خبرگزاری رویترز در گزارشی از بیروت درباره اهمیت ارتش برای ادامه یافتن حکومت حسنی مبارک رئیس جمهور مصر نوشت ..
عمدتا اعتقاد بر این است که خودداری ژنرال های ارتش تونس از حمایت کردن از زین العابدین بن علی رئیس جمهور تونس موضوع مهمی بود که وی را مجبور کرد چهاردهم ژانویه پس از چند هفته اعتراض های مردمی کشور را ترک کند. ارتش مصر ممکن است مانند ارتش تونس عمل نکند ولی ژنرال های مصری ممکن است پس از مشاهده اقدامات پلیس و نیروهای امنیتی برای مهار تظاهرات گسترده خیابانی گزینه های پیش روی خود را بررسی کنند. نیروهای مسلح مصر - دهمین ارتش بزرگ جهان با در اختیار داشتن بیش از چهارصد و شصت و هشت هزار نفر نیرو - از زمان سرنگونی حکومت پادشاهی در سال هزار و نهصد و پنجاه و دو در کانون قدرت قرار داشته است. همه چهار رئیس جمهور مصر از آن زمان از اعضای ارتش بوده اند که اکنون فرماندهی آن به عهده ارتشبد حسین طنطاوی وزیر دفاع و فرمانده کل ارتش است. ارتش مصر سالانه حدود یک میلیارد و سیصد میلیون دلار کمک نظامی از آمریکا دریافت می کند. شمار نیروهای مسلح مصر تحت الشعاع نیروهای امنیتی قرار گرفته است که تحت نظر حبیب العدیلی وزیر کشور فعالیت می کنند. دیپلمات های آمریکایی در اسناد فاش شده دیپلماتیک اعلام کرده اند نیروهای امنیتی از زمان شورش نافرجام دهه هزار و نهصد و نود به نیرویی یک میلیون و چهارصد هزار نفری تبدیل شده است. ارتش و نیروهای امنیتی به همراه ماشین حزب حاکم و نخبگان تجاری نوظهور ، بخش اصلی تشکیلاتی را تشکیل می دهند که حکومت سی ساله حسنی مبارک رئیس جمهور مصر را حفظ کرده اند. این پرسش مطرح می شود که آیا افزایش شدید ناارامی های مردمی شکاف هایی را در این تشکیلات بوجود می آورد که بر حکومت مستبدانه خود اصرار داشته است؟ فعالیت های ارتش مصر بسیار مبهم است.
حتی در سال های اخیر که رسانه ها طراوت بیشتری داشته اند تهیه گزارش درباره ارتش همچنان اقدامی بوده که قبح داشته است.
درباره زمین ها و منافع عظیم اقتصادی یا بودجه ارتش اطلاعات اندکی در دست است. یک سند دیپلماتیک آمریکا مربوط به ژوئیه دو هزار و نه که پایگاه اینترنتی ویکیلیکس روز جمعه منتشر کرد اعلام کرد این عقیده که ارتش همچنان یک نیروی مهم سیاسی و اقتصادی به شمار می رود موضوعی کاملا مشخص است.
در این سند سفارت آمریکا در قاهره آمده است با وجود این ، ناظران دیگر به ما می گویند که نفوذ ارتش کاهش یافته و در آن شکاف بیشتری بوجود آمده است .
فرماندهی ارتش نیز در سال های اخیر ضعیف تر شده است.
در یک یادداشت بانک ژاپنی نامورا آمده است ما احتمال اینکه ارتش مصر در صورت لزوم درصدد آن بر بیاید انتقال منظم رهبری را سازماندهی کند منتفی نمی دانیم ولی تردید داریم ارتش عمدا به شکلی عمل کند که خطر سرنگونی حکومت بوجود آید.
ارتش مصر برای سرکوب شورش های سال هزار و نهصد و هفتاد و هفت مورد استفاده قرار گرفت و سال هزار و نهصد و هشتاد و شش نیز شورش پلیس را سرکوب کرد. تا همین اخیرا ، بیشتر گمانه زنی ها درباره ارتش مصر بر دیدگاه آن درباره جانشین سمت ریاست جمهوری متمرکز بوده است. چند سند فاش شده آمریکا این استدلال را دارند که اگر حسنی مبارک در انتخابات ریاست جمهوری ماه سپتامبر شرکت نکند ، ارتش ممکن است مانع از هر گونه تلاشی برای روی کار آوردن جمال مبارک بازرگانی و سیاستمداری شود که هیچ سابقه نظامی ندارد. با وجود این در یک سند مربوط به ژوئیه دو هزار و نه مربوط به سفارت آمریکا در قاهره ، به نقل از یک مقام آگاه حزبی و علی الدین هلال دسوکی از وزیران سابق اعلام کرد ارتش و نیروهای امنیتی مصر زمینه انتقال آرام قدرت را حتی به فردی غیر نظامی تضمین می کنند. مبارک نگفته است آیا برای ششمین دوره در انتخابات شرکت می کند یا خیر.
در عین حال وی و جمال مبارک اعلام کرده اند قصد ندارند ریاست جمهوری را به صورت خانوادگی دراورند. در عین حال دهها هزار مصری که در سراسر کشور تظاهرات می کنند موجب شده اند هر گونه گمانه زنی فقط در حد فرضیه باشد.