خبرگزاري فارس: كارشناسان اقتصادي بر اين باورند كه ميزان پرداخت باج به دزدان دريايي سومالي طي 5 سال اخير بيش از 36 برابر رشد داشته است.
به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از بلومبرگ، گسترش حملات دزدان دريايي سومالي به كشتي هاي تجاري طي سالهاي اخير موجب افزايش هزينه حمل و نقل آبي و دريايي شده و اين مساله 20 درصد تجارت جهاني را به شدت تهديد مي كند .
بر اساس تازه ترين گزارش بنياد بين المللي آينده زمين حملات دزدان دريايي به كشتي هاي تجاري موجب شده تا ميزان هزينه حمل و نقل دريايي بيش از 2.4 ميليارد دلار افزايش يابد چون كشتي ها مجبورند براي روبرو نشدن با دزدان دريايي سومالي در آفريقا از مسيرهاي طولاني تري عبور كنند .
بر اين اساس طي سال گذشته به طور ميانگين بيش از 5.4 ميليون دلار باج به دزدان دريايي پرداخت شده در حالي كه اين رقم در سال 2005 به كمتر از 150 هزار دلار رسيده است .
بر اساس گزارش موسسه بين المللي دريانوردي در سال 2010 دزدان دريايي سومالي به تنهايي 49 كشتي به همراه 1016 خدمه آنها را ربودند .
به اعتقاد كارشناسان امور دريانوردي حملات دزدان دريايي سومالي در سال 2011 نيز ادامه خواهد يافت . به علت بالا بودن درآمد دزدان دريايي از اين راه افراد زيادي در سومالي و كشورهاي همسايه اين كشور تمايل به اين كار دارند . بر اين اساس بسياري از نفتكشها ترجيح مي دهند به جاي عبور از كانائل سوئز و روبرو شدن با دزدان دريايي از مسير آفريقاي جنوبي حركت كنند كه اين مساله موجب طولاني شدن 12 روزه مسير حركت انها خواهد شد .
دزدان دريايي سومالي طي سه سال اخير حوزه و دامنه فعاليت خود را در آبهاي اقيانوس هند گسترش دادند و به دنبال يافتن مسيرهاي آسانتر براي حمله به كشتيهاي عبوري هستند . هر سال بيش از 25 هزار فروند انواع كشتي از خليج عدن عبور مي كند .
به اعتقاد كارشناسان كشتي هاي كانتينر بر به علت سرعت بالا در درياها كمتر مورد حمله دزدان دريايي قرار مي گيرند . موسسه بين المللي دريانوردي در تازهترين گزارش خود اعلام كرد دزدان دريايي در سال 2010 بيش از 53 فروند كشتي را در آب هاي اقيانوس هند ربودند .بر اين اساس تعداد كشتي هاي ربوده شده و افراد به گروگان گرفته شده از سوي دزدان دريايي به بالاترين ركورد خود از سال 1991 ميلادي رسيده است و افزايش اين رقم به شدت نگران كننده و هشدار دهنده است.
دزدان دريايي سومالي به تنهايي سال گذشته بيش از 1016 گروگان را براي دريافت باج در اختيار داشتند . دزدان دريايي سومالي هم اكنون 31 فروند كشتي و 713 خدمه آنها را از مليتهاي مختلف در اختيار دارند . آنها از ابتداي سال 2011 تا كنون نيز به چهار فروند كشتي ديگر حمله كرده اند .
سواحل سومالي در شاخ آفريقا بهترين مكان براي دزدان دريايي به شمار مي رود. از سال 1991 ميلادي تا كنون اين كشور حكومت مركزي مقتدري نداشته است. بر اساس اين گزارش كليه تلاشهاي جهاني براي مقابله با دزدان دريايي سومالي به علت مسئوليت پذير نبودن دولت مركزي اين كشور به بن بست رسيده است .
سال گذشته مجموعا بيش از 445 مورد حمله به كشتي ها صورت گرفته است كه نسبت به سال 2009 بيش از 10 درصد رشد داشته است . در سال گذشته 8 خدمه كشتي نيز كشته شدند .
يك مقام ارشد سازمانملل با اشاره به اين كه دزدان دريايي سومالي در حال تبديل شدن به «اربابان اقيانوس هند» هستند خواستار تشكيل دادگاههاي ويژه براي محاكمه آنها شد.
جك لنگ مشاور سازمان ملل متحد در امور دزدان دريايي طرحي را پيشنهاد داده است كه بر اساس آن دادگاه هايي در سومالي و تانزانيا براي محاكمه دزدان دريايي تاسيس شود.
تاكنون چندين كشور نگراني خود را از فقدان قوانين و امكانات براي محاكمه دزدان دريايي سومالي اعلام كرده اند. به دليل فقدان قوانين و ساختارهاي حقوقي بيشتر دزدان دريايي كه اسير مي شوند پس از مدتي آزاد مي شوند.