خبرگزاري رويترز از تونس گزارش داد: مردم تونس روز گذشته وبراي اولين بار از زمان سرنگوني 'زين العابدين بن علي'، نماز جمعه را در مساجد بدون بيم از دست دادن كارشان و يا تحديد آزادي شان، به جا آوردند.
تونسي ها در طول 23سال حكومت 'زين العابدين بن علي' نماز خود را با ترس به جا مي آوردند و كمتر به مسجد مي رفتند واگر مي رفتند با يكديگر صحبت نمي كردند ، همچنانكه زنان از بيم بازداشت قادر به داشتن حجاب نبودند و مردان هم ريش نمي گذاشتند.
'عبدالقوي' (57ساله) يكي از شهروندان تونسي در اين باره گفت: ما تاكنون نمي توانستيم آزادانه نماز را به جا آوريم.
روز گذشته حضور انبوه نمازگزاران براي اقامه نماز جمعه در مساجد تونس به گونه اي بود كه برخي ناچار در محوطه خارج از مسجد نماز را به جا آوردند.
گزارش رويترزمي افزايد : 'بن علي' همچون اغلب رهبران عرب از خود دژي براي جلوگيري از گسترش آنچه كه از آن 'افراط گري اسلامي' و 'القاعده' ناميده مي شود، درست كرده بود.
در دوران رياست جمهوري 'بن علي' شمار زيادي از نيروهاي پليس مخفي در مساجد حضور پيدا مي كردند وگزارش هاي امنيتي در باره آن دسته از افرادي كه هميشه نماز را در مساجد به جا مي آوردند، تهيه مي كردند.
'رضا الحراثي' در گفت وگو با 'رويترز' اظهار داشت: در تونس اگر مي خواستي يك شغل دايمي داشته باشي بايد مورد تحقيق امنيتي از جمله عقيدتي قرار مي گرفتي.من از كار اخراج شدم و وقتي علت را پرسيدم گفته شد كه مشكل با وزارت كشور است، اگر يك انسان با خود صادق و به عقايد اسلامي خود پايبند باشد، شغل خود را از دست مي دهد و يا اينكه يك شغل ثابت را به دست نمي آورد.
'زين العابدين بن علي' براي چند دهه نظام لائيك را در تونس مستقر كرد. 'حبيب بورقيبه' رهبر استقلال و رييس پيشين تونس هم اسلام را تهديدي براي دولت مي دانست و حجاب را 'دستمالي منفور' توصيف مي كرد.
'بورقيبه' با مصادره كردن موجودي صندوق هاي اسلامي و تعطيلي دادگاه هاي شرعي، نظام لائيك را در اين كشور مستقر كرد.
در دوران 'بن علي' زنان محجبه از آموزش وكار محروم بودند.
شمار زيادي از زنان تونسي مي گويند كه پليس هرزمان ممكن بود آنان را در خيابان توقيف و وادار به در آوردن حجاب و امضاي اسنادي در محكوميت حجاب كند. مردان ريش دار هم با مشكلات مشابهي مواجه مي شدند.
موذن يكي از مساجد كه خواست نامش فاش نشود گفت: خطيب نماز جمعه بايد متن سخنراني خود را از قبل به مقامات ارايه مي داد.
در روز اول عزاي عمومي سه روزه كه براي كشته شدن 78نفر در جريان تظاهرات مردمي در تونس برگزار شد، خطيب مسجد 'قدس' نمازگزاران را به خودداري از انتقام و تلاش براي حفظ وحدت تونس فراخواند.
اين خطيب مسجد گفت: بايد از فرصت تغيير وتحولي كه پيش آمده استفاده كنيم و براي برگزاري انتخابات تلاش نماييم.
نمازگزاران نيز گفتند : غرب در انعكاس تهديدهاي ناشي از 'القاعده'، مبالغه كرده است و دولت ها هم از آن به عنوان بهانه اي براي سركوب آزادي ها استفاده مي كنند.
'شوقي' پزشك 34 ساله تونسي در اين باره گفت : افراط گرايي اصطلاحي است كه جرج بوش وكاخ سفيد آن را رواج دادند. و چنين اصطلاحي وجود خارجي ندارد.