افزایش شدید حملات دزدان دریایی به کشتی های مختلف تجاری در آب های سومالی، باعث نگرانی تاجران و همچنین کارشناسان سیاسی شده است.
به گزارش شبکه تلویزیونی بلومبرگ امریکا، دزدان دریایی در سومالی در همین هفته یک فروند کشتی باری آلمانی را ربودند.
این دزدان دریایی بیش از پیش جسور شده و تقاضاهای مالی شان را برای آزاد سازی کشتی های ربوده شده نیز بیشتر کرده اند.
شورای بین المللی دریانوردی گزارش داد، در طول سال گذشته میلادی، دزدان دریایی در منطقه یاد شده، در مجموع پنجاه و سه فروند کشتی را ربودند که رکوردی جدید محسوب می شود.
شمار خدمه این کشتی ها در مجموع به یک هزار و یکصد و هشتاد و یک نفر می رسید.
میانگین مقادیر باج خواهی دزدان دریایی در سال 2010 میلادی برای آزاد سازی هر کشتی و خدمه آن، به پنج و چهار دهم میلیون دلار رسیده است.
این در حالی است که این رقم، سی و شش برابر میانگین باج خواهی دزدان دریایی در همین منطقه در سال 2005 میلادی است که فقط یکصد و پنجاه هزار دلار بوده است.
شورای بین المللی دریانوردی گزارش داد که هر ساله بیش از بیست و پنج هزار فروند کشتی از آبهای منطقه سومالی عبور می کند.
علت محبوبیت این راه، سرعت و کوتاهی آن است زیرا کشتی ها از آب های میان یمن و سومالی می گذرند و پس از طی کردن طول دریای سرخ، به کانال سوئز در مصر می رسند، و از آنجا به دریای مدیترانه راه پیدا می کنند.
این در حالی است که برخی از کشتی های بسیار بزرگ نفتکش، از بیم ربوده شدن کشتی و خدمه آن، به جای گذر از این معبر کوتاه، قاره آفریقا را دور می زنند تا با دزدان دریایی روبرو نشوند.
هزینه های مضاعف برای کشتی هایی که از این راه دور تر می روند، در مجموع بالغ بر دو و چهار دهم میلیارد دلار در سال است، زیرا این کشتی ها، محموله ارزشمند خود را به مراتب دیرتر به مقصد می رسانند.
همچنین هزینه های بیمه های حمل و نقل دریایی در سال های اخیر، به شدت افزایش یافته است.
به علاوه، دولت های مختلف جهان با صرف بودجه های قابل توجه خود، کشتی های جنگی شان را برای محافظت از این آب ها گسیل داشته اند، که البته کاری ساده نیست، زیرا مساحت این منطقه آبی، ده برابر کل مساحت کشور آلمان است.
جک لنگ، یکی از مشاوران سازمان ملل در گزارش کتبی خود آورده است، این وضع در حقیقت، به مثابه نبرد یا مسابقه ای میان دزدان دریایی و جامعه بین المللی است، که به نظر می رسد دزدان دریایی، در حال نایل شدن به پیروزی در این تقابل هستند.
همین مشاور افزود، مسئله نگران کننده تر این است که به طور فزاینده، ارتباطات میان دزدان دریایی و تروریست های سومالی که وابسته به گروه القاعده اند بیشتر از قبل می شود.
این در حالی است که کشور سومالی، بیش از دو دهه است که درگیر جنگ داخلی بوده و عملاً دولتی فراگیر و باثبات نداشته است که قادر باشد با این روند خطرناک به مقابله برخیزد.