دیکتاتور تونس، زین العابدین بن علی در سال 1987 در جریان یک کودتای آرام پورقیبه رئیس جمهور وقت را کنار گذاشت و 23 سال در این کشور حکمرانی کرد و سرانجام با زلزله سیاسی ناشی از خیزش و حرکت خودجوش مردمی ناگزیر به فرار از کشور شد. زلزله سیاسی در تونس اینگونه آغاز شد که محمد بوعزیزی جوان دانشجوی تونسی در اعتراض به بیکاری، وضع اقتصادی و معیشتی و ممانعت از کار کردن وی با چرخ دستی در بلاءبهام اقدام به خودسوزی کرد.
گسترش فساد در دولت بن علی را احاطه و انحصار خاندان بوعلی بر اقتصاد این کشور، افشاءگری مخالفان دولت در فضای مجازی و گسترش آن در یکسال گذشته بویژه در سایت تونی لیکس، موجب تنفر مردم و نارضایتی شدید آنها گردیده که با حادثه خودسوزی دانشجوی بیکار تونسی چون جرقه در انبار باروت موجب انفجار جمعیت در خیابانها شد و فعالان اجتماعی و مخالفان دولت به سرعت جزئیات این حادثه را مستتر کردند و اتحاد و ائتلاف مردمی موجب سرنگونی رژیم دیکتاتوری در تونس گردید. به گونه ای که همچنان پس لرزه های آن در تونس و دیگر کشورها موجب نگرانی حاکمان کشورهای سلطه و دولت های حاشیه، رژیم های سنتی و استبدادی در منطقه خاورمیانه شده است.
در تونس محمد الغنوش نخست وزیر وقت نتوانسته بر اوضاع مسلط شود و مردم خواهان تشکیل جمهوری جدید بدون حضور وابستگان رژیم قبل هستند و در همراهی با مردم 5 نفر از وزراء کابینه جدید استعفا کرده اند و نخست وزیر دولت انتقالی اعلام کرد که پس از برگزاری انتخابات از صحنه سیاسی کشور کنار خواهد رفت.
خیزش مردم مسلمان تونس و انقلاب علیه دولت خودکامه زین العابدین بن علی بازتاب ها و پیامدهای مختلفی را در منطقه خاورمیانه و کشورهای عربی داشته است.
محافل غربی و صهیونیستی نگران از تکرار و تسری موج بیداری به دیگر کشورهای عربی غربگرا و متمایل به اسرائیل هستند و این نگرانی در قلمرو برخی دولت های منطقه با توجه به واکنش ها، اجتماعات و تظاهرات مردم در راستای حمایت از حرکت مردم مسلمان تونس و شادی و شادمانی از فرار رئیس جمهور مادام العمر این کشور بیشتر است.
در مصر عبده عبدالعظیم 49 ساله مالک یک رستوران در استان اسماعیلیه در اعتراض به ظلم و فساد خودسوزی کرده است.
در الجزایر، یک جوان در منطقه تبعه مقابل شهرداری خود را آتش زده است و ناآرامی و تظاهرات در شهرهای الجزایر در اعتراض به تورم و وضع بد معیشتی ادامه دارد. و یک نماینده پارلمان در جریان تظاهرات مجروح شده است. در یمن علی عبدالصالح با نگرانی از تکرار حادثه تونس، از ریاست جمهوری مادام العمر صرف نظر کرده است و لغو اصلاح قانون اساسی در یمن را ابلاغ کرده است و در جریان اعتراضات مردمی 10 نفر در درگیری با پلیس مجروح شده اند.
در سودان حسن الترابی رهبر اسلام گرای مخالف دولت دستگیر شد. وی در مصاحبه ای اعلام کرده است که به علت جدایی بخشی جنوب و عدم تحقق وعده های اقتصادی، ناآرامی هایی شبیه آنچه در تونس اتفاق افتاده در سودان نیز اتفاق خواهد افتاد.
محمد البرادعی از حسنی مبارک رئیس جمهور مصر خواسته با کناره گیری از قدرت، بطور مسالمت آمیز حکومت را انتقال دهد و مانع تنش و بحران مشابه تونس در مصر شود. وی هشدار داده که حسنی مبارک به سرنوشت دیکتاتور تونس دچار خواهد شد.
کریم الخضادی از رهبران مخالف دولت مصر نیز ... ، انقلاب تونس آغاز انقلاب های آزاد و دمکراتیکی است که موجب رهایی از رژیم های مستبد عربی در منطقه خواهد شد.
صرفنظر از اینکه در تونس پس از قیام و سقوط رژیم حاکم، چه نوع حکومت و رژیمی پدید آید. براندازی و سقوط یک دولت غربگرا در یک کشور جهان عربی در خاورمیانه بیانگر این است که اگر مردم بخواهند، خواسته هایشان محقق بشود و علیرغم هزینه های سنگین غرب تحولات منطقه، خواست مردم از اراده آمریکا و صهیونیسم خارج شود و باید در انتظار تکرار حادثه تونس در کشورهای دیگر منطقه باشیم.
در گزارش نظرسنجی پایگاه خبری النسیج حدود 80% از کاربران در حوزه خاورمیانه معتقدند که خیزش مردم تونس در سایر کشورهای عربی منطقه تکرار خواهد شد. و سرنوشت زین العابدین بن علی درس عبرت به حکام منطقه مبدل خواهد شد.
دولتهای غیرمردمی، وابسته و غربگرا تا دیر نشده پیام خاموش مردم کشورشان را درک کنند. و منافع ملی و مردم خود را بر استیلای دولت های بیگانه و غارتگری آنها ترجیح دهند به دین و ارزشهای اسلامی و خواست مردم خود توجه کنند. دوره حکومت های موروثی ظالمانه و خودکامه، مادام العمر و هزار فامیلی به سر آمده و اگر به تغییر رفتار و اصلاحات سیاسی اقتصادی و خواست مردم تن ندهند آنچه در تونس اتفاق افتاده در انتظار آنهاست.