سه روز پس از فرار زینالعابدین بنعلی رئیسجمهور سرنگون شده تونس، محمد غنوشی نخستوزیر این کشور ۱۹ وزیر دولت موقت را معرفی کرد. همزمان، وزارت اطلاعات تونس منحل و فرمان آزادی همه زندانیان سیاسی صادر شد.
سه تن از وزرای دولت موقت را، رهبران اپوزیسیون تشکیل میدهند. برپایه گزارش رویترز، احمد نجیب الشابی بنیانگذار حزب دموکراتیک مترقی، احمد ابراهیم، رئیسحزب التجدید و مصطفی بنجعفر رئیس اتحادیه صلح و کار، برای نخستین بار به هیئت دولت راه یافتهاند. این سه تن به ترتیب مسئولیت وزارتخانههای توسعه منطقهای، آموزش و پرورش و بهداشت را به عهده گرفتهاند.ادامه…
شانس اندک نخستوزیر
محمد غنوشی از سیاستمداران میانهروئی محسوب میشود که کمتر از سایر سیاستمداران دوران بنعلی به فساد شهره است. اشپیگل آنلاین مینویسد که به نظر ناظران بومی، او توانائی میانجیگری میان گروههای مختلف را دارد، اما به خاطر نزدیکی به دولتهای پیشین، ممکن است موفق به ایجاد ثبات در تونس نشود. وی در آغاز ناآرامیهای تونس، از قاطعیت نیروهای انتظامی در برابر تظاهرکنندگان پشتیبانی کرده بود.
زینالعابدین بنعلی قبل از فرار به عربستان سعودی، غنوشی را مامور تشکیل دولت جدید کرده بود. وی گفته بود که به استثنای اسلامگرایان و کمونیستها، رهبران همه گروههای اپوزیسیون میتوانند در دولت شرکت کنند. ۵ تن از وزیرانی که از سوی نخستوزیر معرفی شدهاند، عضو دولت پیشین هم بودهاند.
موقعیت اسلامگرایان
برخی از رسانههای غربی ابراز نگرانی کردهاند که در صورت عدم ایجاد ثبات و چشمانداز اقتصادی روشن در تونس، ممکن است اسلامگرایان بتوانند قدرت را در این کشور به دست بگیرند. هفته نامه اشپیگل به نقل از یکی از رهبران اپوزیسیون مینویسد که ممکن است در صورت ادامه هرج و مرج اسلامگرایان بر موج نارضایتیهای مردم سوار شوند. روزنامه لونهبورگ آلمان نیز مینویسد:« تونس، هنوز به میدان پیشروی اسلامگرایان تبدیل نشده است. کمک موثر و فوری اتحادیه اروپا به جامعه مدنی تونس، میتواند سبب شود که وضعیت همینطور بماند.»
لونه بورگ میافزاید:«این که صدراعظم و وزیرخارجه آلمان برای تونس دموکراسی واقعی آرزو میکنند خوب است. اما اگر ثبات و چشمانداز اقتصادی روشن به عنوان پایههای دموکراسی نباشد، این آرزو نقش بر آب خواهد شد.»
جنبش نهضت اسلامی تونس به رهبری شیخ راشد الغنوشی، سالها است برای کسب قدرت در تونس تلاش میکند. شیخ راشد الغنوشی در سخنرانیهای خود میکوشد جانب اعتدال را رعایت کند، اما معتقد است که اسلامگرایان، همهجا، در صورت برگزاری یک انتخابات آزاد، شانس کسب قدرت را دارند.
وی در ماه مارس امسال در مصاحبه با پایگاه اینترنتی قدس که از سوی جمهوری اسلامی ایران پشتیبانی میشود، “امتهای اسلامی” را فراخواند که برای مقابله با سیاستهای اشغالگرانه اسرائیل، به دولتهای خود فشار بیاورند.
الغنوشی در مصاحبه دیگری گفته است:«اسلامگرایان خواستار انتخابات آزاد هستند تا بتوانند در عرصه سیاسی از امکاناتی برای دعوت مردم به سوی خدا بهرهمند شوند.»
شامگاه دوشنبه (۱۷ ژانویه) وزیر کشور تونس در یک مصاحبه تلویزیونی اعلام کرد که ناآرامیهای اخیر تونس تاکنون ۷۸ کشته و بیش از دو میلیارد دلار خسارت مالی به بار آورده است.