تونس

خبرگزاري فارس: جيليان يورك در مقاله‌اي با اشاره به حملات گسترده رسانه‌هاي غربي به ايران به بهانه محدوديت‌هاي اينترنتي، ابراز داشت كه تونس علي‌رغم اعمال محدوديت‌هاي گسترده اينترنتي، چون متحد آمريكا بود از انتقادات در امان بود.



به گزارش خبرگزاري فارس، بخش انگليسي پايگاه اطلاع‌رساني شبكه خبري الجزيره در مقاله‌اي به قلم "جيليان يورك "، نويسنده آمريكايي ساكن شهر بوستون نوشت: در تابستان سال 2009، نام "ايران " بر لب همگان جاري بود. وقايع پس از انتخابات بازتاب گسترده‌اي در رسانه‌ها داشت تا آنجا كه مسائل مربوط به انتخابات رياست جمهوري ايران در راس مسائل مطرح در تويتر بود و حتي به وقايع پس از انتخابات ايران "انقلاب تويتري " نيز اطلاق شد.

*توئيتر وقايع ايران، توئيتر وقايع تونس

اين نويسنده و فعال اينترنتي آمريكايي افزود: آنچه در ايران اتفاق افتاد تغيير نظام سياسي را در پي نداشت اما از يكسو توجه‌ها را به ايران جلب كرد و از سوي ديگر به فعاليت‌هاي ديجيتال و نتايجي كه چنين فعاليت‌هايي مي‌توانند در بر داشته باشند. تويتر نه‌تنها در هماهنگي اعتراضات پس از انتخابات در ايران به كار گرفته شد، بلكه به معترضين اين امكان را داد تا اخبار مربوط به وقايع پس از انتخابات را با جهانيان در ميان بگذارند.
اما در خصوص وقايع تونس و آن‌گاه كه مردم اين كشور عليه حكومت ظالم و طولاني‌مدت "زين‌العابدين بن‌علي " قيام كردند، به نظر مي‌رسيد كه توجه جهانيان به جايي غير از تونس جلب شده باشد. آنچه مهم است اين است كه دولت آمريكا كه در خصوص وقايع پس از انتخابات ايران به نحوي گسترده دخالت كرد و حتي به معترضين كمك تكنولوژيك كرده و از تويتر خواست تا به‌روزرساني سيستم‌هاي خود را به تعويق افكند، اين بار در خصوص وقايع تونس سكوت اختيار كرده و هيچ دخالتي نكرد.

* فيلترينگ گسترده اينترنت در تونس

به نوشته يورك، هر چند كه اين ايران و چين هستند كه به فيلترينگ اينترنت معروف شده‌اند اما فيلترينگي كه رژيم تونس بر اينترنت اعمال مي‌كرد كاملا جامع بود. در اين كشور تمامي سايت‌هاي سياسي مخالف و شبكه‌هاي اجتماعي فيلتر شده بودند و براي فيلتر كردن از روش‌هاي چند لايه استفاده مي‌شد. گزارشي كه اخيرا منتشر شده نشان مي‌دهد كه تونس از روش هايي همچون "دي‌ان‌اس تمپرينگ "، "فيلتر كردن آي‌پي‌ها " و "بستن دسترسي به يوآرال‌هاي خاص " را در دستور كار خود قرار داده بود.
علاوه بر اين، همانگونه كه موسسه "اوپن‌نت " در سال 2006 گزارش داد، تونس از نرم‌افزار آمريكايي "اسمارت فيلتر " براي پياده‌سازي سياست‌هاي فيلترينگ خود و بستن سايت‌هاي مختلف استفاده كرده بود. اين سايت‌ها طيف بسيار گسترده‌اي را تشكيل مي‌دادند از جمله سايت‌هاي گروه‌هاي مدافع حقوق بشر، شبكه‌هاي اجتماعي و سايت‌هاي به اشتراك‌گذاري ويدئو، سايت‌هاي حاوي "ال‌جي‌بي‌تي "، سايت‌هاي مربوط به دوست‌يابي و سايت‌هاي پروكسي و فيلترشكن.
يورك همچنين تصريح كرد كه يافته‌هاي موسسه اوپن‌نت در تحقيقات مربوط به سال‌هاي 2009 و 2010 نيز نشان مي‌دادند كه فيلترينگ اينترنت در تونس بسيار گسترده بوده اما رسانه‌هاي جهان در عرصه فيلترينگ تنها به ايران و چين اشاره مي‌كردند و كاري به كار تونس نداشتند.

