زمانی که انقلاب مردم تونس دیوارهای ترس و وحشت از رژیم دیکتاتوری آن را فرو ریخت، معادلات ده ها سال رابطه بین حاکمیت و مردم را در بیشتر کشورهای عربی بر هم زده شد.
پایگاه اینترنتی شبکه المنار روز یکشنبه در مطلبی در باره سرنگونی رژیم زین العابدین بن علی دیکتاتور مخلوع تونس و تاثیر آن برسایر کشورهای عربی نوشت : حاکمیت در این کشورها بر اساس قدرت و تکیه زدن بر صندلی مادام العمرریاست استوار بود که تحقق خواسته های به حق در برابر آن جز با پرداخت بهای سنگین ممکن نیست.
موفقیت انقلاب تونس به عنوان یک تحول بزرگ می تواند الهام بخش مردم در بسیاری از کشورهای عربی باشد و سبب ایجاد انگیزه ای و جرات بخشی به آنان برای ایستادگی در برابر حاکمانی است که در ورای نظام و سیستم امنیتی جای گرفته و این تصور وجود دارد که شبکه حفاظتی این رژیم ها که از حمایت خارجی نیز برخوردارند ، آهنی و خلل ناپذیر است ؛ اما نظام امنیتی تونس در برابر مردم تحول خواه آن کشور شکننده بود.
به نظر می رسد که تحولات تونس در بسیاری از کشورهای عربی تاثیر گذار بوده است ؛ زیرا در این کشورها نیز برگزاری تظاهرات و فعالیت ها علیه حاکمیت و حکومت آغاز شده و مردم مانند محمد بوعزیزی 26 ساله سبزی فروش تونسی که سبب شعله ور شدن آتش انقلاب تونس شد، خود را آتش می زنند، انقلابی که نظام تونس را سرنگون کرد و زین العابدین رئیس جمهوری این کشور را فراری داد.
روز جمعه با خودسوزی سه مصری دیگر شمار افرادی که در این کشور خود را آتش زده اند، به 12 نفر رسید.
همچنین گزارش ها از دست زدن مردم به چنین اقدامی در کشورهای الجزایر و موریتانی حکایت دارد ؛ در شرایطی که تظاهرات گسترده ای در الجزایر، اردن و مصر برگزار شده است.
روز جمعه هزاران نفر از مردم اردن در اعتراض به افزایش قیمت مواد غذایی ، بدتر شدن شرایط زندگی و افزایش فساد مالی به علت سیاست آزاد سازی قیمت ها، تظاهرات کردند. در تظاهرات روز جمعه دستکم 5 هزار نفر شرکت داشتند که بزرگ ترین تظاهرات در نوع خود و از زمان آغاز اعتراض ها از هفته پیش بود.
در مصر هم گروه های مخالف خواستار این شدند که روز 25 ژانویه به روز خشم عمومی و تشکیل جنبش های مردمی نامگذاری شود.
تظاهرات ده ها تن از فعالان سیاسی مصر پس از پیروزی انقلاب تونس در برابر اتحادیه روزنامه نگاران برای اعلام حمایت از مردم تونس برگزار شد که در آن انجام اصلاحات سیاسی و اقتصادی در مصر درخواست شد.
در الجزایر نیز با وجود هشدار مقام ها و قانون وضعیت فوق العاده که از سال 1992 در این کشور وجود دارد، حزب مخالف " تجمع برای فرهنگ و دموکراسی " بر شرکت در تظاهراتی با هدف درخواست برای آزادی و دمکراسی در کشورتاکید کرد.
موضع آمریکا
در همین حال آمریکا درخصوص احتمال کشیده شدن انقلاب تونس به سایر کشورهای منطقه ابراز تردید کرد. " فلیپ کراولی " سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور در این خصوص گفت، تردید دارم که انقلاب تونس شبیه گلوله برفی باشد.
وی گفت: شکی نیست که گرایش های گسترده ای از منطقه خلیج فارس تا شمال آفریقا وجود دارد.
رهبران این کشورها باید ایجاد فرصت های بیشتر اقتصادی و توسعه سیاسی برای ملت ها که بیشتر آنها را جوانان تشکیل می دهند، در پیش بگیرند اما من شک دارم که در کشورهای دیگر نیز چنین تحولاتی صورت گیرد.
آنچه تاکنون به نظر می رسد این است که تحولات تونس در دیگر کشورها تاثیر گذار است.