موسسه صهیونیستی از پیامدهای انقلاب مردم تونس و تاثیر آن بر جهان عرب و به ویژه نظام های مصر و اردن و افزایش قدرت اسلامگرایان ابراز نگرانی کرد.
به گزارش پایگاه اینترنتی روزنامه القدس العربی چاپ لندن ، اشلومو بروم از مرکز مطالعات امنیت ملی وابسته به دانشگاه تل آویو در تحقیقی تحلیلی درباره پیامدهای انقلاب تونس بر جهان عرب و بر اسرائیل نوشت تل آویو باید از تحولات در مصر و اردن بسیار نگران باشد .
اشلومو معتقد است نظام مصر از مشکلات زیادی رنج می برد و نظام این کشور به علت سن بالای حسنی مبارک رئیس جمهور مصر و مشخص نبودن وضع جسمانی وی و همچنین مشخص نبودن جانشینش در جا می زند . اشلومو گفت حسنی مبارک برای آنکه فرزندش را جایگزین خودش کند مقدمه چینی می کند اما با مخالفت گسترده داخلی روبرو شده است . به عقیده این پژوهشگر اسرائیلی نظام حاکم بر قاهره توانسته است سازمانهای امنیتی ایجاد کند و نخبگان زیادی را در راستای نظام حاکم پرورش دهد.
در این تحقیق آمده است اسرائیل باید از تحولات در اردن که از بحران اقتصادی بسیار شدیدی رنج می برد نگران باشد . مردم اردن در جوش و خروش هستند و بین اردنی های فلسطینی تبار و ساکنان بومی اردن تنش وجود دارد و اسلامگرایان نیز قدرتمند شده اند .
به اعتقاد اشلومو ، نظامهای مصر و اردن در آینده نزدیک باثبات هستند اما در دراز مدت ثبات این دو نظام به شدت در خطر است.
این تحقیق می افزاید انقلاب تونس بر خلاف کودتاهای سابق در کشورهای عربی یک انقلاب مردمی بود .
اشلومو گفت کودتاهای نظامی در جهان عرب در دهه های اخیر دیگر صورت نگرفته است علتش نیز قدرت نظامهای دیکتاتوری در جهان عرب است که با مشت آهنین بر مردم حکومت می کنند علاوه بر اینکه شبکه های تلویزیونی ماهواره ای نمی گذارند یک فرمانده بتواند کنترل رادیو و تلویزیون را به دست بگیرد و کودتای نظامی به راه بیندازد . اشلومو نوشته است نظام استبدادی تونس با تظاهرات مردمی سرنگون شد و همین ملتهای دیگر کشورهای عربی را تحت تاثیر خود قرار داده است و به این نتیجه رسیده اند که نظام دیکتاتوری هر قدر هم که دیکتاتوری باشد می توان آن را سرنگون کرد به همین سبب است که بسیاری از ملتهای عربی برای ابراز همبستگی با ملت تونس دست به تظاهرات زدند .
اشلومو نوشت رسانه ها در موفقیت انقلاب تونس نقش تعیین کننده ای ایفا کردند و اینترنت تا اندازه زیادی در روند حوادث مهم بود.
این پژوهشگر اسرائیلی توصیه کرده است پیامدهای انقلاب تونس در کوتاه مدت و دراز مدت بررسی شود زیرا بعید نیست که تظاهرات گسترده در جهان عرب به راه بیفتد . اشلومو نوشت با همه اینها نظامهای عربی در سرکوب تظاهرات و کنترل آنها بسیاربا تجربه شده اند اما دشوارترین سئوال آن است که تاثیر انقلاب تونس بر جهان عرب در دراز مدت چه خواهد بود .
اگر انتخابات به شیوه دمکراتیک برگزار شود و یک الگوی دمکراتیک به شیوه غربی در پی داشته باشد تونس به نمونه ای تبدیل خواهد شد که سایر کشورهای عربی از آن الگو خواهند شد اما اگر قدرت اسلامگرایان در تونس رشد کند که بعید هم نیست در آن صورت ملتهای عربی از آن الگوگیری خواهند کرد به ویژه آنکه موج اسلامگرایی در جهان عرب بسیار ریشه دار است و گسترش دارد در نتیجه جنبشهای اسلامی را در جهان عرب ترغیب خواهد کرد برای سرنگون کردن نظامهای حاکم استبدادی دست به انقلاب بزنند .