* چرا انگشت اتهام غرب همواره متوجه ايران است؟

تحليلگر الجزيره در ادامه مقاله خود نوشت: هر ناظر منصفي به خوبي مي‌داند كه چرا ايران در عرصه فيلترينگ مركز توجهات است، در حالي كه رژيم تونس مورد چنين توجهي نبود. "ترس از برنامه هسته‌اي ايران، ترس از خطر ايران براي رژيم صهيونيستي و ترس از اسلام سياسي " منجر شده است كه توجه غرب بيشتر بر ايران متمركز شود. تمركز بر چين هم توجيه‌پذير به نظر مي‌رسد، چرا كه منافع اقتصادي آمريكا در اين كشور آسيايي با اينترنت فراگير بهتر تامين مي‌شود.
يورك افزود: اما در سوي ديگر، تونس دوست آمريكا و كشوري سكولار بود كه در جنگ موسوم به جنگ عليه تروريسم متحد اين كشور محسوب مي‌شد. تونس متحد آمريكا بود، اما ايالات متحده نمي‌توانست متحد روزنامه‌نگاران و وبلاگ‌نويسان تونسي باشد! رژيم بن‌علي هر شهروندي را كه صداي خود را عليه حكومت بلند مي‌كرد، تهديد مي‌كرد اما آمريكا طي 24 سال گذشته متحد رژيم بن‌علي بود و هيچ استقبالي از ناراضيان تونسي نمي‌كرد.

*ركسانا صابري، لو ژيابائو و سليم بوخدير

در مقابل، وقتي در سال 2009، "ركسانا صابري "، روزنامه‌نگار ايراني دستگير و زنداني شد، "هيلاري كلينتون "، وزير خارجه آمريكا راسا خواستار آزادي وي شد. همچنين وقتي "لو ژيابائو "، روزنامه‌نگار چيني، حائز شرايط براي دريافت جايزه صلح نوبل شناخته شد، كلينتون خواستار آزادي فوري وي شد.
بنابراين گزارش، از سوي ديگر وقتي "سليم بوخدير "، روزنامه‌نگار تونسي در سال 2007 به خاطر توهين به رييس‌جمهور اين كشور مورد ضرب و شتم قرار گرفت و زنداني شد، وزارت خارجه آمريكا بيانيه‌اي صادر نكرد و تنها در پاسخ به نامه كميته دفاع از روزنامه‌نگاران، نگراني خود را از وضعيت بوخدير اعلام كرد؛ لذا اين موضوع هرگز مورد توجه جهانيان واقع نشد. كميته دفاع از روزنامه‌نگاران بعدها اعلام كرد كه تونس يكي از 10 كشوري است كه بدترين نقاط جهان براي روزنامه‌نگاران محسوب مي‌شوند. "موسسه گلوبال ويسز " نيز بعدها 23 مورد تهديد روزنامه‌نگاران را در اين كشور گزارش كرد.
در ششم ژانويه امسال، 3 مورد ديگر نيز به اين فهرست 23 موردي اضافه شد. وبلاگ‌نويساني به نام‌هاي "حمدي كلوچا "، "عزير امامي " به خاطر فعاليت در تويتر دستگير شدند و "سليم امامو " نيز به خاطر فعاليت در يك شبكه اجتماعي ديگر دستگير شد.

* آزادي اينترنت و سياست خارجي آمريكا

يورك در ادامه اين مقاله تصريح كرد: آن‌گاه كه در سال2010 وزير خارجه آمريكا، آزادي اينترنت را يكي از اولويت‌هاي سياست خارجي ايالات متحده برشمرد، بسياري از اين مسئله ابراز خرسندي كردند. اما اكنون و با گذشت يك‌سال از بيانات كلينتون ترديدهاي زيادي نسبت به سياست آمريكا در قبال وبلاگ‌نويسان مورد تهديد قرار گرفته در كشورهاي متحد ايالات متحده همچون مصر و تونس ايجاد شده است. ايالات متحده با محور قرار دادن ايران و چين در اين سياست ميليون‌ها دلار هزينه كرده است اما به نظر نمي‌رسد كه تغيير خاصي ايجاد شده باشد.
اين گزارش حاكي است: فعالان اينترنت در تونس از آمريكايي‌ها بسيار خشمگين‌اند و حق هم دارند كه خشمگين باشند. "سامي بن غريبه "، فعال تونسي تبعيد شده از اين كشور در سپتامبر سال گذشته ميلادي در اين خصوص اظهار داشت: "دقت كنيد كه رسانه‌هاي آمريكايي و غربي تا چه حد اخبار مربوط به وبلاگ‌نويسان ايراني و چيني را پوشش مي‌دهند اما از سوي ديگر مسائل مربوط به وبلاگ‌نويسان كشورهاي عربي متحد غرب را مورد بي‌توجهي قرار مي‌دهند! "

