دویچه وله تصریح کرد سرنگونی دیکتاتوری تونس برای دیگر کشورها نویدبخش و پیام آور است.
به گزارش شبکه تلویزیونی دویچه وله ، قیام نسبتا موفق مردمی در تونس به تظاهر کنندگان در دیگر کشورهای منطقه که رژیمهای خودکامه و استبدادی بر انها حاکم است ؛ امید بخشید . ناارامی های خشونت امیزی در الجزایر بروز کرده که مصداق بارز این مساله است.
این تظاهرات بخاطر افزایش قیمت اقلام غذایی اساسی در الجزایر است.
درواقع، می توان گفت قیام مردم تونس سبب شده است مردم دیگر کشورهای شمال افریقا الهام بگیرند.
الجزایر بسیاری از همان مشکلات اجتماعی را دارد که تونس با ان مواجه است و به بروز قیام مردمی منجر شد. بیکاری فزاینده و افزایش سرسام اور قیمت مواد غذایی از جمله این مشترکات الجزایره و تونس است. به گفته عبدالعزیز بخت، یک شهروند الجزایری، فرصتهای شغلی چندانی برای نسل جوان وجود ندارد و این نسل امید ندارد و این درحالی است که صاحبان قدرت با تکبر بر مردم حکومت می کنند.
کشورهای شمال افریقا تحت حکومت حاکمانی بوده است که سالها در مسند قدرت بوده اند.
زین العابدین بن علی رئیس جمهور برکنار شده تونس، بن عبدالعزیز بوتفلیقه رئیس جمهور الجزایر و حسنی مبارک رئیس جمهور مصر از جمله این افراد هستند.
مبارک از سی سال پیش رئیس جمهور بوده است.
روز دوشنبه یک مرد مصری در قاهره و در مقابل ساختمان پارلمان این کشور، خودش را به اتش کشید.
همین این اقدام در تونس سبب شده بود تظاهرات و قیام مردمی به راه بیافتد. یک جوان مصری در این خصوص می گوید: تونس گام بلندی برای دورشدن از نظام غیردموکراتیک برداشته است و همین اتفاق می تواند در مصر رخ بدهد.
در مصر نیز مردم این کشور بویژه جوانان از بیکاری فزاینده و فساد فراگیر به ستوه امده اند اما واقعیت ان است که پلیس ضدشورش مصر هرگونه قیام مردمی را به شدت سرکوب خواهد کرد و در عین حال باید توجه داشت که قرار است در ماه سپتامبر امسال(شهریورماه سال اینده) در مصر انتخابات سراسری برگزار شود.
حسنی مبارک اعلام کرده است بار دیگر در انتخابات ریاست جمهوری کشورش نامزد خواهد شد.
به گفته کارشناسان، باتوجه به تحولاتی که در تونس ومنطقه رخ داده است ، مبارک باید به فکر ایجاد اصلاحات باشد تا اینکه مانع از ان شود که اوضاع از کنترلش خارج شود. به نظر می رسد رژیم حاکم بر مصر در مسیر پردست اندازی قرار گرفته است اما از تبدیل شدن به تونسی دیگر بسیار فاصله دارد.
تظاهرات هفته گذشته اردن مصداق دیگری از این مساله است.
هفته گذشته هزاران اردنی در خیابانهای امان، پایتخت اردن، تظاهرات کردند و شعارهایی برضد دولت سردادند.
در بسیاری از کشورهای عربی ازقبیل اردن ، قیمت مواد غذایی و سوخت به شدت افزایش یافته و همین مساله سب خشم و واکنش گسترده مردم شده است. باانکه دولت اردن درپاسخ به اعتراضهای مردمی، به کاهش قیمت ها مبادرت کرده اما این اقدام برای پایان دادن به تظاهرات مردم کافی نبوده است.
به گفته یک شهروند اردنی، مردم باور ندارند که وعده های دولت برای بهبود وضع اقتصادی محقق شود و این وعده ها فقط برای ارام کردن مردم و پایان دادن به تظاهرات است. بیش از نیمی از مردم کشورهای عربی ، زیر سی سال سن دارند اما این افراد اینده روشنی از نظر شغلی و اجتماعی ندارند.
جوانان این کشورها ، حاکمان فاسد خودشان را نشانه گرفته اند که از طریق توسل به زور در مسند قدرت باقی مانده اند.
حسنی مبارک یکی از مصادیق این افراد است که از سی سال پیش در مسند قدرت است و هیچ نشانه ای وجود ندارد دال بر اینکه قرار است انتخابات ازاد و سالم در مصر برگزار شود.
به گفته یک شهروند مصری ، دیگر نمی توان انتظار داشت مردم دربرابر حکومت یک مرد هشتاد ساله (مبارک) سکوت کنند و انها باید نظر خودشان را بیان کنند.
به هرحال، وضعیت تونس سبب شده است امید در میان مردم کشورهای عربی زنده شود اما در عین حال این نگرانی نیز وجود دارد که التهاب و ناارامی در این کشورها بروز کند.
به گفته کارشناسان، بی تردید تحولات تونس همانند موجی است که اثار ان به دیگر کشورهای عربی سرایت می کند.