خبرگزاري فارس: مردم مصر با الهام از انقلاب تونس از چند روز پيش دست به تظاهرات گسترده در شهرهاي مختلف مصر زدهاند و خواهان سرنگوني "حسني مبارك " رئيس جمهوري اين كشور هستند.
به گزارش خبرگزاري فارس، مردم مصر با الهام از انقلاب تونس از چند روز پيش دست به تظاهرات گسترده در شهرهاي مختلف مصر زدهاند و خواهان سرنگوني "حسني مبارك " رئيس جمهوري اين كشور هستند و در جريان درگيري پليس با تظاهرات كنندگان تاكنون دست كم هفت نفر كشته و صدها نفر ديگر زخمي و نزديك به دو هزار نفر دستگير شدهاند.
* آغاز تظاهرات مردم مصر در روز «جمعه خشم»
در پي انتشار فراخوان تظاهرات در روز «جمعه خشم» كه قرار بود، در اعتراض به سركوب اعراضات مردمي توسط رژيم مبارك، امروز پس از نماز جمعه از مساجد و كليساها در سراسر مصر برگزار شود، مردم مصر آماده برگزاري هرچه با شكوهتر اين راهپيمايي شدند.
منابع خبري، از آمادگي نيروهاي سياسي مصر براي تظاهرات امروز جمعه كه آن را «جمعه خشم» ناميدهاند و پس از نماز جمعه برگزار شد، خبر دادند. فعالان سياسي در اين كشور با انتشار بيانيههايي ملت مصر را به حضور گسترده و پر شور در تظاهرات امروز، فراخواندند.
* فرار خاندان مبارك از مصر
در حاليكه برخي خبرگزاريها و سايتهاي خبري از فرار خانواده "حسني مبارك " رئيسجمهور مادامالعمر مصر به خارج از كشور سخن گفتهاند، مردم مصر در قاهره و شهرهاي ديگر اين كشور با برگزار تظاهرات و اعتصابهاي هزاران نفري خشم خود را از رژيم ديكتاتور اين كشور اعلام كرده و سقوط دولت مبارك را خواستار شدند.
* تظاهرات بي سابقه طي 30 سال گذشته
مردم مصر طي 2 روز گذشته تظاهرات دهها هزار نفري عليه دولت مبارك به راه انداختند؛ تظاهراتي كه در 30 سال گذشته بيسابقه بود، مردم با آتش زدن عكسهاي مبارك، خواستار كنارهگيري وي از قدرت در اين كشور شدند.
دولت مصر در پي افزايش اعتراضات مردمي ديروز براي چندمين بار در روزهاي اخير تشكيل جلسه داد تا وزراي كابينه به بررسي آثار و بازتابهاي برجاي مانده از روز خشم بپردازند، اين جلسه با درگيريهاي لفظي وزيران مصري همراه بود و در اين بين "حبيب العادلي " وزير كشور از كمبود امكانات امنيتي از جمله ماشينهاي امنيتي براي برخورد با معترضان مصري سخن گفت، منابع آگاه خبر دادند كه به احتمال زياد العادلي براي آرام كردن خشم مردم از سمت خود بركنار شود.
* ورود البرادعي به جمع معترضان
"محمد غانم " نماينده اخوان المسلمون مصر نيز در اين بين در انگليس درگفتوگو با شبكه "پرستيوي " اعلام كرد: حكومت فاسد حسني مبارك كه بر ديكتاتوري متكي بوده سرنگون شدني است.
"محمد البرادعي " نيز كه ديروز از اتريش وارد مصر شد، در بدو ورود به اين كشور تصريح كرد كه به مخالفان دولت مصر در تظاهرات عليه رژيم مبارك خواهد پيوست.
14حزب جوانان مصر از مردم اين كشور خواسته بودند كه بعد از نماز جمعه امروز در تظاهرات ميليوني عليه دولت "حسني مبارك " رئيسجمهور اين كشور حضور داشته باشند، اين احزاب از مردم خواستند تا با شعار "روز يك ميليون مصري در جمعه خشم و آزادي " در اين تظاهرات گسترده ضد دولتي شركت كنند.
اين احزاب كه از گروههاي مختلف سياسي در كشور مصر شامل اخوانالمسلمون، جنبشهاي 6 آوريل، حمايت از البرادعي و اتحاديهها و سازمانهاي جوانان و مجموعه فيس بوك تشكيل شدهاند، خواستار حضور ميليوني مردم در تظاهرات امروز شدند.
* فعاليت معترضان در شبكههاي اينترنتي مانند فيس بوك و توييتر
هزاران دعوتنامه در شبكه اينترنت و فيس بوك براي حضور در تظاهرات ميليوني امروز ارسال شده است و گفته ميشود گروههايي نيز براي مقابله با حالتهاي خاص نظير استفاده از گازهاي اشكآور از سوي نيروهاي امنيتي مصر آموزش ديدهاند تا مردم در پي اين اقدامات متفرق نشوند.