*سخنان كلينتون در خصوص آزادي اينترنت تنها زماني مي‌توانست ارزشمند باشد كه واقعا به اجرا درمي‌آمد

يورك تاكيد كرد: سخنان كلينتون در خصوص آزادي اينترنت تنها زماني مي‌توانست ارزشمند باشد كه واقعا به اجرا درمي‌آمد. وي در سخنراني خود آزادي اينترنت را از "مشخصه‌هاي آمريكا " دانسته و تاكيد كرده بود كه همگان بايد بدون محدوديت به اينترنت دسترسي داشته باشند. وي همچنين از شركت‌هاي آمريكايي خواسته بود كه با سانسور در اينترنت مقابله كنند.
بديهي است كه چنين سخناني كافي نيستند و اگر آمريكا واقعا مي‌خواهد كه "قلب‌ها و ذهن‌ها " را به تسخير خود درآورد بايد موضع محكمي در برابر نقض حقوق بشر در كشورهاي دوست و متحد خود اتخاذ كند.
اين نويسنده آمريكايي اضافه كرد: هرگاه ايالات متحده بيانيه‌اي براي آزادي يك وبلاگ‌نويس زنداني صادر مي‌كند، همه جهان آن را مي‌شنوند و همانگونه كه "ناصر ودادي "، مدير موريتانيايي "كنگره اسلام و آمريكا " مي‌گويد، بيانيه سفارت آمريكا در موريتاني توانست تنها ظرف سه روز يك روزنامه‌نگار اهل موريتاني را از زندان آزاد كند. اين در حالي بود كه سفارت آمريكا مدت‌ها در قبال دستگيري اين روزنامه‌نگار سكوت پيشه كرده بود و بسيار دير اقدام به صدور بيانيه كرد.

* مردم تونس ديگر اعتمادي به سياست‌هاي آمريكا ندارند

به نوشته يورك، ترديدي نيست كه ديپلماسي پديده‌اي چندلايه است و درك اينكه چرا از اين پس براي مردم تونس سخت خواهد بود كه به سياست‌هاي آمريكا اعتماد كنند كار چندان شاقي نيست. آنها مدت‌هاي مديدي را تحت سلطه رژيم ستمگري زندگي كرده‌اند كه متحد آمريكا بوده است.
براي اصلاح اين وضعيت، آمريكايي‌ها بايد چند گام كوچك اما پرمعني را بردارند. اولين گام اين است كه آزادي اينترنت را نبايد تنها به چند كشور محدود كنند، بلكه بايد خواستار آزادي اينترنت در تمام كشورها باشند چرا كه اين تلاش تنها در اين صورت است كه مي‌تواند مثمر ثمر باشد. در اين خصوص نبايد براي آمريكايي‌ها بين ايران با كشورهايي چون كره جنوبي و تونس تفاوتي وجود داشته باشد.
دوم اينكه اگر آمريكايي‌ها قصد دارند همچنان بر روي سيستم‌هاي فيلترشكن كه از فيلترينگ كشورها عبور مي‌كنند سرمايه‌گذاري كنند و آنها را به خارج صادر كنند، بايد در خصوص امنيت آنها نيز اطمينان كامل كسب كنند. بديهي است كه شركت‌هايي كه براي توليد اين سيستم‌ها 30 ميليون دلار پول مي‌گيرند، در صورت درست انجام ندادن كارشان و عمل نكردن به وظايفشان نبايد از مجازات مصون باشند. در ضمن هر شركت آمريكايي كه به كشورهاي فيلتركننده اينترنت ابزار فيلترينگ صادر مي‌كند، بايد مجازات شود.
يورك در پايان خطاب به رسانه‌هاي آمريكايي نوشت: شما براي دولت كار نمي‌كنيد. تونسي‌ها به خيابان‌ها ريختند تا ديكتاتوري را نابود كنند اما شما به آن توجهي نكرديد و ساكت بوديد. وقت آن رسيده است كه صدايتان در آيد.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران