كارشناسان و تحليلگران مي گويند انتشار اخبار مربوط به اعتراض هاي مردمي تونس الهام بخش شهروندان كشورهاي عربي شده است، افرادي كه همچون تونسي ها آرزوي تغيير وتحول را در سر مي پرورانند.
خبرگزاري فرانسه امروز (شنبه) از دبي گزارش داد، 'عبدالخالق عبدالله' تحليلگر اماراتي در اين زمينه گفت: شرايط تونس الهام بخش ملت هاي عرب و رسانه هاي عربي است و شبكه هاي ماهواره اي نقش موثري را در اين زمينه ايفا مي كنند.
عبدالله در ادامه گفت پوشش خبري مناسب شرايط تونس، آنها را از وضعيت دقيق اين كشور وتحولات اخير آن مطلع ساخت.
اما وي در ادامه گفت: هرچند كه رسانه هاي گروهي الهام بخش ديگر ملت هاي عرب تشنه اصلاح و مخالف ظلم است اما اين الهام با وجود شباهت هاي موجود ميان تونس و ديگر كشورهاي عربي كه از فساد، بيكاري و فشارهاي امنيتي رنج مي برند، به معناي تكرار همان رويدادها در اين كشورها نيست.
از ميان 300 ميليون شهروند عرب حدود 50ميليون نفر از بيكاري رنج مي برند. آفت بيكاري ، 'محمد البوعزيزي' شهروند تونسي را واداشت تا در 17 دسامبر (26 آذر) خودسوزي كند و با اين اقدام جرقه آتشي را كه نظام 'زين العابدين بن علي' به كام خود بلعيد، برافروزد.
'جمال خاشقجي' تحليلگر و روزنامه نگار سعودي در اين زمينه به خبرگزاري فرانسه گفت: حادثه البوعزيزي كه از اينترنت شاهد آن بوديم تبديل به الگويي شده است كه ما امروزه شاهد تكرار آن در كشورهايي چون الجزاير، مصر و موريتاني هستيم.
وي افزود: تونسي ها با وجود سرنگوني 'بن علي' همچنان از شبكه هاي اينترنتي براي ريشه كن كردن حزب تجمع دمكرات وابسته به 'بن علي'، بهره مي برند.
به گفته خاشقجي، نظام هاي عرب بويژه نظام حاكم بر يمن تلاش مي كنند با گشودن راههاي ارتباطي با مخالفان خود از تاثير احتمالي ابعاد رسانه اي اعتراض هاي مردمي تونس بكاهند.
در همين حال 'العربي شويخه' كارشناس رسانه اي تونسي در اين خصوص گفت كه راههاي ارتباطي اينترنتي نقش مهمي در اعتراض هاي مردمي تونس داشت.
شويخه افزود: جوانان تونس از طريق همين شبكه ها توانستند شرايط بسته كشورشان در دوره حكومت بن علي را به خارج منتقل و تحولات اخير را منعكس كنند.
'زين العابدين بن علي' رييس جمهوري مخلوع تونس بعد از 23سال حكومت به دنبال قيام مردم به عربستان فرار كرد.