* بازداشت گسترده رهبران اخوان المسلمون
"عبدالمنعم عبدالمقصود " از وكلاي گروه اخوانالمسلمون اعلام كرد كه پنج نماينده سابق اخوانالمسلمون و پنج عضو دفتر سياسي بويژه "عصام العريان " و "محمد مرسي " از جمله افرادي هستند كه در خانههايشان بازداشت شدند.
پليس مصر به "حسني مبارك " هشدار داد كه آنها احتمالاً از عهده كنترل تظاهرات كنندگاني كه خواستار سرنگوني وي هستند بر نخواهند آمد.
* گسترش دامنه اعتراضات به شهرهاي مختلف مصر
تظاهرات مردمي در مصر جمعه وارد سومين روز خود شد و مردم اكثر شهرهاي اين كشور بعد از برگزاري نماز جمعه براي نشان دادن خشم خود از حكومت حسني مبارك تظاهرات گستردهاي برگزار كردند.
* حمايت تل آويو از مبارك
رژيم صهيونيستي با وجود تظاهرات مردمي از دولت مصر حمايت كرد، بطوريكه "سيلوان شالوم " وزير صهيونيستي در اظهار نظري درباره تغيير و تحولات سياسي و اجتماعي جاري در مصر با بيان اين كه مصر از جمله متحدان و هم پيمانان استراتژيك رژيم صهيونيستي بشمار ميآيد، ابراز اميدواري كرد، رژيم مبارك بتواند اوضاع را دوباره در مصر بدست گيرد.
وي با بيان اينكه " تلآويو با نگراني بسيار تحولات جاري در مصر را دنبال ميكند " گفت: از ديد ما موافقتنامههاي امضا شده بين مصر و اسرائيل همچنان به قوت خود باقي است و هيچ رژيم يا شخصي نميتواند آنها را تضعيف كند يا زير سؤال ببرد.
* حمله مسلحانه به شمال منطقه سينا
شماري از مردم معترض پنجشنبه شب به مركز پليس روستاي "شيخ زويد " در شمال منطقه سينا گلوله "آر.پي.جي " شليك كردند.
بر اساس گزارشها، درپي اين حمله افسران و سربازان مستقر در اين مركز امنيتي فرار كردند.
* واكنش ديده بان حقوق بشر به خشونت عليه معترضان
ديده بان حقوق بشر در بيانيهاي استفاده مفرط از خشونت عليه تظاهركنندگان مصري از سوي دولت اين كشور را مورد انتقاد قرار داده و آن را غير قابل قبول و غير متناسب با اعتراضات مصريها دانست.
* بزرگترين راهپيمايي از زمان انتفاضه "الرغيف " (نان) در سال 1979
روزنامه لبناني "السفير " در اين بين بر سردادن شعارهاي يكپارچه توسط تظاهراتكنندگان تمركز كرد. شعارهايي مانند "مبارك برو " و "مبارك .. مبارك .. پادشاه عربستان در انتظار توست " و "زندگي .. آزادي .. حرمت انساني " و شعارهايي همچون "حسني مبارك سرنگون خواهد شد " كه روي ديوارهاي شهر نوشته شده بود.
السفير كه اين تظاهرات را بزرگترين راهپيمايي از زمان انتفاضه "الرغيف " (نان) در سال 1979 بشمار آورده بود، نوشت: راهپيمايي روز خشم و اعتراضات روز گذشته توانست جمع كثيري از فعالان و روزنامهنگاران را به خيابانها بكشاند.
* پيــام آمـريكــا: دولت مصر مستقر و پابرجاست
در اين اوضاع و احوال "هيلاري كلينتون " وزير خارجه آمريكا با فراخواندن تمام طرفها در مصر به خويشتنداري و بردباري با تاكيد بر اين كه دولت مصر هچنان مستقر و پابرجاست و آرامش بر اين كشور حكومت ميكند، از رژيم مبارك خواست به خواستههاي معترضان پاسخ مثبت دهد و يك مقام بلند پايه آمريكايي با ارسال نامهاي براي روزنامه "الخليج " چاپ امارات تأكيد كرد، واشنگتن از حق ملتها در انجام تغيير و اصلاحات و برگزاري راهپيماييهاي مسالمت آميز حمايت ميكند و كاخ سفيد از تمام طرفها ميخواهد خويشتنداري خود را حفظ كنند.
"جو بايدن " معاون رئيسجمهور آمريكا نيز در گفتوگو با شبكه خبري "پي بي اس " صريحترين اظهارات دولت آمريكا تا كنون درباره اعتراضات مردمي در مصر عليه حاكميت 29 ساله "حسني مبارك " در اين كشور را مطرح كرد.
وي در اين گفتوگوي تلويزيوني ضمن ناديده گرفتن خواست معترضان مصري كه خواستار بركناري "حسني مبارك " از قدرت هستند، اعلام كرد: حسني مبارك ديكتاتور نيست. وي نبايد از قدرت كنارهگيري كند.
* قطع شبكه اينترنت توسط حكومت مصر
كاربران اينترنتي و هتلهاي مصر اعلام كردند كه از بامداد امروز و همراه با آغاز تظاهرات جمعه خشم شبكه اينترنت براي ممانعت از فراخواني بيش از پيش مردم جهت حضور در راهپيمايي توسط رژيم مبارك قطع شده است.
در حالي كه رژيم "حسني مبارك " اغلب خدمات اينترنتي را براي جلوگيري از انتشار اخبار داخلي اين كشور متوقف كرده است، تعداد زيادي از نيروهاي عمليات ويژه مصر در خيابانهاي متعدد قاهره مستقر شدند.
رژيم مبارك از عصر ديروز فعاليت شبكههاي اينترنتي متعدد از جمله "فيس بوك "، " توييتر " را قطع كرد و امكان ارسال پيامك را از طريق شبكههاي مخابراتي متوقف كرد تا مانع اطلاعرساني براي حضور در تظاهراتهاي مردمي شود.
* فرار سرمايه داران مصري به خارج از كشور
"عماد اديب " روزنامهنگار معروف مصري از اقدام بسياري از تاجران اين كشور در خارج كردن داراييهاي خود از مصر در پي تظاهرات گسترده مردمي از سهشنبه گذشته عليه رژيم "حسني مبارك " خبر داد.
وي ديروز در گفتوگو با برنامه "يكي از مردم " در شبكه تلويزيوني "دريم " گفت: 72درصد از رشد اقتصادي در مصر بر عهده بخش خصوصي است و انتظار ميرود كه با بوجود آمدن اين شرايط در مصر، برخي افراد اقدام به فرصتطلبي كنند.
* ورود اخوان المسلمون به تظاهرات
جماعت اخوان المسلمون بمناسبت تحولات اخير مصر با انتشار بيانيهاي اعلام كرد، مردم مصر از ظلم و ستم رژيم حاكم به ستوه آمدهاند.
بدون اجراي اصلاحات، مصر روي آرامش را به خود نخواهد ديد و تظاهرات در مصر كه جوانان مصري آن را هدايت و راهبري كرده و ميكنند، تظاهراتي آرام و مسالمت آميز است. جماعت اخوان المسلمون در اين حوادث و تغيير و تحولات تاكيد ميكند كه جنبش اعتراضي مصر تا برآورده شدن خواستههاي مردمي ادامه مييابد
* تظاهرات پس از نماز جمعه
رسانه هاي عرب زبان، مردم و اقشار مختلف جامعه مصر بويژه جوانان مصري بعد از پايان نماز جمعه در مساجد اين كشور با در دست داشتن پلاكارد و سردادن شعارها عليه حكومت حسني مبارك خواهان كنارهگيري او از قدرت و برقراري آزادي و دموكراسي واقعي در كشورشان شدند.
نيروهاي ضد شورش نيز به طور گسترده با مردم با شليك گلوله و گاز اشك آور و ماشين هاي آپ پاش درگير شدند.
اين تظاهرات افزون بر قاهره شهرهاي دمياط، دمنهور، المنيا، الإسكندرية و المنصورة نيز در جريان است. نيروهاي امنيتي مصر براي متفرق كردن تظاهر كنندگان از گاز اشك آور و آب و گلولههاي پلاستيكي استفاده ميكند.
* حركت معترضان به سمت مقر دولت
دهها هزار نفر از مردم مصر در تظاهرات ميليوني روز خشم در مصر به سوي مقر دولت اين كشور حركت كرده و شعارهاي ضد دولتي سر دادند. از سوي ديگر نيروهاي امنيتي مصر نيز تلاشهاي خود را براي مقابله با اين تحركات شدت بخشيدند، در همين راستا براي ممانعت از انتقال اخبار داخلي مصر به رسانههاي مختلف، نيروهاي امنيتي مصري در لباس شخصي به "احمد منصور " خبرنگار اين شبكه در قاهره تعدي كردند. آنها همچنين خطوط تلفني دفتر شبكه الجزيره در قاهره را نيز قطع كردند.
* همراهي پليس مصر با تظاهر كنندگان
شبكه تلويزيوني "العربية " در خبري اعلام كرد كه نيروهاي پليس مصر كه ماموريت داشتند تظاهراتكنندگان مصري را متفرق كنند، با در آوردن لباسهاي فرم خود در خيابانها به صف تظاهراتكنندگان عليه رژيم مبارك پيوستند و با آنها همصدا شدند.
