سازمان دیده بان حقوق بشر در گزارش سالانه ای که دوشنبه منتشر شد اعلام کرد مهم ترین کشورهای نفت خیز آفریقا باوجود رویه های سرکوبگرانه و فساد مالی عمومیت یافته به صورت قابل توجهی از انتقادات جامعه بین المللی می گریزند.
بنابر اعلام این سازمان مدافع حقوق بشر ، به این ترتیب غرب برای محکوم کردن موارد نقض حقوق بشر در نیجریه و آنگولا که برای جایگاه نخستین تولید کننده نفت خام در قاره سیاه باهم رقابت می کنند تردید به خود راه می دهد. دیده بان حقوق بشر در لواندا، که در آن فساد مالی بومی حاکم است به وخامت حقوق اساسی مانند آزادی بیان یا اطلاع رسانی در سال دوهزار وده اشاره می کند اما شرکای تجاری این کشور که نمی خواهند منافع اقتصادی خود را به خطر اندازند برای انتقاد از دولت تردید به خود راه می دهند.
دیده بان حقوق بشر در نیجریه به موارد سواستفاده عمومیت یافته نیروهای پلیس و اختلاس گسترده منابع نفتی و مصونیتی که عاملان موارد نقض حقوق بشر از آن برخوردار هستند اشاره می کند. اما در آنجا نیز ، نقش قدرت منطقه ای نیجریه ، صادرات نفت این کشور و مشارکت آن در تامین نیروهای صلح بان سازمان ملل موجب می شود که دولت های خارجی از جمله آمریکا و انگلیس از انتقاد علنی از این کشور خودداری کنند. بنابر اعلام این گزارش ، گینه استوایی که در آن فساد مالی و سرکوب حاکم است همچنین از درامدهای نفتی خود بهره می گیرد.
واشنگتن که شرکت های آن بر بخش نفتی گینه استوایی حاکم هستند به اتخاذ تدابیر اندکی علیه حکومت تئودورو اوبیانگ انگوما رئیس جمهوری این کشور بسنده می کند و این درحالی است که قدرت استعمارگر سابق آن یعنی اسپانیا عموما از از اعمال هرگونه فشاری علیه این کشور خودداری کرده است. در مقابل، این سازمان تاکید می کند که پیشرفت هایی در گینه به دست آمده است .
در این کشور نخستین انتخابات آزاد و عادلانه پس از استقلال در سال هزار ونهصد وپنجاه وهشت به ویژه به مدد فشارهای جامعه بین المللی برگزار شد. به گزارش خبرگزاری فرانسه از بروکسل، دیده بان حقوق بشر خاطر نشان کرد: تلاش ها برای به تاخیر انداختن روند انتخاباتی با مداخله های نظام مند پاریس، واشنگتن ، بروکسل و سازمان های بین المللی مواجه شد.
این سازمان از جامعه بین المللی خواست تا از اصول دموکراتیک برای انگیزه های اقتصادی چشم پوشی نکند.