد .
زیرا بن علی مافیای اقتصادی داشت و پادشاه مغرب نیز با استفاده از نهاد های دولتی بر ثروتهای کشور دست گذاشته است . مجری این برنامه در ادامه این میزگرد به بررسی مواضع آمریکا و فرانسه در تونس پرداخت و گفت : نیکولا سارکوزی در اظهار نظری درباره تونس گفته بود که فضای آزادی های اساسی در تونس در حال گسترش است ، درصورتی که اینگونه نبود.
اما آمریکا از همان ابتدا موضع انتقادی درقبال رژیم بن علی داشت و معتقد بود که باید که این حالت باید تغییر کند.
آکسل کراوز از مجله ترانس اتلانتیک آمریکا در این باره گفت :آمریکا همیشه اعلام کرده بود که بهترین راه حل برای بهبود وضع تونس این است که بن علی از سمت خود کناره گیری کند.
وی افزود البته وزارت امور خارجه آمریکا نیز از همان ابتدا با فراخواندن سفیر تونس در واشنگتن به وی گوشزد کرده بود که سیاست آمریکا در قبال تونس تغییر کرده است . وی با هشدار به دیگر رژیم های حاکم بر کشورهای عربی به سخنرانی هیلاری کلینتون در دوحه قطر اشاره کرد که گفته بود سیاست حمایت بدون چون چرای آمریکا از رژیم ها، نه تنها درمغرب عربی بلکه در دیگر مناطق خاورمیانه به پایان رسیده است. این کارشناس آمریکایی افزود با توجه به این هشدار کلینتون رژیم های حاکم برمغرب ، مصر و کشورهای حوزه خلیج فارس نیز باید احساس خطر کنند. آکسل کراوز خاطر نشان کرد حاکمان کشورهای عربی خاورمیانه باید بدانند که سیاست وضع موجود دیگر به پایان رسیده است و باید بدانند که حکومت های طولانی چندین دهه دیگر قابل قبول نیست. یوری کووالنکو quotation mark خبرنگار روزنامه ایزوستیا روسیه نیز از دیدگاه کشورش به اوضاع پرداخت و گفت به اعتقاد ما آنچه در تونس رخ داد انقلاب نبود بلکه یک شورش مردمی بود.
ابوبکر جامای روزنامه نگار مستقل مغربی در ادامه سخنان خود افزود نباید انتظار داشت در کوتاه مدت ساختار دموکراسی در تونس برقرار شود اما می توان مطمئن شد که تونس دیگر به عقب باز نخواهد گشت. وی احتمال روی کار آمدن اسلامگرایان در تونس را نیز منتفی ندانست .
زیرا اسلامگرایان در تونس آدم هایی تندرویی نیستند.بلکه از نظر شباهت شبیه حزب عدالت و توسعه ترکیه هستند که از مقبولیت بالایی در ترکیه برخوردارند.