* تصرف مقر حزب حاكم در برخي شهرهاي مصر
پايگاه خبري الجزيره اعلام كرد كه تظاهراتكنندگان مصري مقر حزب حاكم در شهرهاي "دمياط " واقع در شمال و "كوم امبورا " در جنوب مصر را به آتش كشيدند و در برخي شهرهاي ديگر از جمله "اسماعيليه " و "منصورة " مقر حزب حاكم را محاصره و تصرف كردهاند.
برغم افزايش دامنه اعتراضات مردمي عليه رژيم حاكم در مصر، "حسني مبارك " رئيسجمهور اين كشور همچنان سكوت كرده است. در چنين شرايطي رهبران حزب حاكم از مبارك خواستند كه وارد عمل شود. سران حزب ملي حاكم، دولت مصر را به شكست در اجراي سياستهاي اين حزب متهم ميكنند.
* سي آي اي: دولت حسني مبارك بسيار محكم است
سازمان اطلاعات مركزي آمريكا (سي آي اي) سعي كرد تا در 15 روز گذشته از منابع خود در داخل دولت و ارتش مصر نظرات را در مورد عمر دولت حسني مبارك جويا شود.
بر اساس اين گزاش، سيا در پايان اين ارزيابيها به اين نتيجه رسيد كه دولت حسني مبارك بسيار محكم است و تحرك كنوني در ميان مردم در كوتاه مدت يا ميان مدت نميتواند خطري براي اين دولت باشد.
* جلوگيري از پخش شبكه خبري الجزيره توسط حكومت مصر
دولت مصر در ادامه تعرض به شبكه خبري الجزيره و كارمندان آن، پخش اين شبكه را به كلي از ماهواره نيل ست خود متوقف كرد.
در همين راستا براي ممانعت از انتقال اخبار داخلي مصر به رسانههاي مختلف، نيروهاي امنيتي مصري در لباس شخصي به "احمد منصور " خبرنگار اين شبكه در قاهره تعدي كردند. آنها همچنين خطوط تلفني دفتر شبكه الجزيره در قاهره را نيز قطع كردهاند.
*اعلام حكومت نظامي در مصر
در پي تشديد اعتراضات مردمي و براي جلوگيري از دامنه تظاهرات مردمي در اين كشور، دولت حسني مبارك از امشب تا فردا صبح حكومت نظامي اعلام كرد.
تلويزيون دولتي مصر اعلام كرد كه دولت اين كشور از ساعت 6 عصر امروز جمعه تا 7 صبح فردا در شهرهاي بزرگ اين كشور (قاهره، اسكندريه و سوئز) مقررات منع آمد و شد اعلام كرده است.
بر اساس اين گزارش، تلويزيون النيل در اين رابطه گزارش داد كه "حسني مبارك " رئيسجمهور مصر اين دستور را صادر كرده و اين قانون در شهرهاي قاهره، اسكندريه و سوئز اجرا خواهد شد.
اين شبكه اعلام كرد كه اين قانون تا اطلاع ثانوي ادامه خواهد داشت.
* آخرين تلاشهاي مبارك براي حفظ حكومت خود
"حسني مبارك " رئيسجمهور مصر كه پايههاي دولت خود را به شدت لرزان ميبيند و طي اين چند روز همچنان سكوت پيشه كرده بود، انتظار ميرود تا ساعاتي ديگر سخنراني كند.
اين سخنراني در حالي صورت ميگيرد كه با توجه به اوضاع ناآرام كشور بسياري از گروههاي سياسي حاكم در دولت، از عدم واكنش مبارك به اين اوضاع انتقاد ميكردند.
* كنترل تدريجي مراكز دولتي توسط معترضان
در پي حضور ميليوني مردم مصر در خيابانهاي شهرهاي مختلف اين كشور مراكز دولتي رژيم "حسني مبارك " يكي پس از ديگري به دست نيروهاي مردمي درآمده و از كنترل دولت خارج ميشود.
* تشكيل «اتاق عمليات فوق العاده» توسط آمريكا در مورد مصر
* تلاش اسرائيل براي جلوگيري از سقوط حكومت مبارك
در گزارش راديو شرق كه از "اسلو " پايتخت نروژ پخش ميشود، آمده است كه دولت آمريكا به منظور پيگيري تحولات جاري در مصر، يك "اتاق عمليات فوقالعاده " تشكيل داده است و تلآويو نيز هيئتي از مشاوران امنيتي خود را سهشنبه گذشته به قاهره فرستاده است تا با پيوستن به كادر سفارت اسرائيل در قاهره تحولات جاري در مصر را به خوبي بررسي كنند و توصيههاي لازم براي مهار اعتراضات مردمي را به مقامات مصري ارائه كنند.